Österlenvin – på ren skånska

Det är skånskt så det förslår i Österlenvins värld. Alldeles nära de välbesökta stränderna vid Sandhammaren har det odlats druvor sedan 2003 och vinernas namn är på ren skånska; Per Ols Blanning, Per Ols Röa, Per Ols Vida och Per Ols Råsa.

Thorsten Persson och Claes Ohlsson är grannarna bakom vinerna som går under namnet Per Ols.

Thorsten Persson och Claes Ohlsson är grannarna bakom vinerna som går under namnet Per Ols. Det var tänkt att det skulle räcka med en hobbyodling, mest för att de båda vännerna, ”Perolsarna” Thorsten Persson och Claes Ohlsson ville ha egna etiketter på sina flaskor, men det har blivit mer. De trivdes som vinbönder och nu levererar de sitt vin till närliggande Systembolag. Men några massor rör det sig ändå inte om.Det började med att en fotograf och en vasstaktäckare blev grannar. Den enes hustru kände den andre och umgänget var liksom självklart. Det blev god mat och det blev vin några aftnar innan de började prata om hur trevligt det vore att få sätta egen etikett på en vinflaska. Det var så någon av dem yppade sina tankar högt; skulle de inte slå sig på vinodling?

Klicka för större bild 2 000 stockar– Bredvid Claes gård fanns ett stycke mark som mest samlade ogräs. Det fick vi arrendera och tanken var förstås att vi skulle hålla oss på hobbynivå. Men nu har vi 2 000 stockarr. Att det skulle vara så mycket jobb kunde vi inte ana, men det roliga uppväger, säger Thorsten Persson vars profession dittills var pressfotograf.De hittade en odlare som tagit fram vinstockar som tålde sydsvenskt väder, och så var de igång. Friskt vågat hälften vunnet, var kanske vad de tänkte och nog vågade de! Snabba var de också på att skydda namnet Österlenvin och med tanke på vilket högt värde Österlen har som varumärke var bara det en seger.– Det har gått bra för oss. Vi har fått flera utmärkelser för våra viner. I stort sett odlar vi ekologiskt men marknadsför inte oss så eftersom vi vill ha möjlighet att, om det händer, om vi drabbas av bladmögel eller mjöldagg, så vill vi kunna åtgärda det Prisade vinerSin första utmärkelse fick de 2007 vid Svenska vinodlares årsmöte och det gav mersmak. Sedan dess har flera av deras viner prisats. – En fantastisk belöning efter allt slit, konstaterar Thorsten Persson som inte hade räknat med att det skulle krävas så mycket jobb.Ett par somrar har det varit visning med provsmakning på Österlens vingård: – Tre sorters vin ingår i provsmakningen; ett rött från 2009, ett vitt och ett rosé, eller Råsa som vi föredrar att kalla det.Vill man veta mer Österlenvin och visningarna finns tider på osterlenvin.se.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket