Housecar

CampingSverige.se

3.8.12

Av: Kjell-Erik Kristensen, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Italien: Union Lido – en komplett semesterupplevelse

Union Lido är kanske Europas allra bästa campingplats. På stranden utanför Venezia i Italien ligger inte bara en campingplats, utan en hel liten stad som erbjuder allt det du behöver för att få en komplett semesterupplevelse.

2.500 uppställningsplatser och så kallade superplatser för husvagnar, husbilar och tält

2.500 uppställningsplatser och så kallade superplatser för husvagnar, husbilar och tält


Flertalet möjligheter att utöva olika vattensporter.

Vad sägs om en hel kilometer egen strand, vattenpark, spa, träningsområden, 14 sanitetsbyggnader, hotell, uthyrningsstugor, uppträdanden, restauranger, fun-park och mycket annat? Totalupplevelsen står i centrum hos ägarna av detta komplex som har varit i drift sedan 1955. Idag arbetar här ett team på över 500 personer som varje dag ser till att du inte saknar någonting. Bara campingdelen här på Union Lido har 2 500 uppställningsplatser och så kallade superplatser (upp till 120 kvm) för husvagnar, husbilar och tält. Något annat som också är centralt i driften av platsen är energi. Här skall du ladda dina batterier, ha det trevligt och bara njuta av allt det du längtar efter under resten av året. Det turkosgröna Adriatiska Havet väntar rätt utanför dörren och badvattnet är både rent och säkert på Cavallinokusten, som är en halvö utanför Venezia.

Sanden är finkornig och det finns otaliga möjligheter att utöva olika vattensporter och lekar. Stranden är 100 meter bred och städas varje dag. Utöver det finns livräddare och två lekområden. Ett eget område är avsatt för beachvolleyball. Man kan hyra trampbåtar eller gå en kurs i windsurfing. Två områden är reserverade för uthyrning av parasoller och solsängar med Wi Fi uppkoppling. Stranden fick den prestigetunga utmärkelsen ”Blå Flagg” i Italien 2006, något som bevisar att detta är en strand med hög kvalitet. Den Blå Flaggen är ett miljökvalitetsmärke som har tilldelats totalt 3 200 turiststränder och hamnar. Bedömningar görs på vattenkvalitet, utbildning och upplysning om miljön.

Stranden är 100 meter bred

Stranden är 100 meter bred


Aqua Park

Här finns mycket att välja mellan. Water Wonderland är den enda i sitt slag i Europa. Här finns forsar mellan konstgjorda klippor, rutschkanor för de minsta, spa, tropiskt solarium med vit sand och mycket mer. Totalt handlar det om 6 000 kvadratmeter med vattenfaciliteter och vit sand. Sju olika bassänger finns, bland annat också en så kallad Jet stream som skall stimulera cirkulationen i fötterna.

Andra attraktioner är Wild River med barn rutschkanor, en 6 meter hög superrutschkana, vattenmassagesängar, musikalisk grupp, tropiskt solarium med utsikt över palmer och utrustat med parasoller och solsängar samt flera barer. En populär aktivitet i Aqua Park Mare är Easy River där du på stora badringar driver nedöver med strömmen. Ibland stänker det ordentligt vilket är uppfriskande i värmen. Aqua Park Mare har en uppvärmd bassäng med halvolympiska mått på 25 x 12,5 meter, två uppvärmda vattenmassagebassänger, mjuk och säker lagun för barnen, Easy Rider med badringar, tre rutschkanor och stort solarium.

Wellness og relax

Det är ju inte alla som tycker om att vara aktiva på semestern. Därför har Union Lido också satsat stort på wellness och relax. I denna avdelning hittar du bland annat nio olika uppvärmda bassänger, inomhusbassäng med saltinnehåll, brusande strand, aromatiskt ångbad, solplatser på taket, massage, skönhetsbehandlingar och mer därtill. Ett annat ställe för wellness och relax är W 10 Leisure Building som också bjuder på flera olika bassänger och massagemöjligheter. Här är handikappvänligt.

En kanoncamping

Campingplatsen är enorm med sina 2 500 uppställningsplatser, men standarden imponerar kanske mer än storleken. Här handlar det om en areal på 60 hektar. Skugga är viktigt när värmen är som värst, och campingen har 15 000 träd/plantor samt buskar och blommor som ger dig en behaglig temperatur i skuggan. Platserna är av olika storlekar, de så kallade superplatserna är upptill 120 kvadratmeter. 30 platser är av typ A och 200 av typ B och kan bokas online på nätet, men var ute i tid för här kan det bli fullt fort.

På området hittar du inte mindre än 14 toalett- och duschbyggnader, de flesta med uppehållsrum och flera områden ämnade för barn. Utöver det erbjuder Union Lido också luxuösa stugor och mobilehomes för uthyrning, samt att det också finns ett modernt hotell med en grön specialbyggd trädgård runt omkring. För att aktivera gästerna satsar man på massvis av program var endaste dag. Speciellt barn kommer att lära känna nya vänner. De kan delta i antingen Baby Club, Mini Club, Junior Club, Scout Camp, Fun Club, Hobby Club, Sportgames Club eller Top Model School – alla med olika erbjudanden.

11 200 gäster per dygn

- Vi är en liten semesterort med 11 200 gäster per natt under högsäsong. I de 14 toalett- och duschbyggnaderna används det 670 kubikmeter vatten om dagen. Våra 4 el-stationer med mellanspänning producerar dagligen ca 365 Mw-h och årligen 4,5 GW-h och varje säsong har vi nästan 900 ton sorterat avfall, säger arkitekt Claudio Zanetti, som är teknisk chef för Union Lido.

- Union Lido var en av de första campingplatserna som uppnådde miljöcertifieringen ISO 14011. Det gjordes redan 1998. Energiproduktionen kommer uteslutande från förnyelsebara energikällor och vi utvecklar varje år nya solvärmeanläggningar för uppvärmning av bruksvatten. Tack vare ett samarbete med ett ledande universitet kommer vi snart också införa ett innovativt projekt för användning av solcellsenergi.

Water Wonderland är det enda av sitt slag i Europa. Totalt handlar det om 6 000 kvadratmeter av vattenfaciliteter och vit sand

Water Wonderland är det enda av sitt slag i Europa. Totalt handlar det om 6 000 kvadratmeter av vattenfaciliteter och vit sand


En aktiv semester

Förutom aktiviteter och klubbar för barn så kan du också hitta på mycket på egen hand. Vill du lära dig att simma så finns simskola. Det finns också en dykarskola, fotbollsskola, tennisskola, ridskola och en golfakademi. På egen hand kan du ta härliga cykelturer, träna styrketräning i gymmet, vara med på vattengymnastik, prova på bågskytte, jogga i den fina skogen, vandra längs stranden eller simma både utom- och inomhus.

En nyhet i sommar är Funny World, som är en helt ny lekplats på Union Lido. Här hittar du bland annat racerbanan Happy Driver där barn kan få prova på att köra bil för första gången på egen hand. Rutschkanor, tåg, djungelgolf och olika spel är andra attraktiva erbjudanden här. Tycker du om att se på film är Vision 5D en annan nyhet i år. Här kan du hoppa rakt in i den femte dimensionen och få en filmupplevelse utöver det vanliga. Självklart har detta komplex också gott om butiker, barer och restauranger och nu också WiFi på stranden! Det skulle förvåna oss om du saknar något här.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt