Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

3.7.09

Av: Annette Andrup Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Annette Andrup
Dela
 

Grekland: Camping på Peloponnes

Den här gången går semesterresan med husbil, till Grekland. Vi är två vuxna, två tonårstjejer på 16 år, och vår lilla hund.

Klicka för större bild


Camping Kastraki, Tolo

Campingplatsen ligger knappt 10 km från Greklands tidigare huvudstad, Napflion.

Från Napflion kör vi söder ut och följer skyltningen mot Epidauros, men efter cirka 5 kilometer delar sig vägen i ett V och vi tar höger mot Asini och Tolo. Det ligger ett par campingplatser längs vägen men vi har redan på förhand valt ut Camping Kastraki, som ligger ute vid havet och har en fantastisk utsikt över hela Tolo-bukten.

Platsen som består av utmärkta och mycket små platser är fullsatt. Några få platser är dubbelt så stora och är beräknade för en personbil med stor husvagn. De har den absolut bästa belägenheten. En sådan plats lyckas jag till slut tjata till mig, även fast vi bara tänkt stanna en enda natt.

Platserna är ganska svåra att ta sig in på då det är gamla storväxta träd med kraftiga grenar som hänger ner. En husbil från Schweiz, som anlände samtidigt som oss, fick några väldiga bulor i taket och blev tvungen att parkera snett på uppställningsplatsen. Vi blev tvungna att ta  rep om några grenar och dra dem åt sidan för att komma därifrån utan några skråmor.

Utsikten är som redan nämnts fantastisk och havet utanför campingplatsen är rent och alldeles klart att bada i, som tur är, för 5-6 meter ut är det stora, vassa klippor som sticker upp från botten.

De sanitära förhållandena är inget att ropa hej över, de är slitna och en dansk familj berättar att det flertalet gånger har stoppa i pengar för att duscha, men att det inte kommer något vatten. Vi får också en kalldusch; Klaus och jag klarar oss billigt undan, medan tjejerna blir av med en hel euro innan de hunnit duscha av sig dammet.

Kvällstur vid strandpromenaden

Det är en bra bit in till Tolo, men nere vid infarten till campingplatsen går det bussar in till både Nafplion och Tolo.

Längs stranden kan man gå 15-20 min och komma fram till en strandpromenad där det finns gott om restauranger, barer, ett disco och caféer. Här ligger också Asini Beach Camping inklämt mellan diverse mer eller mindre väsnande faciliteter längs promenaden.

Det ser ut att vara en härlig sandstrand längs hela promenaden, men när jag går en tur med hunden på kvällen blir det lite med livet som insats då de grekiska killarna i sina snabba bilar och scooters drar fram på promenaden. Jag ”GLÖMDE” förresten berätta för tjejerna om det stället!

Klicka för större bild


Fredade faciliteter

Enligt deras hemsida finns det en restaurang på platsen, men under vårt besök i juli är den ännu inte öppen, trots att campingplatsen nästintill är fullbelagd. Vid förfrågan får vi veta att den förmodligen öppnar förrän om två veckor!!
Det finns också en liten butik med trevlig personal som säljer dagligvaror och en beach bar som dock inte lyckas hålla våra flickor vakna längre än till 23, då det endast sitter fyra äldre greker där och spelar backgammon.

Det mest imponerande med platsen är priset och det är verkligen högt: 51 euro för en övernattning för familjen, vilket verkligen inte svarar till den ringa standarden.

När vi checkar ut pratar vi med campingchefen som berättar att hela området är fredat och att det därför inte är möjligt att göra så mycket mer med platsen. Inte ens en gren får de såga av utan tillåtelse, vilket alltså verkar svårt att få.

När vi trots allt kommer på att vi vill tillbaka till platsen beror det på att vi reser med två tonårstjejer, som gärna vill träffa likasinnade. Sun Tours har ett stort antal tält på platsen.

Klicka för större bild


Lido Camping, Tolo

Nästa stopp blir Lido Camping, som också ligger i Tolo. Det finns två infarter dit; den ena från huvudvägen och den andra från strandvägen, så när man kör vägen från Napflion till Tolo och vägen delar sig precis innan staden, kan man köra båda vägarna.

Platsen har ca 100 enheter samt några bungalows, en reception och en liten butik och äldre men välbehållna sanitära förhållanden. Enheterna är inte stora och många av dem är skuggiga. Campingplatsen ligger precis mittemot Tolos bästa stormarknad och allt annat du har behov av – även sådant som du inte visste att du hade behov av!

På campingplatsen möter jag en dansk familj från Holsterbro, som för 6 e året i rad har rest till Tolo med sin husvagn. De bokar samma plats varje år och den har en perfekt belägenhet ute vid strandvägen, så deras två halvstora barn kan själva gå till stranden eller ner och handla.

Bussen till Napflion med förbindelse till Argos, Korinth och Aten, stannar precis i närheten av campingplatsen.

Klicka för större bild


Nära vatten, strand och stad

Tolo är en vacker liten fiskeby med en del turism i den nyare delen av byn. Du kan spatsera längs stranden eller längs den trafikerade huvudgatan ned mot hamnen och hitta små tavernor där grekerna själva äter sin middag, och där fiskebåtarna varje morgon kommer in med sin fångst i soluppgången.

Längs stranden kan du hyra segel- och motorbåtar och vattenscooters, liksom det finns ett dykcenter i byn. I bukten finns olika stora och små obebyggda öar med små kapell på som är värda att utforska.

Klicka för större bild


Inom en radie av ca 50 km från Tolo hittar du också berömda platser som Epidauros, Mykene och Korinthkanalen. Från hamnen i Tolo kan man åka med Pegasus Cruises till öarna Hydra och Spetzes. Dessutom kan man varje onsdag och lördag gå på marknad i Napflion och Argos.

Alla platser som annars finns i området har okej standard och det du eventuellt tycker de saknar i jämförelse med svensk standard uppvägs alltid av de sköna grekiska stränderna, den fantastiskt goda maten och gästfriheten.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt