Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

12.6.11

Av: Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

KABE: En av Europas mest moderna husbilsfabriker

KABE har flyttat produktionen av sina husbilar till en industrilokal som de har köpt i Tenhult på andra sidan vägen, mittemot husvagnsfabriken. Detta är nu en av Europas mest moderna husbilsfabriker och bakom den ligger japansk filosofi och svenskt förnuft, menar KABE själva.

Snart är den klar säger försäljningschef Klas-Göran Nilsson i KABEs husbilsfabrik

Snart är den klar säger försäljningschef Klas-Göran Nilsson i KABEs husbilsfabrik


Ökad flexibilitet och kvalitet
Under julhelgen installerade vi en ny motoriserad produktionslinje som drar fram bilarna mellan de olika arbetsstationerna, förklarar säljchef Klas- Göran Nilsson. KABE har sedan några år tillbaka med stor framgång arbetat med Toyota-modellen i husvagnsfabriken. Man fick hjälp av konsultfirman JMAC Sc (Japan Management Association Consultants Scandinavia), och produktionen av de stora haciendavagnarna som är för stora för att gå på det automatiska bandet.

Det handlar först och främst om att ytterligare kunna öka flexibiliteten och kvalitén. Men både personal och fabrik skall också vara redo att öka produktionstakten. Vi ser en stor framtidspotential i husbilarna, säger den tekniska chefen hos KABE, Göran Ljungquist. Det första steget man gjorde var ett så kallat 55 arbete som handlar om att systematisk skapa goda vanor genom att sortera, organisera, rengöra, standardisera och motivera. Nästa steg har varit att införa visuell och daglig styrning i produktionen, så kallad KIVP. Satsningen handlar om att skapa plats för alla att påverka byggnationen i varje moment, från konstruktörernas teckningar till hur man faktiskt skruvar i var endaste skruv. Med enkla rutiner fångar vi upp de arbetsmoment som kan förbättras, säger Göran och visar de olika arbetsstationerna där bilarna står när de har blivit dragna vidare på bandet.

Klicka för större bild


Lean- produktion

Den sista förändringen som har gjorts i husbilsfabriken är egentligen bara ett sista steg i ett helt nytt sätt att tänka produktion på. Det har påverkat allt från konstruktion, lager och inköp med mera. Det kallas Lean produktion och är taget från en japansk förebild där man har kommit otroligt långt med denna filosofi, först och främst inom bilindustrin där man ju ligger i framkant när det gäller att bygga personbilar, säger Göran Ljungquist. För att på längre sikt vara konkurrenskraftiga i både kvalitet och pris bör vi göra förbättringar hela tiden och bli än mer effektiva. Lean- tankesättet gör det också lättare att införa nya modeller i programmet utan störande väntetider i produktionen. Nu kan vi också möta svängningar i efterfrågan med väldigt små omställningar. Göran Ljungqusit berättar vidare att målet under 2010 är att öka produktionskapaciteten av husbilar.

- Nu kan vi både bromsa och ge gas under kontrollerade former i produktionen. Takten i produktionen ökar eller minskar allteftersom bandet går fortare eller långsammare, säger en nöjd chef, som ser Fiat-bilarna komma in med bara förarhytt och chassi och efter en runda i fabriken rulla ut som färdiga, läckra Travel Masters.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt