Housecar

CampingSverige.se

29.3.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Italien Runt: Santa Maria di Leuca (4/5)

CampingSverige.se körde Italien runt med en Hobby efter bilen. Med på resan var Britta och Ole Koch, som körde i en husbil från Dethleffs.

Klicka för större bild


Vi har nu kommit så långt söderut som man kan komma i sydöstra delen av Italien. Målet är själva ”klacken”. Vägförhållandena som annars har varit bra - speciellt på motorvägen, där man också betalar för att få köra, har förändrats en del. Vi har verkligen kommit ut på landet. Vägarna är smala och rätt ojämna, så vi kör inte så snabbt längre. På flera ställen är vi nere på 50-60 km i timmen på långa sträckor.

Tänk på att sakta ner i kurvorna. Italienarna flyttar sig inte. Naturen har också förändrats dramatiskt.

Klicka för större bild


Oliver, oliver, oliver

Så långt ögat kan nå finns det olivlundar. Det är otroligt vackert, men här är det också otroligt varmt även om det är i slutet på maj månad. Vi väljer att leta efter en plats ute vid kusten i hopp om en strand och lite frisk luft.

Klicka för större bild


Spökstäder

Vi kör genom en hel del mindre städer, där stillheten och tomheten närmast är skrämmande. Vi ser också den mycket stora kontrasten mellan Nord- och Syditalien. Utöver att arkitekturen har förändrats, är hela livsstilen annorlunda. I Norditalien fanns det människor överallt. Här ser man inte en själ och det är helt stilla. Antagligen sitter folk bakom fönsterluckorna i de svala husen. Det är fascinerande att olika delar i samma land – om än på många mils avstånd - kan vara så olika. Och vi överraskas alla av att kontrasten är slående.

Klicka för större bild


Åter igen ingen plats

Vi hittar en campingplats som har öppet. På de flesta campingplatser startar säsongen först i mitten av juni (bara längst i söder). Vi har ännu en gång stora problem med att komma på plats. Platsen har vackra olivträd som också ger skugga, men man har planterat dem mycket tätt. Husvagnen kan vi skjuta på plats, men Ole och Britta får med nöd och näppe in husbilen mellan träden – och vi valde ändå en av de största platserna…

I gengäld ligger vi 50 meter från stranden och vi känner en skön bris - precis som vi havde drömt om.

Klicka för större bild


Låt barnen hjälpa till

Både Mie och Mathias älskar när vi kommer fram till campingplatsen och ska ställa vår husvagn på plats. Mathias tycker att det är speciellt kul att köra ner stödbenen i jorden. Lillasyster är alltid precis i hälarna på sin storebror. Naturligtvis går allt lite långsammare, men det gör inte något.

Vi har ju semester.

Klicka för större bild


Santa Maria – långt söderut

Naturligtvis ska vi besöka staden Lecce, som är den största och mest intressanta staden på ”klacken”, men vi beslutar oss för att ta den lite längre och besvärligare bilturen till ”klackens” sydligaste punkt. Där ligger en liten trevlig stad med namnet Santa Maria di Leuca. Själva staden er inte något speciellt, men landtungan som är den sydligaste spetsen i sydöstra Italien, ligger vackert placerad i Medelhavet.

Klicka för större bild


Det är myyycket långt hem

Vid sydspetsen ligger en gammal kyrka, som är värd ett besök. Där finns också ett par caféer, så vi kan äta lunch innan vi kör mot norr igen. Vädret är fantastiskt så vi släntrar bara runt och njuter av livet. Även om det inte är Italiens sydligaste spets är den ändå en vändpunkt på vår resa, innan vi styr färden mot norr. Det är myyycket långt hem till Norden, men vi har alltså bara kommit halvvägs.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt