Housecar

CampingSverige.se

28.10.11

Av: Kjell-Erik Kristiansen, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Italia: Caravan Park Sexten – Europas bästa campingplats

Europas bästa campingplats – då tänker du säkert på medelhavet, breda sandstränder och palmer. Men nej, så är inte fallet. Caravan Park Sexten – som har fått den ärofyllda utmärkelsen två gånger ligger långt uppe i en dal mellan spetsiga fjälltoppar i Dolomiterna i Norditalien.

Vackra och mäktiga omgivningar

Vackra och mäktiga omgivningar


Fantastiska faciliteter

Att hitta vägen till denna pärla är inte särskilt svårt, i alla fall inte om du vet var campingplatsen ligger. Kommer du över Brennerpasset svänger du till vänster efter ett par mil och tar vägen förbi Bruneck. Här befinner du dig i Sydtyrolen och språket är tyska. Fortsätt förbi skidstället Toblach-Dobbiaco och mot Österrike och Lienz. På landsbygden i Innichen tar du till höger och följer skyltarna mot Sexten. Platsen ligger några kilometer förbi själva Sexten (Sesto på italienska), en bra bit upp i den trånga dalen. Du blir säkert lika överraskad som oss när det plötsligt uppenbarar sig en campingplats i ultraklassen. Det är faciliteterna som gör att Caravan Park Sexten tillhör Europa eliten. Belägenhetens förträfflighet blir du först klar över när du börjar utforska möjligheterna i området.

Sexten Caravan Club

Sexten Caravan Club


De mäktiga Dolomiterna

Bara att se sig omkring ger extra energi. De mäktiga Dolomiterna reser sig med sina stupbranta väggar och spetsiga toppar. Ett betydligt mer dramatiskt landskap än vad du ser på de flesta platser i Alperna. Det inbjuder till stora naturupplevelser. Vi hyrde mountainbikes och tog oss upp i passet, ett par kilometer längre söder ut. Här går språkgränsen i Italien och på sydsidan är det italienska som gäller. Denna plats användes för övrigt av de norska skidskyttarna som uppladdning inför VM i Anterselva 2007. Ole Einar Bjørndalen bor i trakterna och det är inte helt osannolikt att du möter honom här på sina rullskidor…

Vi klättrade upp för en brant backe och kom efter en stund upp på fina grusvägar och stigar. Ett fantastiskt område för både cykling och vandring. Plötsligt befann vi oss mitt i spåret till den berömda MTB-rutten Dolomiti Super Bike. Naturen är kanske den största tillgången här, både sommar och vinter. Fiske och klättring är andra möjligheter och alpint och längdskidåkning på vintern. Möjligheterna är enorma. Du kan också göra som vi valde att göra en eftermiddag: Bara sitta ner och låta sig imponeras av naturen, höra bäcken som porlar och inandas den härliga tunna fjälluften.

Det finns både inom- och utomhuspool på anläggningen

Det finns både inom- och utomhuspool på anläggningen
Fotograf: www.caravanparksexten.it


Längre traditioner

Caravan Park Sexten har inte byggts upp till en av Europas bästa campingplatser under kort tid. Vid foten av Three Peaks har familjen Happacher i mer än tre decennier jobbat för att gästerna skall få bästa möjliga upplevelse här under sin semester. Här är det gamla traditioner i Pusteria-dalen som väl tagits tillvara. Ett besök här är något du minns lång tid efteråt. Tidigare fanns det över 100 gamla gårdar här, nu är förhållandena tillrättalagda för campare från hela Europa.

Spa avdelningen är det som har gjort Caravan Park Sexten mest känt. Vi träffar Ole Einar Bjørndalen, och det första han säger är: - Ni har väl prövat spat. Det är helt fantastiskt… Detta håller samma standard som vilket annat spa i Norden eller på andra ställen. Årtusendet började med öppning av Kristallbad, där styrkan och energin från stenarna, tillsammans med omgivningarna och ron, ger en sensuell harmoni för kropp och själ. Nu har detta byggts ut med inom- och utomhus bassänger och badhytter och ett nytt Wellness-Spa efter den mest moderna standard du kan tänka dig.

Det du tror är en tom trädkoja visar sig vara ett modernt spa med alla faciliteter. Imponerande!

Det du tror är en tom trädkoja visar sig vara ett modernt spa med alla faciliteter. Imponerande!
Fotograf: www.caravanparksexten.it


Spa i träd

En speciell upplevelse är att besöka trädhuset som är byggt liksom en koja uppe i ett träd på campingplatsen. Den ser ut som en förbättrad utgåva av de trädkojor vi byggde som barn. Men det du tror är en tom trädkoja visar sig vara ett modernt spa med alla faciliteter – uppe i trädet i en koja…!!! Imponerande. Förutom ett glimrande spa av världsklass finns det man normalt väntar sig att hitta på en liknande campingplats: Moderna och rena toaletter och badanläggning, butik, restauranger och möjligheter till fler aktiviteter som till exempel cykeluthyrning.

Caravan Park Sexten – Europas bästa campingplats

Caravan Park Sexten – Europas bästa campingplats


Ny ställplats

En nyhet är en ställplats med upp till 35 platser vid entrén till Caravan Park Sexten. Här har man möjligheter att parkera sin husbil och få ström, enkel in – och utkörning och annars de faciliteter du förväntar dig att hitta på en modern ställplats. En av de mest moderna i hela Sydtyrolen. Sanitetsanläggningarna i Waldbad och spat har varit inspiration för många andra campingplatser. I Waldbad hittar du den bästa hygien du kan tänka dig, dessutom en unik och inspirerande arkitektur. Här finns också speciella platser för bebisar och barn och de behov de har.

Dolomiterna i Norditalien

Dolomiterna i Norditalien


Lokal gastronomi

I Berghof Patzenfeld-restaurangen bjuds det på lokala specialiteter från Sydtyrolen. Det är ett område känt för sina speciella smaker och sina vingårdar som ligger på upp till 1 200 meters höjd över havet. Denna restaurang erbjuder flera möjligheter att provsmaka den lokala gastronomin som har så mycket att bjuda på i detta område av Italien. Ofta bjuds det på musik, mat och trevlig atmosfär i Sextner Almhütte Tavern på kvällarna. Här kan du också få enkel mat serverad. En italiensk pizza är aldrig fel när man är på dessa breddgrader. Önskar du lite romantik och ett oförglömligt ögonblick så bör du åka några få kilometer till S. Anna al Lago´s restaurang som har en unik och romantisk inredning samt specialiteter från norr, Veneto. Här kan du också få prova lokala viner i en vinkällare med speciell atmosfär.

Läs mer här www.caravanparksexten.it

Se också...
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt