Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

14.1.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Gyvelborg Eko Camping: Dansk oas mitt på heden

Vid Nörre Snede, mitt ute på heden, finns en plats som nästan inga campare känner till. Här slog sig holländska Jellemien och William ned för en så där 18 år sedan för att skapa ett friställe och ett ekologiskt lantbruk, både för dem själva, men också för alla entusiastiska campare, inte minst dem med barn.

Den vackra naturen framför gårdens huvudbyggnad

Den vackra naturen framför gårdens huvudbyggnad


Den smygande starten

Campingplatsen öppnade för 10 år sedan då familjen hade en massa bekanta i Holland som gärna ville tillbringa sina semestrar på gräsplanen framför huset. De inrättade därför en del av huset som semesterlägenhet, men det kom ändå hela tiden campande semesterlediga. Ryktet om fristället spred sig sedan i Holland som en löpeld. Det var helt enkelt nödvändigt att lovliggöra aktiviteten på gården, men freden i de privata gemaken skulle ju också bevaras. Det byggdes en liten toalettbyggnad och ett litet rum där det blev ett övertäckt kök. De flesta gäster på den tiden var tältande campare.

Allt planerades allt efter som det kom husvagnar och det anlades också en liten sjö framför huset, som skulle göra det hela lite trevligare.

Barnfamiljen njuter av det fria livet bland korna ute i det fria

Barnfamiljen njuter av det fria livet bland korna ute i det fria


Positivt förhållande till djur

De hela tiden ökande aktiviteterna gjorde det nödvändigt att utvidga platsen. Alla husdjur fick barnfamiljerna att strömma till så Willem byggde en lekplats till de mindre barnen, men hopptorn tog de avstånd ifrån. De ville hellre inspirera både föräldrar och barn att skapa ett förhållande till djuren och naturen och att vara ute i friska luften.

Vi har talat med en familj och de svarade i mun på varandra att platsen är optimal för familjer med barn som älskar djur. Kalvarna, katterna med alla sina kattungar och det stora plyschdjuret i form av en hund. Också är det ju ett centralt ställe säger de. Det är inte långt till Legoland eller Lejonparken i Give och skall man på shopping blir det Nörre Snede, Vejle eller Silkeborg där vi ju också hittar andra sevärdheter.

Den perfekta sommarstämningen kan njutas vid stranden

Den perfekta sommarstämningen kan njutas vid stranden


Nästan som på en golfbana

Gräsplanen är nästan överdrivet välskött och det fortsätter den vara, för Gyvelborg tar inte emot fastliggande campare.  För övrigt har man i den mest kuperade terrängen byggt tre lyxhytter, som i inredning och utrustning är som ett litet sommarhus. Utsikten är fantastisk. Man skall inte sticka under stolen med att de allra flesta campare kommer med tält eller tältvagn. Det betyder dock inte att den moderna camparen i husbil eller husvagn inte har något att hämta här. Även om den övervägande skaran av campare tills för inte så länge sedan kom från Nederländerna så har fler och fler danska campare på senaste tiden anslutit sig till den skara som lägger stor vikt på absolut lantlig ro.

En av de sällsynta dagarna utan tältcampare

En av de sällsynta dagarna utan tältcampare


Naturstig

Runt hela området har det anlagts en naturstig, som tar de spatserande genom skogen och över små bäckar, och Willem har placerat ut bänkar och bord på olika ställen. I skogsbrynet växer vilda bär som är anledningen till att Jellemien samlar barnen till en bärplockningstur, varefter man i samlad flock drar hem till gården och lagar marmelad tillsammans. Inte för att gårdens folk skall njuta av den – nej, medan barnen är ute och leker steker Jellemien en stor hög med pannkakor och till kvällsmaten kallas ungarna till en lägereld och där äts det sedan hemlagad marmelad så det står härliga till.

Kvällsmaten intas medan korna tittar på över hägnet

Kvällsmaten intas medan korna tittar på över hägnet


Golf på naturens premisser

Glada barntjut kan inte förstöra lugnet – inte ens när Willem kallar till golf. Den stora klockan på gården ljuder över det vackra landskapet när det drar ihop sig för en runda. Märk väl att det inte behövs någon riktig golfbana med stora kullar. Det går lika bra med de intilliggande markerna, där det dessutom finns gott om naturliga hål för golfbollen att rulla ned i. Banans hinder består av t.ex. en betande ko, som inte vill flytta på sig, en jordhög som mullvaden har krafsat upp, stor buske eller ett område med brännässlor.

Här är det naturen som skapar begränsningarna under en runda. Vinsten? Undrar om inte Jellemien är i färd med att kreera något läckert i sitt stora bondkök?

Lunch i det gröna

Lunch i det gröna


Ekologisk Camping

Gården Gyvelborg har drivits som ett ekologiskt lantbruk och är storleverantör av mjölk till Tise Mejerie. Kravet på ekologisk produktion går igenom alla led i driften av både gården och campingplatsen. Det besprutas inte utan ogräs tas bort med handkraft eller gasbrännare, även om det är tidskrävande. Träd och buskar är omringade av träflis och när det används rengöringsmedel, är det märket Undri som gäller. Undri bryts ned i naturen på kort tid.

Gyvelborg erbjuder också tre mycket fina och vackert belägna stockvirkeshus.

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt