Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

1.12.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Norge: Camping i Sognefjorden – Lærdal

Endast fem timmars bilkörning från Oslo ligger ett mindre samhälle, med namnet Lærdal i den djupaste av dalar, omringad av höga vackra fjäll. Campingplatsen Lærdal Ferie- & Fritidspark ligger vid Sognefjorden och utsikten är helt enkelt storslagen.

På kajaktur i det turkosgröna glaciärvattnet i Styggevatten, på väg upp till Austdalsbreen

På kajaktur i det turkosgröna glaciärvattnet i Styggevatten, på väg upp till Austdalsbreen


Vi skall vara i Lærdal i en vecka, och första kvällen ägnar vi åt att bläddra igenom alla glassiga broschyrer. Det blir svårt att välja, men vi beslutar oss för att göra en tur till Nigaardsbreen som är en sidoglaciär till Jostedalsbreen, som är Nordeuropas största glaciär. På Breheimcentret anmäler vi oss också till en heldags kajaktur på Styggevatten, där vi skall ända upp till Austdalsbreen – en annan av Jostedalsbreen många sidoglaciärer.

Andy, som är från Nya Zeeland, är vår guide och han ger oss en snabb instruktion i kajakpaddling och sedan, innan vi hinner blinka sitter vi i kajakerna och glider fram genom det vackra turkosgröna glaciärvattnet. Ljudlöst och graciöst skär kölen genom det iskalla vattnet. Vi paddlar bara 10 meter ifrån land eftersom vattnet bara är två gradigt, och det simmar man inte särskilt långt i.

På väg till lunch på fjället med utsikt över hela Austdalsbreen

På väg till lunch på fjället med utsikt över hela Austdalsbreen


Naturens egen konst

Efter en timmes motion för armarna paddlar vi runt ett isflak och framkanten av den imponerande glaciären dyker upp framför oss. Vi är tomma på ord. Det är bara så vackert. Vi stannar cirka 300 meter ifrån själva glaciärkanten då den hela tiden rör sig. När de stora isblocken spricker smäller det ordentligt och det skapas meterhöga dyningar. Men med säkerhetsavstånden kan vi sitta och njuta av synen av glaciären och de stora isbergen som glider förbi.

Naturens egen konst är verkligen imponerande. Vi avslutar på land där vi äter lunch en bit upp på fjället med utsikt över Austdalsbreen och en del av Jostedalsbreen.

Lærdal Ferie- och Fritidspark – en plats med fantastisk utsikt och perfekt belägenhet med tanke på aktiviteterna runt omkring

Lærdal Ferie- och Fritidspark – en plats med fantastisk utsikt och perfekt belägenhet med tanke på aktiviteterna runt omkring


Tillbaka på campingplatsen

Vi är tillbaka på campingplatsen Lærdal Ferie- & Fritidspark och vår husvagn efter en lång dag i kajaken och med mycket trötta armar. Allt är packat där hemma så det finns mat i kylskåpet och sängen är bäddad. Det är som att komma hem till sig själv, bara lite mindre plats.

Trots ett fullt kylskåp väljer vi den enkla lösningen och går över till restaurangen på campingplatsen och får oss en god bit mat innan vi faller huvudstupa i säng. Trötta, fast på ett härligt sätt och i morgon är vi redo för nya upplevelser igen.

Verdens længste tunnel - Lærdalstunnellen, der er 24,5 km lang

Verdens længste tunnel - Lærdalstunnellen, der er 24,5 km lang


Rekommenderade turer för den aktive

Tycker man om att vara aktiv och vill uppleva naturen runt omkring sig Lærdal kan följande turer rekommenderas: Aurlandsvegen över fjället till Flåm.
Ta världens längsta tunnel – Lærdalstunneln tillbaka. Den är 24,5 kilometer lång och ett imponerande byggnadsverk.

Åtta kilometer lång vandrartur till Nordeuropas högsta vattenfall - Vettisfossen på 375 meter. Kom ihåg bekväma skor.

Kör upp till Nigaardsbreen en sidoglaciär till Jostedalsbreen. Läs mer på www.jostedal.com kajakturen tar en hel dag.
Alla kan delta.

Læs meget mere om kajakture på RejseAvisen.dk.

Lærdal Ferie- & Fritidspark

Lærdal Ferie- & Fritidspark


Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt