Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

2.3.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Montenegro: Camping i de svarta bergen

CampingSverige.ses utsända har varit på en spännande expedition till Crna Gora i Montenegro. Montenegro betyder “De svarta bergen”och är ett litet spännande land med endast ett fåtal campingplatser. De är delvis förbisedda och primitiva men ligger längs kusten.

Sveti Stefan – gammalt kloster och fiskeby söder om Budva

Sveti Stefan – gammalt kloster och fiskeby söder om Budva


Naturplatser finner man främst vid Kotorbukten och i den inre delen av landet, men upplevelserna lurar på den som har tålamod – och lite extra energi – att uppleva ett litet vackert och spännande land som har framtiden för sig.

Landet är i campinghänseende ett underutvecklat land. Det gäller dock inte huvudvägarna. Från den skyltade kustvägen går en tunnel genom bergen vidare till Skradarsjön och huvudstaden Podgorica. Man kan också köra över berget. Det är en vacker tur men kan inte rekommenderas med husvagn. Från huvudstaden kan man ta sig norrut och kommer då oundvikligen att stöta på floden Tara och en nationalpark som också är hemmaställe för en bergsskreva med ett djup på 1300 m. Med sitt djup slår skrevan franska Grand Canyon med mer än 450 meter. Här finns också en del campingplatser och bergen här är svarta, vilket gett landet sitt namn, på serbokratiska Crna Gora. Landet är knappt så stort som Jylland i Danmark.

Längre norr ut kan man köra längs E762 och ta sig till Bosnien. Crna Gora är ett vackert land med skogsbeklädda gröna berg, rivande floder och vidunderliga kuster.

Kotorbukten – i verkligheten en fjord

Kotorbukten – i verkligheten en fjord


Ansökarland till EU

Det finns ännu inte motorvägar, alla vägar är tvåspårade och har mycket fin asfalt. Dock kan enstaka sträckor runt Podgorica vara lite buliga och håliga på grund av stark trafik. Landets officiella valuta är Euro och prisnivån är relativt låg. Längs kusten har prisnivån dock närmat sig den västeuropeiska.

Något som landet lider under är avsaknaden av förståelse för avfallshantering. Det flyter omkring skräp och avfall på många ställen: längs campingplatserna, bergvägarna och öppna platser i landskapet. Landet är ansökarland i EU men innan de får ordning på avfallshanteringen och förståelsen för lite mer ordning är det nästan osannolikt att landet blir upptaget.

Kusten vid Buljarica, sett från landsvägen över bergen

Kusten vid Buljarica, sett från landsvägen över bergen


Minor, bomber och krigsskador?

Frihetskriget 1992 har inte berört Montenegro, även om landet medan det var en del av Jugoslavien sände styrkor för att inta och bombardera Dubrovnik. Krigshandlingar har inte aldrig tagit plats i Montenegro som efter sin frigörelse från Serbien har gett Kroatien en ursäkt för lidandet. Det finns därför inte heller några kvarlevor från krig av någon sort i landet.

Sevärdheter

Vila vid hamnen i Perast

Vila vid hamnen i Perast


Vila vid hamnen i Perast

Kotorbukten: Man kommer till denna fjord strax efter att man har kört in i Montenegro från Kroatien (Dubrovnik). Bukten bör upplevas genom att köra runt den och vidare längs kusten. Det finns en möjlighet att ta en genväg med färja vid fjordens mynning, fast nämnas bör dock att omvägen endast är knappa 40 kilometer och den är värd varenda krona. Vid Kotor by kan man fortsätta till kusten via en tunnel.

Sveti Stefan:
Gammalt kloster och fiskeby med dämning över till ön. Fin badstrand. Ön är omgjord till turist och hotellö.

Kotors gamla by:
Kotor är en pittoresk by med försvarsmur som går långt in över berget. Många måleriska kvarter och hamn.

Pittoresk sträcka:
Hela sträckan – både till Ohrid och till Foca går i områden där det finns många urgamla ortodoxa kloster som ligger gömda i bergen. Dessa vackra gamla kloster ligger inne med enorma värden, så förr i tiden var diskretion ett måste. Här har båda de serbiska krigsförbrytarna Mladic och Karadic gömt sig.

Kusten vid Budva

Kusten vid Budva


Tarafloden och bergsskrevan:
Tarafloden har på en sträcka som är över 150 km lång skapat en 1300 meter djup canyon, där man kan utöva rafting på bland annat traditionella timmerflottar. Hela detta område är otroligt vackert och bergen är svarta. Och just de svarta bergen Crna Gora har gett landet dess namn.

Petrovac:
Pittoresk badby vid kusten. Vacker strandpromenad med många restauranger.

Budva:
Byn är en av de äldsta vid Adriatiska havet, men den ödelades vid ett jordskalv 1979. I österrikiska arkiv fanns teckningar av de ursprungliga husen så de kunde återuppbyggas sten för sten.  Den gamla staden hör till en av de vackraste vid hela Adriatiska kusten. Stranden hör till de finaste och är mycket välbesökt.

Sanitetsbyggnaden på Camping Maslinas

Sanitetsbyggnaden på Camping Maslinas


Campingmöjligheter

De vackra badstränderna längs Adriatiska havet är naturligtvis ett plus och drar till sig ett stort antal turister, först och främst från Serbien, som landet ju förr var en del av (då hette det Jugoslavien).  Standarden på platserna är låg och man bör förvänta sig en otrolig mängd prylar och oordning. Det finns 3-4 campingplatser längs Kotorbukten, medelhavets enda fjord. De är alla små och mest lämpade för tältvagnar och tält, åtkomligheten kan nämligen vara svår då det ofta är brant etc. Det finns knappt heller någon skyltning.

Tar du dig dock in på platserna skall du veta att du kommer att befinna dig på några av de vackraste platser du kan tänka dig. Längs den övriga kusten hittar man platser av varierande standard. Det har börjat komma fler platser men dessa kan vara uppdelade i en del för turister från väst och en annan för serber, och här bör man räkna med att det är allmänt snuskigt.

Camping Maslinas

Platsen är vackert belägen i byn Buljarika och den är uppdelad på så sätt att området vid receptionen har närmast västeuropeisk standard. Det campas också på stranden, men det kan inte rekommenderas då de sanitära förhållandena inte är acceptabla här. Prisnivån är låg i förhållande till svensk nivå.

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt