Housecar

CampingSverige.se

26.7.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Italien: Spaggia e Mare - Italiensk campingsemester med sol och kultur

De flesta stannar till antingen vid Lioen eller Gardasjön för att tillbringa sin italienska drömsemester där. Har man däremot lust för något nytt, utan att det går ut över sol och bad, strandliv och italiensk kultur, så kan man bara fortsätta ett par timmar söderut för att få helt nya upplevelser.

Ansiktsmålning är populärt

Ansiktsmålning är populärt


Campingplatsen, Spiaggia e Mare är grön. Inte på det ekologiska sättet utan i form av en prunkande natur som man annars sällan ser i denna del av Italien, eftersom värmen normalt torkar ut alla plantor. De höga träden på campingplatsen ger befriande skugga i sommarvärmen som strävar sig upp emot 40 grader. Alla platser är omgivna av grönska och man ligger inte heller som packade sillar här, som man gör på många andra campingplatser i Italien. Stranden ligger precis utanför dörren och består av den finaste vita sand man kan tänka sig. Här är det som gjort för att ägna sin tid åt all möjlig vattensport. All nödvändig utrustning kan lånas eller hyras på stranden. Det har byggts en lång vågbrytare, så vattnet närmast stranden är barnvänlig. På stranden finns det också ett litet strandcafé som säljer förfriskningar och spelar musik. Även om det inte är långt hem till den egna campingbostaden så hör det till semestern att slippa laga lunch, kyl ner dig med en kall dryck och en panini till lunch.

Poolen på Spiaggia e Mare är både till för lek och sport

Poolen på Spiaggia e Mare är både till för lek och sport


Motion och avkoppling

Poolen är campingplatsens pulserande hjärta. Den är uppdelad i flera avdelningar så här kan både lekas och utövas sport. Redan tidigt på morgonen är det vattengymnastik och under eftermiddagarna arrangeras det vattenpolo, med mera. Det finns inga livräddare och man får inte ha med sig uppblåsbara madrasser och leksaker, eller bollar. Poolen är omgiven av en sportbar, en restaurang, en lekplats och en övertäckt scen där internationella kvällsshower av mycket hög kvalitet visas flera gånger i veckan. I sportbaren möts gäster från hela Europa, ofta till sommarens sportsliga event så som VM, EM eller Tour de France och här hejas det på deltagarna på många olika språk. En mångkulturell upplevelse. Hela veckorna ordnas aktiviteter för barnen i form av sport och kreativa lekar. Personalen talar italienska och ibland även engelska, men de är bra på att visa vad som kommer att ske, så alla barn kan vara med. Vuxna får gärna göra sina barn sällskap.

Lilla Venedig kallas Comacchio också – ät frukost på en av de inbjudande

Lilla Venedig kallas Comacchio också – ät frukost på en av de inbjudande


Comacchio i Poflodens delta

Semester är ofta en tid då batterierna skall laddas. Så även om man kanske mest har lust att stanna kvar på campingplatsen och njuta strandlivet i ryggläge, kan det varmt rekommenderas att besöka området runt Porto Garibaldi. Man kan cykla till Comacchio, som också kallas mini-Venedig. Det ligger bara 10 km bort och terrängen är helt flack. Hela området är ett stort naturreservat och en del av Poflodens delta. Comacchio ligger gömt långt in i bukten och den lilla charmiga staden är känd både för sina små kanaler och utmärkta matställen, där man kan få italienska specialiteter av högsta klass, medan man sitter vid någon av de små kanalerna. Om man hellre vill ha maten med sig hem så kan man ta vägen förbi en av de lokala fiskhandlarna som säljer dagsfärsk fisk till mycket bra priser.
c

Den lilla trevliga marinan i Porto Garibaldi

Den lilla trevliga marinan i Porto Garibaldi


Dantes Ravenna

Har man ork till en lite längre tur så är Ravenna ett utmärkt val. Ravenna ligger en dryg timmes körning längre söder ut och är späckat med intressant italiensk kultur. Man måste åka ända in i centrum och parkera nära den gamla stadsdelen, för där finns enastående mosaik från den bysantinska perioden att beskåda. Tillika öppna lugna platser med restauranger och caféer och smala kullerstensbelagda gator med specialbutiker. Här är det ingen tvekan om att man befinner sig i Italien och man inspireras till att se ännu mer. Har man tid kan man ta vägen förbi författaren och poeten Dantes grav på Piazza Garibaldi.

Köp färsk fisk med hem till husvagnen. Perfekt att grilla

Köp färsk fisk med hem till husvagnen. Perfekt att grilla


Spiaggia e Mare skall man välja om man gärna vill prova på något annat än det turistiska Lido eller Gardasjön.

Baby Club är bara en av alla de aktiviteter som finns för de mindre gästerna

Baby Club är bara en av alla de aktiviteter som finns för de mindre gästerna


Fakta

Campingplatsen har tre stjärnor.
Man får utmärkt mat på campingplatsen, men vill man äta italienskt när det är som bäst skall man åka till Comacchio eller Ravenna. Man kan bo i eget tält, egen husvagn eller husbil och man kan hyra mobilehomes eller bungalows som ligger nere vid havet och har allt. Precis som ett sommarhus. Det är cirka en kilometer längs hamnpromenaden till staden Porto Garibaldi.

Piazza del Popolo i Ravenna är bara ett av alla ställen där man kan slå sig ned och njuta av den italienska stämningen

Piazza del Popolo i Ravenna är bara ett av alla ställen där man kan slå sig ned och njuta av den italienska stämningen


Se också...
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt