Campout

CampingSverige.se

25.4.16

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Karesuando Camping & Rekreation

Njut av det bästa från Norrland på Karesuando Camping & Rekreation. Koppla bort det hektiska stadslivet och stressen och njut av en skön vistelse i naturen med guidade fisketurer, bärplockning och vandring. Välkommen till Sveriges nordligaste camping.

Karesuando bjuder på storslagen natur och kulturella sevärdheter.

Karesuando bjuder på storslagen natur och kulturella sevärdheter.


Karesuando Camping och Rekreation finns boende både för dig som tagit dig dit med husvagn eller husbil, eller dig som föredrar att hyra en stuga. Självfallet finns även tältplatser. På denna Sveriges nordligaste camping finns en inspiration från såväl svensk som samisk boendemiljö.


I anslutning till campingområdet kan de gästande besökarna ägna sig åt fiske (även guidad fiske), vandring och bada bastu med ett tillhörande dopp i älven. Annars kan man givetvis njuta av den friska luften, bara vara och lyssna på stillheten i den norrländska naturen.


Under juni månad anordnas kurser i Reiki som går att boka redan under våren.

Kiruna är Sveriges nordligaste flygplats.

Kiruna är Sveriges nordligaste flygplats.


Ta sig hit

Att köra med bil från Stockholm till Karesuando har en beräknad körtid på nästan 15 timmar. Avståndet på bilvägen är närmre 130 mil. (Från Göteborg drygt 160 mil och från Malmö är bilvägen nästan 190 mil).


Snabbare att ta sig hit går det om man flyger till Sveriges nordligaste flygplats Kiruna. Man kan hitta resor från Stockholm till Kiruna genom resesidan Flygresor.se, där restiden tar ca 1,5 timme. Från Kiruna till Karesuando är sedan körsträckan med bil 178 km, och beräknas ta ca 2 h och 15 min.


Sträckan mellan Kiruna och Karesuando trafikeras av Länstrafik Norrbotten, där linje 50 går mellan Kiruna - Vittangi - Karesuando. I anslutning till Kiruna flygplats finns även möjlighet att hämta ut en bokad hyrbil för den nordliga vistelsen.


Framme i Karesuando kan man utgå från Karesuando kyrka för att hitta rätt. Kör bara 1500 meter i riktning mot Pajala. Karesuando Camping och Rekreation ligger vackert belägen vid Mounioälven.

Karesuando kyrka.

Karesuando kyrka.


Storslagen natur och kulturella sevärdheter

Campingområdet och dess omnejd av Karesuando är lugnt och fridfullt. En plats att ladda energi på. I Karesuando, som ligger på gränsen mellan Sverige och Finland, bor inte mer än ca 350 invånare. Därmed inte sagt att det inte finns mycket att se och uppleva. Några exempel följer här:


Karesuando kyrka


I Karesuando kyrka kommer man den Svenska historien närmre. Året var 1809 när Sverige förlorade Finland till ryssarna och församlingen som blivit splittrad på båda sidorna gränsen mellan Sverige och Finland behöver nu en ny kyrka även på den svenska sidan. Man påbörjar ett kyrkobygge som blir färdigt år 1816. (Dessvärre höll ej takåsen och kyrkan byts ut mot den nuvarande år 1905.)


Solen i Karesuando


På vintern står solen som högst redan kl 11:30, innan den åter vänder ner. Ljusförhållandet är det omvända på sommaren. Sommartiden mellan 25 maj och 17 juli klockan 0:30 skiner midnattssolen, dvs den stund när solen står som lägst och ändå är över horisonten.


Samer och samisk kultur


Samerna började bli bosatta under 1940-talet i Karesuando, innan dess var de nomader. Karesuandodräkten användes förr av samerna till vardags, idag ser man den mest vid högtider. Samiska är ett av de 5 språk som talas i Karesuando (de andra är svenska, finska, norska och meän kieli (tornedalsfinska). Den samiska kulturen är en viktig del av Karesuando.

Fiske av röding, öring och lax


Röding och öring fiskas i sjön Rostujavri. Under vårvintertiden anordnas ofta pimpeltävlingar. De goda fiskemöjligheterna spelar en roll i varför byarna ligger där de ligger. I Muonioälven går även att fiska lax, så även i laxälvarna Lätäseno och Lainioälven.


Skolans arkitektur


Skolan i centrala Karesuando byggdes 1993. Värt att uppmärksamma är den genomtänkta arkitekturen av K G Lindqvist. Byggnaden påminner nämligen om en kåta och kronan ovanpå föreställer ett renhorn.


Tundralandskapet


Naturen kring Karesuando är mycket storslagen. Man befinner sig på en lättvandrad tundra och i flera områden finns även spångar där man kan studera palsarna på närmre håll. Pals är ett samiskt ord för den upphöjning som kan ske i myrar.


Hjortron


Har man lyckan att befinna sig på Karesuando Camping och Rekreation i början av augusti är det nästintill ett måste att plocka hjortron. Dessa sagolikt goda bär som är en viktig ingrediens i många desserter och goda sylter.

Se också...
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt