Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

23.3.11

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Sverige: Isaberg – inte enbart för skidsugna

Vi är på semester i Småland utanför högsäsong, och har hört talas en del om Isaberg och skidbackarna där. Men frågan är om här finns något även för oss som inte åker skidor och dessutom kommer när det är barmark?

Snökanonerna väntar på lägre temperaturer

Snökanonerna väntar på lägre temperaturer


Campingplatsen Isaberg Camping och Fritidsby ligger längs väg 26. När vi har registrerat oss i receptionen måste vi vända ekipaget för att komma till den bom som vi har tilldelats nycklar till, och som släpper in oss på själva campingområdet. Lockas du inte av tanken att backa på parkeringsplatsen framför receptionen kan vi rekommendera att du stannar redan vid första svängen där man kan se bommen till vänster, och sedan gå de 200 metrarna till receptionen och tillbaka igen.

Receptionen är värdig som ett stort och välkänt hotell. Anledningen sägs vara det stora antalet stugor och semesterorten som servar därefter: korrekt och professionellt, men inte så personligt som på en mindre plats. Fritidsbyn har 70 stugor för semesterboende, och om så önskas går det att inkludera hotellservice i priset. Campingdelen har plats för 86 enheter, både sommar och vinter. Alla tomter är bra planerade och ligger vid foten av den stora skidbacken.  Här är terrängen naturligt plan, men dessvärre går den vältrafikerade Nissanstigen här.

De sanitära byggnaderna ligger ungefär mitt på platsen och har medelgod standard och städas bra. Ett litet diskkök finns, liksom eluttag vid alla tomter. Anslutning till kabel- TV finns också.

Området erbjuder även en välrenommerad restaurang som dessutom levererar maten till campingplatsen om man vill äta ”hemma”.

Campare på skogspromenad

Campare på skogspromenad


Inköps- och utflyktsmöjligheter

Det går inte att göra några större inköp i Isaberg utan man hänvisas till Hestra (5 km) eller Gislaved (16 km).
Här finns stort utbud av vandringsleder. Man skulle faktiskt kunna säga att det är den mest föredragna motionsformen här. Campingplatsen ligger intill en vacker sjö med många holmar och öar. Älven Nissan rinner genom sjön och det finns flera möjligheter att hyra kanot och andra båtar, lustfiske är en annan populär fritidsaktivitet.  

Staden Gislaved är den svenska industrins vagga. De lite äldre camparna kommer säkerligen ihåg att det fanns något som hette Gislaved Däck. De produceras fortfarande men fabriken ägs idag av tyska Continental. Man behöver inte ha särskilt stort intresse för varor tillverkade i plast, gummi och metall för att tycka att detta är ett fantastiskt museum. Här kan ses en rad detaljer på olika föremål som är självklara i vår vardag.

Gillar man naturen mer, så ligger Stora Mossen Nationalpark inte så långt ifrån Isaberg. Under sommarsäsongen är den öppen, därutöver en del helger och helgdagar. Själva området är alltid tillgängligt, bland annat leder en träbelagd stig ut till ett fågeltorn.

Stora Mosse är en mosse som har många gemensamma drag med tundramossarna längre norr ut och är tillhåll för insekter, blommor och vilda djur.

Utsikt från skidbacken en frostnupen morgon

Utsikt från skidbacken en frostnupen morgon


Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt