Kroatien: Fantastisk öluff i Dalmatien och Adriatiska havet (1/2) – Dubrovnik och Korcula

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Att öluffa runt öarna i Adriatiska havet kräver först och främst gott om tid, har man det väntar en oförglömlig semester. Ett möte med vacker natur, vänligt folk och spännande kultur. Allt till ett överkomligt pris.

Läs mer om campingsemester i Kroatien

Dubrovniks belägenhet är obeskrivlig och stämningen unik Utgångspunkt DubrovnikMed husvagn efter bilen, eller körandes i husbil får man räkna med minimum två dagar att ta sig till Dalmatien, men det är värt varenda timme. Vi har inte rest särskilt länge innan vi känner det milda klimatets ljumma vindar som smeker våra kinder. Vi är redo för semester. Jag kan gång på gång förundras över hur lätt det är att komma iväg på semester. Vi har bokat vår första natt i Dubrovnik – för att ”landa” och för att titta lite närmare på den vackra staden.

Dubrovniks röda tak Dubrovnik på Unescos Världsarvslista Dubrovnik ligger nästan 2 000 km från den tyska gränsen, men det är det värt, för staden är så otroligt vacker. Dess belägenhet är obeskrivlig och stämningen i staden är också unik. Enligt Kejsar Konstantin grundlades staden år 600 och har under åren både varit under bysantinsk, venetiansk och ungerskt styre. År 1400 och 1500 kunde det räknas upp till 500 skepp, vilket understryker stadens viktiga placering i Adriatiska Havet. Dubrovnik har också gått igenom otroligt mycket under sina dagar, och det är faktiskt lite av ett mirakel att staden är så välbevarad som den är. År 1667 drabbades Dubrovnik av ett enormt jordskalv, och under borgarkrigen och speciellt från hösten 1991 till maj 1992 var staden mål för hänsynslösa bomber som skadliggjorde stadens viktigaste byggnadsverk. Det rättades till under åren efter 1995, där Dubrovnik av goda skäl kom med på Unescos Världsarvslista.

Dubrovnik ses bäst till fots En tur på stadsmuren Staden ses bäst till fots och det är endast 500 meter mellan stadsmurarna i bägge riktningar. De flesta börjar turen vid Pileporten från 1537 som leder direkt in till Stradúngatan som delar staden i två delar. Den breda och vackra stenbelagda gatan är från 1468 och byggd ovanpå en gammal kanal. Här finns massvis av caféer och gatuartister, men också välbevarade byggnader som The Rectors Palace och St. Blasius Kyrka – båda från 1400- talet.

Vid hamnpromenaden kan man se papegojor Den gamla stadsdelen I slutet av Stradúngatan kommer man till Dubrovniks lilla hamn. Här är stor aktivitet på både hamnpromenaden, som är full av caféer och restauranger, och i vattnet där både stora och små båtar letar sig in till staden. De stora kryssningsfartygen kastar ankar en bit utanför, medan tur- och privatbåtar åker ända in i hamnen. Lite att beskåda alltså om man väljer att äta sin lunch i här. Även om det inte är några avstånd i den gamla stadsdelen kan man gå många kilometer på längs de smala gatorna. Gör man det finns mycket att upptäcka.   Besök Buza baren

Buza baren ligger på de branta klipporna på yttersidan av stadsmuren, och den är absolut värd ett besök.

Buza baren

Promenad på stadsmuren En tur på stadsmuren bör göras Efter en liten förfriskning har det åter blivit dags för en promenad. Man kan gå hela vägen runt den intakta stadsmuren. Man går uppe på muren på 25 meters höjd, och det är en tur på cirka två kilometer. De tjocka murarna är från 900 talet och man går på de gamla väktargångarna. Här uppe på höjderna ser man både det inbjudande Adriatiska havet och stadens röda tak. Det har gjorts mycket för att få Dubrovnik att blomstra som turiststad igen och sett med mina ögon har det lyckats utan att man har ödelagt den autentiska stämningen. Detta är en stor anledning till att staden är världskänd för sin skönhet.  Innan du lämnar staden bör du köra cirka två kilometer söder om den och uppleva den fantastiska utsikt över den gamla stadsdelen.

I Pejlesac finns vinodlingar så långt ögat kan se Vidare till Pejlesac Vi fortsätter vår resa norr om Dubrovnik och kör längs Adriatiska havets kust ut mot Peljesac halvön, vilken sträcker sig 65 kilometer ut i havet. Det är en lång smal landtunga på endast sju kilometer på bredaste stället. Här är det vackert och det odlas vin så långt ögat kan se. Redan de gamla grekerna, romarna och bysantinerna odlade vin här och det lär vara halvöns fruktbarhet som i alla tider har dragit folk hit. I vattnet mellan Peljesac och fastlandet odlas ostron, så över lag är det mycket frodiga omgivningar. Vid staden Ston kör man förbi det imponerande försvarsverket från 1400 talet. Det består av 41 torn, sju bastioner och två fästningar. Mer än fem kilometer mur går i båda riktningar från Ston och de är byggda på de kuperade bergssluttningarna. Trots bombningarna 1991 och ett jordskalv 1995 står murarna intakta. Från staden Orebic tar vi färjan ut till den första ön -Korcula.

Korcula vidhåller att Marco Polo föddes här 1254 – och skyltar gärna med det Marco Polo Korcula Färjan angör ön Korcula, och staden med samma namn. Det är öns huvudstad och här bör man stanna till. Det gör vi också och den gamla staden är en stor upplevelse. Den ligger högt över havet på en halvö och är omgiven av tjocka stadsmurar från 1200 talet. För den historiskt intresserade är detta en bra början. Här finns imponerande byggnader där Skt. Markus katedralen från år 1200 är den viktigaste av dem. Staden är också mycket stolt över att det var här, som de menar att Marco Polo föddes den 15 september 1254. På den tiden var staden under venetianskt styre. Många menar dock att han föddes i Venedig. Korcula fasthåller att han är född här och skyltar gärna med det.  

Prizba, där det badas i det klara vattnet Vi slår oss ned i Prizba Så snart man lämnar Korcula stad och beger sig ut på ön upptäcker man att den är otroligt vacker. Det är 47 kilometer från öst till väst och en oberörd frodig natur med täta skogar av cypresser och ekar, allt sammans i en kuperat och varierad terräng. Man kan bara köra dit näsan pekar tills man hittar en övernattningsplats. Vi har slagit oss ner i Prizba, där vi först och främst njuter av dess placering ute vid det azur blå havet. Vattnet är inte bara klart, utan också rent och friskt. Om man inte vill ligga och dåsa på stranden så finns det stora möjligheter till att vara aktiv både i och på vattnet. Utrustning hyr man på plats, och om det önskas eller krävs får man fin vägledning på engelska. Läs mer om campingsemester i Kroatien

Öluff i Adriatiska havet, en helt oförglömlig upplevelse

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket