Italien: Friuli Venezia Giulia – en glömd region i nordost

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

De italienska Alperna och Adriatiska havet utgör de två yttersta delarna av den norditalienska regionen Friuli Venezia Giulias mångartade och varierande landskap. Här möts italiensk, slavisk och germansk kultur i en salig blandning av traditioner, språk och religioner.

Grado vid Adriatiska havet Nästan lika betydelsefull som Rom Friuli ligger i det nordöstra hörnet av Italien och gränsar till Österrike i norr och till Slovenien i öst. Mot väst gränsar området till en annan av Italiens självständiga regioner – Veneto. I söder öppnar sig Adriatiska havet.Regionens strategiska belägenhet har varit centrum för stora begivenheter under historiens gång, men också för konflikter.Det var här som dåtidens romare byggde Aquileia, som nästan blev lika betydelsefullt som självaste Rom.Lombarderna formade landet och byggde en huvudstad de kallade Forum Iulii – nu Cividale del Friuli – varifrån namnet Friuli kommer ifrån.

Pelare vid Forum i Aquileia Aquileia – en gång en av romarrikets präktigaste städerAquileia – en gång en av romarrikets präktigaste städer.Cirka 10 km från Adriatiska havets kust ligger staden Aquileia – eller rättare sagt resterna av den. Den är med på UNESCOS världsarvalista. Staden grundlades av det antika romarriket år 181 före vår tidsräkning och skulle skydda riket mot nordöst genom sin strategiska placering. Staden växte sig stor och betydelsefull och blev en av världens vackraste städer med mer än 100 000 invånare. Stora skepp kunde segla hela vägen fram till staden på den då mycket bredare floden och lasta och lossa handelsvaror vid kajen. På den tiden låg havet mycket tätare på staden som också var hemstad för en större flotta. En flotta som bland annat var med och besatte Illyriens kuster – det nuvarande Kroatien.I Aquileia fanns skeppsvarv, varulager, palats och platser med tempel, marmorbyggnader, amfiteatrar etc. och naturligtvis ett forum, en mötesplats där företagsamma möttes och diskuterade politik. Staden hade också en här som snabbt kunde flyttas runt på de romerska härvägarna, varav två var mycket stora – en till Ljubljana (Sloveniens huvudstad) och en till Istrien, en halvö i Kroatien.

Basilikan Sct. Maria Assunta Hunnerkungen Attila lade de Aquileia i ruinerDen romerska kejsaren Konstantin den Store (285-337) är känd som den som år 313 ändrade kristendomens status från förföljd minoritets religion till fullt erkänd religion. Kort tid efteråt byggdes Basilikan Sct. Maria Assunta i Aquileia med ett praktfullt mosaikgolv, med olika mönster och teckningar som symboliserar den tidigare kristendomen. Men freden varade inte. Hunnerna som ursprungligen kom från Mongoliet, och hade bosatt sig i Ungern, hade intagit stora delar av Centraleuropa. Och år 452 kämpade de sig ned genom norra Italien och under ledning av hunnerkungen Attila lade de Aquileia i ruiner. Befolkningen flydde i skräck och rädsla till öarna i lagunen vid Adriatiska havets kust, och skapade sig där nya samhällen, bland annat Venedig i Veneto och Grado i Friuli.

Mosaikgolvet i Basilikan Världsberömt mosaikgolv I Aquileia ses i dag ruinerna av den gamla romerska hamnen och floden som numera endast är en liten å. Bakom hamnen i stadens centrum, där Forumet tidigare låg, står nu en rad pelare. Här konstruerade man 1936 delar av den 115 meter långa och 57 meter breda byggnaden, Forum. Landsvägen – Aquileias huvudgata – går förbi strax utanför.Basilikan återuppbyggdes och utvidgades flera gånger så det vi ser i dag är från år 1031. Men det världsberömda mosaikgolvet, från 300– talet, upptäcktes först år 1909 av några österrikiska arkeologer. Idag syns det tydligt vid alla pelarna, hur originalgolvet ligger djupare än det senare på gångnivå.

Romulus och Remus diar varginnan Antika pelare och skulpturer På torget framför det 73 meter höga klocktornet, vid sidan av Basilikan, ses en staty med varginnan som enligt legenden uppfostrade bröderna Romulus och Remus – Romarrikets grundläggare.På andra sidan landsvägen finns Det Arkeologiska Museet med en av Italiens finaste samlingar från det antika romarriket. Här finns pelare, skulpturer, mosaik, glas, mynt och andra fynd från området.

Båtar i kanalen i Grado GradoVi gjorde en utflykt till ruinerna vid Aguileia men bor i Grado på Hotel Laguna Palace, med en vidunderlig utsikt över den gamla stadsdelen och Adriatiska havet. Vi passar på att njuta av kvällssolen ifrån vår hotellsvits stora altan.Grado är byggd på en ö i lagunen, dit man kan komma via en tunn landremsa eller över en 5 km lång dämning. Det mesta av staden omges av vatten och här är båtar överallt – lustfiskebåtar, större fiskebåtar och färjor.Från lagunen leder en kanal in till den måleriskt vackra hamnen mitt i centrum. Det hela är mycket maritimt med måsskrik och vaggande master i skyn.

Domkyrkan di Sant eufemia i Grado. Grados gamla stadsdel Det är inte längre till den venetianskpräglade gamla historiska stadsdelen än att vi kan promenera dit på 10-5 min. Förbi en av badstränderna där sommarlediga badar i det grunda vattnet som där av är mycket barnvänligt – Adriatiska havet. Det finns en ännu större strand på andra sidan staden.Den äldre stadsdelens smala gator och trevliga små torg är kul att strosa runt i. Här finns alltid något öppet café, galleri eller butik som bågnar av kvalitetsmatvaror. Mitt i staden ligger Domkyrkan di Sant Eufemi med ännu ett vackert mosaikgolv från 500 – talet. Det tillbyggda klocktornet är från 1500- talet och bär stadens skyddshelgon ”l’ Anzolo” på toppen av spiran.

En av fiskebodarna på en ö i Grado Lagunen På utflykt i Grado lagunen. Från hamnen i centrum avgår taxibåtar eller färja ut till öarna i lagunen. Vi springer på Dave Tours Taxi båt Nuova Cristina och seglar med ut i lagunen som inte är mer än två meter djup utan för farleden som är markerad med röd-vita stolpar.Ute i lagunen och på de gräsklädda sandbankerna ses massor av vita hägrar och andra sjöfåglar, men det mest intressanta på denna tur är de små utspridda öarna, varpå fiskarna har byggt små fiskebodar. Vi seglar förbi den ena mer pittoresk än den andra. Fiskebodarna används idag oftast som sommarhus. Något ensamt skulle man kunna tycka.

Pasta med allt gott infångat från lagunen Kulinariska upplevelserVi går iland på ön Ravaiarina, där vi återigen serveras en överdådig maritim lunch:Antipasta: Panerade och frityrstekta kammusslor.Primo: Pasta med musslor och bläckfisk.Secondo: Stekt fisk med smörstekt polenta.Dolce: Fruktkaka med glass.Som framgår är historia, kultur, mat och vin viktiga delar i Friuli Venezia Giulia, så därför vill vi åka till området runt Collios och dess vinodlingar i morgon.

På stranden VägvisareOmrådet: Grado i regionen Friuli Venezia Giulia i nordöstra hörnet av Italien.Årstid: SeptemberGuide: Turen går till norra italien, Politikens Förlag, DKCampingSverige.dk var inbjuden av Turismo Friuli Venezia Giulia

Läs mer om Italien här

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket