Norge: Campingresa till Nordkap – del 3 av 3 – Alta –Nordkap

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Detta är den sista delen av tre artiklar som beskriver en campingresa från den svensk/norska gränsen vid Svinesund till Nordkap. Tillsammans med del 1 – Svinesund till Mo i Rana och del 3 - Alta till Nordkap, som tar oss hela vägen till Nordkap, handlar detta förmodligen om Europas vackraste körsträcka. För många är detta en drömresa med husvagn, för med Cabby husvagn på släp har vi optimal frihet. Läs Anne-Vibekes Reseblogg här

Utsikt från ön Magerøya

Utsikt från ön Magerøya Ankomst till øen MagerøyaVi kopplar åter igen husvagnen på kroken för att köra den sista sträckan till Nordkap. Vi är redan långt norr ut, vilket syns tydligt på naturen. Vi kör i kuperad terräng utan att det är frågan om någon avancerad bergskörning. Ekipaget följer bara med och vi stannar till och tar en paus när vi får lust för det. Renarna märker oss knappt – de har fullt upp med att äta så mycket lava som möjligt, för innan de vet ordet av är det vinter igen. Varje gång vi kör över ett backkrön eller närmar oss en fjord imponeras vi av hur storslaget och vackert det är här – och hur små vi är. Allt eftersom timmarna går närmar vi oss vårt slutmål: Nordkap.Sista etappen går genom ett flertal tunnlar, varav den sista är  Nordkaps tunneln som är hela 6875 m lång och öppnade 1999 för øen Magerøya att binda samman Nordkap med övriga Norge.

Honningsvåg – en av världens nordligast belägna orter

Honningsvåg – en av världens nordligast belägna orter HonningsvågVi kommer fram till orten Honningsvåg. Campingplatsen Nordkapp Camping AS ligger i utkanten av samhället och påminner mest om en asfalterad parkeringsplats med tillhörande toalett och duschfaciliteter. Det finns också en liten butik som säljer det mest nödvändiga – det mesta som säljs är burkmat eller annat med lång hållbarhet. Det bästa med campingen är dess belägenhet.

Klicka för större bild

Knivskjellsudden – Europas nordligaste punkt

Knivskjellsudden – Europas nordligaste punkt Knivskjellsudden – faktisk Europas nordligast belägna plats Det är en upplevelse på ön Magerøya som vi har planerat att göra, och som också är ett av målen för vår resa; en vandrartur till Knivskjellsudden, som är Europas nordligaste punkt. Det är inte Nordkap – ja, du läste rätt. Hela 200 000 turister besöker varje år Nordkap med illusionen om att de befinner sig på Europas nordligaste punkt. Men det gör de faktisk inte. Knivskjellsudden ligger ca. 1,5 kilometer längre norr ut, och det enda sättet att ta sig dit är att vandra de 18 kilometrarna från parkeringsplatsen till spetsen av denna landtunga. Det är en relativt lätt vandring och avsätter man åtta timmar är man på den säkra sidan.

Belöningen är den imponerande utsikten över Nordkap

Belöningen är den imponerande utsikten över Nordkap Tur med vädret Vi gav oss iväg tidigt på morgonen i duggregn och dis, och var spända på om vi över huvud taget skulle se fötterna framför oss. De sista två timmarna gick vi hela tiden med utsikt över Nordkapsplatån, som också låg inbäddad i moln. Vi njuter ändå av varje steg som tar oss närmare vårt mål. Slutligen,  efter 5 ½ timmes vandring, är vi framme.

Jättestor kungakrabba

Jättestor kungakrabba Fågelsafari och kungskrabbarPå ön Magerøya ligger orten Gjesvær, ett litet fiskeläger med 120 invånare. På vinteren är här otroligt kargt – och under sommrarna vallfärdar folk hit för att åka på Fågelsafari. Det skall vi också i dag.Vi kommer nära inpå sälarna som bara blir mer nyfikna av vår närvaro. Roald erbjuder oss att följa med och fånga kungskrabbor. Det säger vi inte nej till. Då det är 120 meter djupt så det tar lite tid att hiva upp näten. Ju mer vi drar i repen ju mer stiger spänningen och vi har tur –  det är fångst. Middagen är räddad. Kungakrabborna betraktas dock som ett skadedjur, då de äter allt i sin väg. Med andra ord kan vi fånga så många som möjligt.

Hornvika

Hornvika Hornvika – Nordkap som förr i tidenAlla som besökte Nordkap före 1956, då vägen anlades, kom hit sjövägen. Båtbryggan är inte mycket kvar av idag så vi åker sista sträckan i roddbåt. Förr i tiden var det främst kungar och andra prominenta som kom hit. Bland annat den svenska kungen som besökte platsen 1873, och kungen av Thailand 1907. De sattes i land här vid Hornvika och gick härifrån de 307 metrarna upp till själva Nordkapsplatån. Vi kommer göra precis detsamma. Hornvika är en obeskrivlig plats. Det gamla röda huset och den fallfärdiga angörningsbryggan är historia – och man upplever en alldeles speciell atmosfär här. Man kan också skriva i norska turistföreningens lilla bok här.

Det är lite tufft att vandra, men alla är på gott humör

Det är lite tufft att vandra, men alla är på gott humör Brant men kort vandring Det är bara 300 meter upp, men det är smalt och brant, så man måste vara försiktig. På flera ställen ligger dock rep som man kan hålla sig i. Lyckligtvis ligger ingen snö kvar. Mie och Mathias klarar turen galant – de börjar få en del erfarenhet nu, men främst tycker de att det är kul med lutningen . De flesta dricker champagne på Nordkap – jag tror vi skall ha varm choklad då det bara är fem grader varmt denna, så kallade, sommarkväll.

Utsikt över Knivskjellsudden där vi stod igår

Utsikt över Knivskjellsudden där vi stod igår Nordkap tillsammans med alla andra Det är högsäsong och det känns som det är en miljon människor  här (200 000 per år) och alla ska till samma ställe, Nordkapp hallen, som är en attraktiv plats, och man undgår det kalla vädret utanför. Har man tid kan det rekommenderas att åka hit en förmiddag. Kom ihåg att klä dig varmt för det är oftast bitande kallt. Det är det idag också och ingen midnattssol. Det är nu femte gången vi är här, och vi har sett midnattssolen endast en gång. Har man tid och lust kan man också besöka:- Monumentet för Jordens Barn (utanför)- Grottan bar – avnjut till exempel ett glas champagne och lite kaviar- Kapellet och bröllopssviten- Souvenirbutik – få ev. et diplom

Så går turen hemåt igen - det har varit en fantastisk resa genom Norge

Så går turen hemåt igen – det har varit en fantastisk resa genom Norge Avslutning och hemresa Vi har nått vändpunkten på vår långa resa. Vi värdesätter alla dagar på Magerøya då det är en så unik plats. Det vore synd att köra så här långt bara för att ta ett foto vid den världsberömda globen. Vi kommer att minnas de unika naturupplevelserna särskilt mycket. Husvagnen har varit perfekt och gått otroligt bra. Mitt bästa råd till dig är att om du vill köra denna storslagna och fantastiskt vackra tur är det tid och åter tid som är det viktigaste. Allt under tre veckor är både synd och skam. Läs första delen av turen här Läs första delen av turen här Rejselogg Etapp 8Alta – Honningsvåg: 180 km = tre timmarCampingplats: Nordkapp Camping AS

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket