Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

13.6.09

Av: Lars Erik Paulsson Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Högre fart dödar inte!

Högre husvagnsfart minskar antalet dödsolyckor, visar en tysk undersökning.

Sedan april 2005 har man ju i Tyskland genomfört ett försök kallat ”Tempo 100”, som innebär att husvagnsekipage – om vissa förutsättningar är uppfyllda – tillåts köra i maximalt 100 km/h på motorvägar och motorvägsliknande motortrafikleder.

Nu har en utvärdering gjorts, och denna visar att antalet trafikolyckor med husvagnsekipage som lett till personskador har minskat sedan försöket inleddes!

Klicka för större bild


Under 2007 var antalet sådana olyckor 44 per 100 000 inregistrerade husvagnar, vilket är 13 % lägre än för 10 år sedan.

– En av orsakerna till att antalet olyckor minskat är säkerligen att husvagnarna nu kan hålla samma tempo som långtradarna, som ju de facto ligger i 95 km/h på våra motorvägar. Det säger Hans-Karl Sternberg på det tyska branschförbundet CIVD.

– Vidare, fortsätter Sternberg, gör ju den höjda hastighetsgränsen att husvagnsåkarna nu lättare kan köra om långtradarna i långa uppförsbackar, vilket förbättrar trafikflödet och minskar risken för att farliga situationer ska uppstå.

Den tyska försöksverksamheten omfattar inte bara tyskregistrerade husvagnar, utan alla husvagnar som rullar i Tyskland och som uppfyller de tekniska kraven. Bil och vagn måste också besiktigas, och vagnen ska förses med en dekal baktill.

Besiktningen kan göras hos TÜV eller DEKRA i Tyskland, men efter att besiktningen gjorts tar det minst en vecka innan man får sin dekal. Bättre är då att förhandsbeställa dekalen hos danska Applus+ Bilsyn och hämta upp den när man passerar genom Danmark på väg söderut. Detta alternativ blir något dyrare (kostar 500 DKK) än att sköta allt på plats i Tyskland.

Någon möjlighet att göra denna besiktning i Sverige finns för närvarande inte, och Bilprovningen har inga planer på att införa den tjänsten.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt