Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

28.7.11

Av: Lars Erik Paulsson
Dela
 

Jubileumsmodell från Westfalia

I år fyller campingbussen 60 år och det firar campingbussens skapare – Westfalia – med en jubileumsmodell som kommer att byggas i en mycket begränsad upplaga.

”Ur-campingbussen” baserad på VW Transporter – en tidig modell från Westfalia

”Ur-campingbussen” baserad på VW Transporter – en tidig modell från Westfalia


Det var kring 1950 som ett litet företag i tyska Westfalen (en historisk region i västra Tyskland som 1807-13 utgjorde ett eget kungarike) började fundera på en helt ny typ av fordon, som kommit att revolutionera fritiden för många människor – nämligen campingbussen. Under namnet ”Camping Box” började den säljas 1951 och fortfarande, 60 år senare, är konceptet lika högaktuellt.

För att markera detta jubileum kommer Westfalia att, på Caravan Salon i Düsseldorf, presentera en speciell jubileumsmodell som hittills har arbetsnamnet Edition 60. I denna specialmodell har man kombinerat den ursprungliga campingbusskänslan med den allra modernaste tekniken. Produktionen kommer – ganska naturligt – att uppgå till 60 enheter, men några veckor efter att den speciella jubileumsmodellen presenterats kommer man att visa en något förenklad version som kommer att serietillverkas.
– Med den här jubileumsmodellen kommer den legendariska tillverkaren att skapa en ny standard när det gäller komfort i campingbussar, säger Syliva Jobi som sköter Westfalias marknadsföring. Bland annat är detta den första campingbussen i det här segmentet som kan erbjuda två fasta långbäddar. För att erbjuda ett extra stort lastutrymme, kan huvudgärderna på de båda sängarna fällas upp.

Detta är också den största skillnaden mellan ”originalcampingbussen” och jubileumsmodellen. Medan den förstnämnda i första hand vände sig till småbarnsfamiljer, vänder sig den nya modellen till det ensamma paret. Trots att de fasta sängarna kräver en hel del utrymme, finns det plats för en toalett. Denna är placerad på skenor under en av sängarna, och kan enkelt dras ut vid behov.

Westfalias jubileumsmodell, baserad på Mercedes Viano, kommer att byggas i endast 60 exemplar

Westfalias jubileumsmodell, baserad på Mercedes Viano, kommer att byggas i endast 60 exemplar


Jubileumsmodellen

Jubileumsmodellen kommer också att erbjudas med en säng och en soffa för två, som enkelt kan förvandlas till en säng.

Även i övrigt erbjuder Westfalias jubileumsmodell högsta komfort och bästa funktion. Bland annat kan sittgruppens bord lätt justeras så att upp till tre personer, med hjälp av en fällbar sits på den ena sängen, kan umgås vid bordet. Hela planlösningen är dessutom gjord så att allt i campingbussen alltid är klart att användas.

Det kompakta köket har allt som behövs, inklusive en 25 liters frysbox  som klarar ned till minus 18°.

Tack vare att höjden understiger 2 meter kan Edition 60 användas till vardags, och den får plats i de flesta parkeringshus och garage. Det uppfällbara taket gör att ståhöjden är mycket god.

Jubileumsmodellen kommer att byggas på Mercedes Viano, medan den efterföljande ”storseriemodellen” kommat att baseras på den något kompaktare Vito.

Läs mer här: www.westfalia-van.de

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt