Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

6.9.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Italien: Camping vid Gardasjön

Gardasjön besöks av många skandinaver under säsongen. Det milda klimatet med blommande citronträd och dekorativa palmer lockar. Stränderna däremot är ofta av tveksam kvalitet, men vattnet är ypperligt.

Man måste över bron för att komma till Sirmiones nordligaste del av

Man måste över bron för att komma till Sirmiones nordligaste del av "Hornet"


Gardasjön ligger 65 meter över havet och förses med vatten från floden Sarca i norr, den är Italiens största sjö och bildades av en glaciär under
istiden. I Gardasjön finns några öar varav den största, Isola del Garda, ligger i närheten av Saló. Vid San Felice finns Isola San Biagio, den har ett litet bihang och kallas också för harön. Ännu en ö, Isola di Trimelone ligger i närheten av Malcesine, men är militärt område och får inte beträdas.

Under romartiden kallades sjön Lacus Benacus, keltiska för "sjön med hornet" där hornet är halvön som går ut i den södra delen av sjön. Benacus, eller en förkortning - Benaco går fortfarande under namnet Torri del Benaco. Historiskt har det alltid varit oenigheter runt om Gardasjön och än i dag är det inte någon enad region. Västra stranden tillhör Lombardiet, östra stranden mot Veneto och den nordligaste spetsen hör till Trentino.

Lazise och Sirmione har varit omstridda knutpunkter både under romartiden och medelåldern. Här finns än idag resterna av stora försvarsverk och romerska villor.

Åskmoln över den vackra sjön

Åskmoln över den vackra sjön


Klimatet

Somrarna är varma och milda. Den genomsnittliga årstemperaturen ligger mellan 13 - 15 grader. Det mildaste stället vid sjön skall finnas vid Gardone, vid sjöns sydligaste strand. Vindarna över Gardasjön kan vara en kaotisk begivenhet -  det kan blåsa från olika håll samtidigt, allt efter var man befinner sig. Det är dock huvudsakligen vindarna: Ora och Peler. Ora är en sydlig vind som börjar vid middagstid och kan blåsa rätt kraftigt fram till de tidiga kvällstimmarna. Peler (också kallad Vento) är nordanvinden som börjar under nattens andra halva och håller i fram till sent på eftermiddagen. Turbulenta väderförhållanden är inte ovanliga under sommaren, där ostabil luft över Alperna möter den varma luften från Medelhavet och kan utlösa ganska kraftiga åskväder.

Vacker utsikt från vägen runt Gardasjön

Vacker utsikt från vägen runt Gardasjön


Runt om sjön

Det är värt att köra runt sjön, vilket i sig är en sevärdhet. Vägarna kallas Gardesena och är uppdelad i den västligaste "Occidentale" (väg ss 45) som går från Saló till Riva del Garda. Det är en mycket vacker väg med många tunnlar och en bedårande utsikt då delar av vägen går högt över vattnet. I Limone möts man av en stad som har stor dragningskraft på turister. Har man bara tagit sig igenom riva´s kaotiska trafik kommer man till "Orientale" (ss 249). Denna väg är något mindre dramatisk men går genom en rad vackra små byar: Malcesine, Garda, Lazise för att avsluta vid Peschíere och Sirmione.

Arena di Verona´s scen och kulissernas enorma omfång är en självklarhet

Arena di Verona´s scen och kulissernas enorma omfång är en självklarhet


Arena di Verona

En utflykt till Verona hör liksom till när man befinner sig vid Gardasjön. Ett stort dragplåster är operan i Verona. Här är det tal om en arena i gammaldags romersk stil. Friluftsföreställningar av folkkära operor har visats här sedan 1914. Hit kommer folk gladeligen timmar i förväg och har med sig mat- och dryck bara för att invänta mörkrets inträde och de tusentals tända stearinljusen som levereras vid entrén. Det är ett festligt ögonblick, upptakten på kvällens föreställning.

Det är en turistbuss som hämtar upp turisterna runt om i staden och chauffören ordnar med biljetterna till föreställningen. Priset är visst överkomligt så länge man nöjer sig med de romerska bänkarna av sten högt uppe på arenan. Du bör räkna med en väntetid på tre till fem dagar så det är bra med lite planering av ditt uppehåll på campingplatsen.

Andra campingplatser vid sjön erbjuder liknande service.

Man kan också utnyttja den fina swimmingpoolen i stället för sjön

Man kan också utnyttja den fina swimmingpoolen i stället för sjön


Camping

Det finns många campingplatser runt sjön. Ett stort antal ligger vid sjöns syd- och östligaste strand. Vi har besökt Sirmione i söder och Garda Campingpark vid Limone i norr.

Sirmione Camping ligger centralt i Sirmione med endast 200 meter till shoppinggatan. Campingen är indelad i ett område som ligger nära stranden, faktiskt bara avskild med en offentlig stig och en äng. Stranden duger till sol och bad för både invånare och turister i staden, samt naturligtvis för platsens gäster. Det är endast en hög grind som skiljer platsen från stranden och den är låst under natten. Det är en del fastliggare på den nedersta delen av platsen, men under vårt besök fanns det många lediga uppställningsplatser även då det var högsäsong.

Platsen har både restaurang, bar och pizzeria och en stor pool som är uppdelad i flera delar med var sina vattendjup. Den är gratis att använda för campingens gäster. Därtill kommer naturligtvis de flesta faciliteter som en campare på en fyrstjärnig plats kan önska sig. Underlaget på uppställningsplatsen är pärlgrus. På de bakre platserna där de flesta korttidscampare håller till är det gräs. Hundar är tillåtna kopplade.

Några få uppställningsplatser (de lux) är placerade direkt vid stranden. Här är bokning dock nödvändig.

Kort avstånd till attraktion Gardaland (8 km), Botanisk trädgård (18 km), Naturpark Viva (16km).

Blomsterprakt finns överallt runt Gardasjön

Blomsterprakt finns överallt runt Gardasjön


Garda Campingpark

Här finns ingen plan terräng och man kör ner på uppställningsplatserna längs serpentinvägar. Nedför sluttningarna ligger det en hel del terrasser med planteringar av buskar och träd som ger bra skugga. Nere vid sjön är det så ett planterat område som prioriteras för fastliggare. Det är en fin sanitetsbyggnad mitt på sluttningen där det också är en pool med många solstolar. Här är lä och inga kyliga vindar från bergen, vilket uppskattas under försäsongen. Det är 1,5 km till staden och den nås enkelt till fots. Limone är en praktfull upplevelse. Måleriska kvarter växlas med en helt ny strandpromenad där det finns måna butiker och restauranger.
Campingplatsen är en del av en hotellkoncern och har därför ingen egen hemsida.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt