Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

7.2.11

Av: Kabe.se
Dela
 

Från båt till Kabe Travel Master

Köpet av den första husbilen blev ett lyft i dubbel bemärkelse för Bo och Barbro Lövedahl från Sala. För några år sedan lyfte deras semesterdrömmar från vattnet upp på vägen. Bytet från båt till husbil innebär en större frihet att ge sig av hemifrån på upptäcktsfärd precis när som helst.  Deras nya KABE Travel Master har redan rullat mer än 3 000 mil på mindre än ett år.

Vi ville ha en bättre husbil, säger Barbro. En som vi kunde använda året runt! Självklart föll valet på en Travel Master

Vi ville ha en bättre husbil, säger Barbro. En som vi kunde använda året runt! Självklart föll valet på en Travel Master


Det är få förunnat att ha en privat liten sjö i skogen, dit man kan åka med sin husbil närhelst andan faller på. Men Bosse och Barbro Lövedahl, strax utanför Sala, har den förmånen.
Minst en långresa varje år blir det också, och en hel del kortare turer runt om i landet – gärna till Dalarna eller ännu längre norrut. När vi når dem på telefon en mörk decemberdag sitter de i bilen och tittar på Nobelfesten, någonstans utanför Dalahusby. I april förra året hämtade de ut sin andra Travel Master, självklart med luftfjädring. Nästan 3000 mil har det som sagt blivit hittills. Och den kommer uppleva både snöstorm och steksommar framöver, var så säker.

– Tidigare hade vi en stor segelbåt liggande i Västerås, berättar Barbro. Så en gång när vi var på väg till båten tittade vi in hos en husbilshandlare och hämtade några kataloger.
– Vi bläddrade i katalogerna och drömde, flikar Bosse in. Och när vi några veckor senare råkade ut för inbrott i båten bestämde vi oss: Nu ska det bli husbil.
Inbrottsskadorna reparerades, båten såldes snabbt och en bättre begagnad importhusbil blev Bosses och Barbros första rullande hem.
– Den första resan till Kiruna och Narvik gav mersmak, fortsätter Bo.

Bytet från båt till husbil innebär en större frihet att ge sig av hemifrån på upptäcktsfärd precis när som helst konstaterar Bosse och Barbro Lövedahl

Bytet från båt till husbil innebär en större frihet att ge sig av hemifrån på upptäcktsfärd precis när som helst konstaterar Bosse och Barbro Lövedahl


Skottland, berg och dalar

– Men vi ville ha en bättre husbil, säger Barbro. En som vi kunde använda året runt! Självklart föll valet på en Travel Master, och eftersom Bosse har många års erfarenhet av lastbilar – han har haft eget företag i grusbranschen – beställde de en bil med luftfjädring.
– Det är många år sedan luften konkurrerade ut stålet som fjädring på lastbilar, förklarar Bosse.
Och det är inte bara kör- och åkkomforten som Bosse lovordar, när vi börjar prata om luftfjädring:
– Det är ju väldigt praktiskt när man ska ställa bilen ”i våg” också.
Drygt 9 000 mil hann Bosse och Barbro avverka med sin första KABE Travel Master, innan det i våras var dags att ersätta den med en nyare.
– Problemet var att det inte fanns någon luftfjädring framtagen till det nya Fiat-chassiet när vi beställde bilen, säger Bosse, så vi fick vänta nästan lika länge som en elefant.

Den nya bilen har bland annat varit i Skottland där ett besök på det kända whiskey-destilleriet Glenfiddich var en av höjdpunkterna.
– Tyvärr kunde jag inte provsmaka på den guidade turen, som de andra gjorde, eftersom jag skulle köra husbilen därifrån. Att köra vänstertrafik kräver all uppmärksamhet, då vågade jag inte ens läppja på malten. Men en av guiderna stack till mig en liten flaska att ta med hem till kvällen, berättar Bosse med glimten i rösten.

En hel del kortare och längre turer upp i Dalarna har det blivit den här vintern, men någon snöstorm har de inte varit ute för ännu, som med den gamla bilen. Vinterbilden här intill är tagen i Kloten mellan Kopparberg och Fagersta dagen efter ett övernattat snöoväder med den gamla bilen. Men de vet att den nya klarar det också, utan problem.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt