Housecar

CampingSverige.se

8.4.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Tältsemester på Samsø: Mätta magar, god mat och sommarglada barn

Vi har packat in tält, sovsäckar, liggunderlag och campingutrustning i bilen och satt av mot Samsö. Äntligen är vi på väg på årets efterlängtade tältsemester, och det är en underbart skön sommarstämning i bilen.

Minst en gång om året tältar vi

Minst en gång om året tältar vi


Varför tältsemester?

Minst en gång om året åker vi och tältar just för att det är något så speciellt över denna form av semester. Det handlar mycket om att trappa ner på tempot, känna gräs mellan tårna och andas massvis med frisk luft och att umgås. Vi har ett stort tält, men inte så mycket utrustning. Tältsemester handlar för oss om att få kontrasten till vardagen där hemma med allt från Nintendo, Wii, Playstation och TV. På campingplatsen har vi knappt signal på mobiltelefonen – det är väldigt skönt.

Nordby är bara en av Samsös idylliska landsorter

Nordby är bara en av Samsös idylliska landsorter


Samsö är först och främst idyll

Samsö är först och främst idyll. Med bara 22 landsorter och 4,000 invånare är det uteslutande bra atmosfär på ön. Lugnet märker man av i samma stund som man kör iland på ön. Här ses samhällen med stockvirkeshus, vacker natur, fem imponerande medelålders kyrkor och oberörda stränder.

Samsö ligger inte långt ifrån fastlandet

Samsö ligger inte långt ifrån fastlandet


Samsö mitt i Danmark

Samsö ligger mitt i Danmark och hit är lätt att ta sig både från Själland och ifrån Jylland. Det går färjor från båda ställena. Färjorna tar också husvagnar om du har en sådan på kroken. Från Hou på Jylland går färjan till Saelvig och den tar endast en timme. Från Kalundborg på Själland går den till Kolby Kås. Denna tur tar knappt två timmar. Kom ihåg att boka biljetter i förväg under högsäsong.

Lilla Samsö är som upplagt för en aktiv semester

Lilla Samsö är som upplagt för en aktiv semester


Bas för aktiv semester

Samsös vackra natur är som upplagd för en aktiv semester. Vandringsleder och cykelstigar finns det många av och det är ett utmärkt sätt att ta sig runt på då det inte är några nämnvärda avstånd. Har man inte själv med sig cykel kan sådana hyras på flera ställen. Hör närmare på turistbyrån.

Klicka för större bild


Samsö labyrint är världens största

Guinness World Records TM har utnämnt Samsö Labyrinten till världens största permanenta labyrint. Den är 60,000 m2 stor och stigsystemet mäter hela 5,130 meter. Labyrinten öppnade 1999. De suveräna med Labyrinten är att man kan försöka hitta vägen genom den med hjälp av ”Stifinder” och välja ett tema.

För vuxna kan det vara:
Vad vet du om Danmark? - uppgift för dem som kan vårt land
Jorden runt – om all världens sevärdheter
Grinebideren – för dem som hellre vill skratta eller grubbla
Populära Tv-serier – om danska och utländska serier

För barn kan det vara:
Harry Potter – frågor från de fyra första böckerna
Galen i djur – vad vet du om stora och små djur?
Disneys värld – om de kända karaktärerna.

Det finns 30 olika teman att välja mellan.

Massor av frukt och grönt längs vägen

Massor av frukt och grönt längs vägen


Samsö fyller på energi i kroppen

Överallt på ön ser vi åkrar med potatis, vete, havre, kål och bär. I vattnet runt ön fångas all världens fisk, så i alla hamnstäder kan man köpa färsk sådan. Längs landsvägen finns små bodar som säljer färsk frukt och grönt. Nyttja dem antingen till att handla mellanmål på vägen, eller ännu bättre att köpa härliga råvaror till kvällsmaten. På sommaren handlar det till stor del om att få fylla upp kroppens reserver – vilket är mycket lätt på en semester på Samsö.

Klicka för större bild


Läckra sommarmogna bär fyllda med vitaminer är redo att stoppas i munnen

Vesborg Fyr

Vesborg Fyr


Vacker fyr på den sydligaste spetsen

På den sydligaste punkten av Samsö ligger Vesborg Fyr, som sedan 1858 har sett till att skeppen fått en säker seglats förbi ön. Fyren är värd ett besök och man kan samtidigt lägga vägen förbi det lilla caféet som också ligger på platsen.

Klicka för större bild


Man kan gå upp i fyren och därifrån har man vacker utsikt över Lushage och Samsö Bält.

Glada barn på väg att utforska naturen

Glada barn på väg att utforska naturen


En hel dag med Naturskolan

Har du som oss med dig barn på semestern kan jag varmt rekommendera landets naturskolor. De ger tillgång till naturen i den del av ön som ni besöker. Det föregår på barnens premisser och de naturvägledare som är med berättar massor om naturen man besöker. Vi besöker Langör, där barnen utrustas med cyklop, håv och hinkar så de kan utforska naturen på egen hand. Kom ihåg torra kläder och picknick korgen så är det som gjort för en lärorik dag i naturen.

Klicka för större bild


Nordby Brygghus i Nordby

I Nordby hittar du Nordby brygghus som sedan 2005 har bryggt eget öl. Det finns ölprovning på platsen och det är en annorlunda upplevelse då flera av ölen bara finns på själva brygghuset.

Massor av kompisar på campingplatsen

Massor av kompisar på campingplatsen


Lek på campingplatsen

Det finns campingplatser för var smak och de ligger alla i natursköna områden. Vi bor på Saelvigbuktens camping som är en fin trestjärnig plats norr om Saelvig, och endast några få meter från en suverän strand vid Staun Fjord. Platsen är välskött och med gröna områden – både öppna och inbäddade i skog – man kan välja själv. Faciliteterna är fina – det är något man speciellt lägger märke till när man bor i tält. Den lilla butiken säljer de mest nödvändiga sakerna och sånt som man oftast glömmer, och frukostbröd förstås.

Så snart vi rullar in på campingplatsen är det lekkamrater i antågande.

Klicka för större bild


Kvällsmys framför tältet

De flesta dagar avslutas med kvällsmys framför tältet. Barnen leker fram till läggdags, så för oss är det lite av en rutin att sitta och koppla av med en öl från brygghuset.

Klicka för större bild


Solnedgång – sedd från campingplatsen

Bakom Saelvigbuktens camping ligger en höjd som med lite god vilja kan bestigas. Härifrån får man en fantastisk utsikt över Jylland. Vill man istället ha samma fina solnedgång på marknivå kan man sätta sig på stranden.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt