Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

1.8.11

Av: Pernille Lykke Hansen Fotograf: Kabe.se
Dela
 

KABE: I husvagnen kopplar man av allt

Husvagnsägare är ofta av två slag, antingen gillar man att kuska runt och upptäcka nya platser. Eller så njuter man i ett och samma paradis under flera år i rad. William och Marianne Frank från Vännäs tillhör de sistnämnda.

Alla vagnens delar håller jämn temperatur

Alla vagnens delar håller jämn temperatur


Deras stora 8-meters Kabe-vagn står om sommaren knappt 50 meter från stranden på Ava Havsbad ca 5 mil norr om Ö-vik. När hösten kom i fjol så var det dags att dra vidare. Denna vinter har vagnen stått uppställd i Bjurholm alldeles vid Angsjön, några mil inåt landet. Premiär för Vintercamping alltså.

– När barnen var små körde vi runt mer här uppe i norr, men ju äldre man blir desto bekvämare blir man. Men vi har alltid haft relativt stora vagnar, säger William.
– Trots längden är den här mycket lätt att dra och rullar fint på vägen.

Under golvet i den personligt inredda Kabe-vagnen finns hemligheten som gör att vintercamping absolut inte är en utmaning för paret Frank. Golvvärmens fyra separata slingor ser till att alla vagnens delar håller jämn temperatur.

– I jul- och nyårshelgen hade vi lite drygt 30 minus, men det var inga problem alls.
– Det är ganska många som står där uppe under vintern, så vi var inte ensamma på något sätt. Men det dröjer lite längre fram innan det blir mer gemensamma aktiviteter på campingen. Men man kan åka skidor, pimpla, promenera eller åka skoter. Vi promenerar mest, men vi funderar på att köpa nya skidor igen, det var länge sedan vi åkte, fortsätter William, för dagen hemma Vännäs.

Sommaren är lite tvärt om, säger Marianne. Då är vi ute nästan hela tiden – grillar, läser och promenerar

Sommaren är lite tvärt om, säger Marianne. Då är vi ute nästan hela tiden – grillar, läser och promenerar


Sommarsocial

– Sommaren är lite tvärt om, säger Marianne. Då är vi ute nästan hela tiden – grillar, läser och promenerar. Men framförallt umgås vi med dem vi lärt känna genom åren, som också kommer tillbaka år efter år.
– Ibland stänger man om sig, och tittar på TV en kväll, men annars är man ute. Det är inget tvång att umgås, men det känns naturligt.

På frågan vad de gör en regnig dag, så säger Marianne tvärsäkert optimistisk:
– Det är alltid soligt vid kusten; det regnar aldrig en hel dag.
– Men det händer att vi tar bilen och far till Ikea i Sundsvall, fyller William i. Eller besöker någon av de marknader som finns i närheten; Åsele marknad åker vi ofta till.
Den enda gången de flyttar runt lite med vagnen, är före och efter sommarsäsongen, när de besöker någon eller några olika husvagnsträffar i Kabe-klubben. En förening som William faktiskt har varit med och dragit i gång här uppe i Västerbotten.

William och Marianne Franks stora 8-meters Kabe-vagn står om sommaren knappt 50 meter från stranden på Ava Havsbad ca 5 mil norr om Ö-vik

William och Marianne Franks stora 8-meters Kabe-vagn står om sommaren knappt 50 meter från stranden på Ava Havsbad ca 5 mil norr om Ö-vik


Egen flaggstång

William och Marianne spenderar annars så mycket tid som möjligt i husvagnen under den ljusa delen av året. På helgerna så ofta det går och i princip all semesters veckor. William har tre år kvar till pensioneringen från Volvo i Umeå, så de kan inte vara där på heltid ännu. Om de är hemma i husvagnen är dock lätt att se, för de har till och med en egen flaggstång på ”gården” utanför vagnen. När vimpeln flaxar i vinden är de hemma.

– Vi får ofta besök när vi är i vagnen, våra barn kommer över dan, och ett av barnbarnen sover gärna över hos mormor och morfar, berättar William stolt.
– Vi saknar egentligen ingenting i husvagnen.

William och Marianne spenderar annars så mycket tid som möjligt i husvagnen under den ljusa delen av året

William och Marianne spenderar annars så mycket tid som möjligt i husvagnen under den ljusa delen av året


Läs mer om KABE på www.kabe.se

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt