CampingSverige.se

16.9.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Hans Duggen
Dela
 

Frankrike: Camping i La Rochelle och Ile de Ré

Vid Biscayabukten ligger La Rochelle och Ile de Ré. Camparna har för länge sedan upptäckt att dessa pärlor är väl värda ett besök.

De gamla fästningstornen vid hamnens inlopp är La Rochells kännetecken

De gamla fästningstornen vid hamnens inlopp är La Rochells kännetecken


Staden La Rochelle har länge funnits med i den franska historien. Med sin placering bakom ön Ile de Ré var och är den än i dag en viktig hamnstad. Grundläggningen skedde under vikingatidens upplösning omkring år 1000. Religionskrigen under renässansen ledde till att stadens invånare storstilat tog till sig protestantismen, något som övriga katolska Frankrike hade svårt att ta och som ledde till en belägring av staden vilken vanns av invånarna. Men 55 år senare upplevde den dåvarande franska kungen Ludvig den XIII att La Rochelle var en tagg i ögat på honom.

Det var nu hans ministerpresident kardinal Richelieu övertalade honom att åter inta staden för att tvinga dess invånare till en katolsk tro. La Rochelle sökte då hjälp hos England, men utan framgång, då kardinal Richelieu stängde av åtkomsten till staden från havet genom att bygga en 22 km lång dämning runt hamnen. Dämningen stärktes dessutom genom att man placerade ut massvis med kanoner. Invånarna förhindrade i gengäld de katolska skeppen att ta sig in i hamnen genom att bygga två torn vid hamnens inlopp och dessutom spänna en tjock järnkedja tvärs över inloppet. Först då vakterna på murarna dog av svält, gav invånarna upp.

En typisk syn i stadsbilden är arkaderna. Bakom fasaderna gömmer sig fashionabla butiker

En typisk syn i stadsbilden är arkaderna. Bakom fasaderna gömmer sig fashionabla butiker


Staden led ingen nämnvärd skada under andra världskriget trots att den var tillhåll för en stor tysk ubåtsbas. Den tyska amiralen övergav staden utan kamp. Man kan fortfarande få rundvisningar på basen, som för övrigt var mittpunkt i filmatiseringen av filmen ¨Das Boot¨.

Idag är den gamla staden fullständigt intakt och tornen vid hamninloppet har blivit stadens kännetecken och en magnet för nutidens nomader: turisterna, häribland ett inte obetydligt antal campare.

Stormarna drar ofta in över staden. Biscayabukten är en beryktad kläckningsplats för lågtryck och invånarna var tidiga med att förse sitt torg med ett tak. Det gick till på så sätt att man helt enkelt byggde en takbeklädd gång där handelsfolket kunde inrätta bodar till försäljning av sina varor. I dag kallas dessa för arkader och används än idag. Här kan man tryggt vandra obesvärad av vädret och göra sina inköp.

På inköp i arkaderna i Rue du Palais

På inköp i arkaderna i Rue du Palais


Sevärdheter

Det gamla rådhuset, Hotel de Ville, är en annan stor sevärdhet i staden. En vacker trapp leder upp till entrén från det lilla, men mycket vackra torget som omgärdas av höga byggnader. Tour de la Lanterne är en gammal fyr och på flera platser finns fantastiskt vackra stockvirkeshus. Den gamla marknadshallen La Marché är fortfarande i drift och är för övrigt en arkitektoniskt märkvärdig byggnad. Hôtel de la Bourse är handelskammarens byggnad som ligger på den inre gården bakom arkaderna.

Rue Chadrier är uppkallad efter en av stadens försvarare under Renässansen, här finns spännande stockvirkeshus och bl.a. ett av Frankrikes vackraste brasserier, Café de la Paix.

I Grand Rue des Merciers finns flera stockvirkeshus från 16 och 1700- talet. Andra mycket gamla hus kan upplevas i Rue de Minage och på Place du Marché.

Tunga pelare bär upp Hotel du Villes fasad

Tunga pelare bär upp Hotel du Villes fasad


Ile de Ré

Golfströmmen har stor inverkan på vattentemperaturen i Biscayabukten. Den solrika ön Ile de Ré har några mycket fina långgrunda sandstränder som ligger bakom avskärmande halvöar. Det gör ön till ett attraktivt semesterparadis för barnfamiljer. Naturreservaten ger endast tillträde till gående och cyklister. Det finns mer än 100 km cykelväg på den flata ön. En tre km lång bro tar dig over till ön från fastlandet, här krävs man bropeng.

Under många år hotades öns infrastruktur av "vild camping", som innebar att även många av de fastboende på ön sommartid flyttade ut till provisoriska byggnader. Myndigheterna är nu mycket strikta och gör snabba ingrepp när det campas utanför de auktoriserade campingplatserna. Det finns dock fortfarande två områden där man accepterar fri camping: I Baleines och i Patache men de används mest av husbilar.

Heliga gamla hörn

Heliga gamla hörn


Camping möjligheter

På Ile de Ré finns det en hel del campingplatser. Även på fastlandet finns olika möjligheter och det är här som de billigaste platserna ligger.

Vi föredrar Camping Le Moulin, en Camping Municipal plats som tillhör staden. Det är en utmärkt och billig lösning om man ¨bara¨ ska besöka staden och kanske ha ett par dagar på stranden. Den kommunala platsen skall man dock inte ställa för stora förhoppningar på. Priset låg 2009 på 15,20 € för två personer inkl. el (8 Amp.). Det finns plats för 50 enheter på gräs med asfaltsvägar längs sidorna. Säsongen sträcker sig från juni till augusti. Det finns som regel studenter som arbetar på platsen och de talar både tyska och engelska och är vänliga och hjälpsamma, som fransmän oftast är, men de går inte precis in för att hålla koll på toaletterna under dagen. Det finns buss, flera linjer, in till La Rochelle (åtta km). Platsbokning görs genom borgmästarkontoret.

Camping de La Plage ligger vid stranden men har också ett mindre vattenland på platsen, samt en inomhusbassäng. Det är en stor plats med möjlighet att hyra sportutrustning, minimarket, snack bar och så finns det olika former av underhållning.

Le Cormoran Camping, Ile de Ré är en fyrstjärnig plats med allt man kan begära. Det är endast 500 m till en vacker sanstrand. Platsen ligger i skogsbrynet och har utsikt över öppna landskap åt ena hållet. Även om lövskogen är närmsta granne så finns det palmer på platsen också.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt