Undvik viktproblem, miljöproblem och böter

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Allt fler campare har fått erfara att tyska myndigheter har blivit allt mer uppmärksamma på husvagnars och husbilars överlast.

Inte helt oväntat uppskattar polisen att mer än hälften av alla husvagnar och husbilkar kör omkring med högre last än vad de är godkända för. Skulle man bli ertappad med överlast väntar både höga kostnader i form av överlastavgift och stora bekymmer. Polisen kan nämligen förbjuda fortsatt färd innan man lastat ur det som väger för mycket. Reser man med husvagn kan man kanske flytta över en del av lasten till dragbilen, men reser man med husbil återstår inget annat än att lämna kvar en del av semesterpackningen. Normalt brukar dock polisen ha en viss tolerans mot överlasten – i Danmark 7 % och i Tyskland 4 %, för att ta ett par exempel.En god idé är därför att kontrollväga sitt ekipage – exempelvis på en bilprovningsstation eller på någon av Vägverkets vågstationer – innan man ger sig iväg.

Klicka för större bild Miljözon allt vanligareUtöver detta kan man också få problem i vissa tyska städer som sedan 1 januari 2008 börjat införa så kallade miljözoner. För att få köra in i en sådan zon krävs en dekal på vindrutan – en ”Umweltplakette” eller ”Feinstaubplakette”. Dessa dekaler finns i tre olika färger – grön, gul eller röd – beroende på vilken avgasreningsnorm fordonet uppfyller. Dekalen är försedd med bilens registreringsnummer, och gäller hela bilens livslängd.Miljözonerna gäller även för utlandsregistrerade fordon, och skulle du bli ertappad med att olovligen köra i en sådan zon väntar inte bara böter på 40 euro. Du måste dessutom anlita bärgningsbil för att transportera ditt fordon ut ur zonen!Dekalerna kan köpas hos bland annat TÜV och DEKRA i Tyskland (kostar knappt 150 kronor). Enklast för oss svenskar är dock att beställa dekalen på dekra.se.Mer information hittar du på umwelt-plakette.de och även där kan du beställa din dekal. Tempo 100Det är inte bara överlast och miljöbrott som man som campare kan få böta för på resan söderut. Även hastigheten har polisen i framförallt Tyskland blivit noggrannare med att kontrollera.Generellt sett gäller i de flesta länder, precis som i Sverige, 80 km/h som högsta hastighet för husvagnsekipage. Sedan många år pågår emellertid i Tyskland en försöksverksamhet där husvagnsekipage, efter en teknisk kontroll, tillåts köra i 100 km/h på motorväg.Det är en mängd krav som måste uppfyllas för att man ska få sätta ”100-dekalen” på sin husvagn. Bland annat måste vagnen vara försedd med ISO-godkänd stabilisatorkoppling och stötdämpare, och däcken (hastighetsklass L eller högre samt en bärighet som minst motsvarar vagnens totalvikt) får inte vara äldre än 6 år. Vidare måste bilen vara försedd med ABS-bromsar, och husvagnens totalvikt får inte överskrida bilens tjänstevikt.Besiktningen kan göras hos TÜV eller DEKRA i Tyskland, men efter att besiktningen gjorts tar det minst en vecka innan man får sin dekal. Bättre är då att förhandsbeställa dekalen hos danska Applus+ Bilsyn (tempo100.se) och hämta upp den när man passerar genom Danmark på väg söderut. Detta alternativ blir något dyrare (kostar 500 DKK) än att sköta allt på plats i Tyskland.Någon möjlighet att göra ”Tempo100-besiktning” i Sverige finns ännu inte.Även för husbilar mellan 3,5 och 7,5 ton finns, det här året ut, en försöksverksamhet med 100 km/h som tillåten hastighet på motorvägar. (Normalt gäller 80 km/h för dessa bilar.) Till skillnad från husvagnsekipagen behövs ingen särskild besiktning, och ingen dekal, för att få köra i den högre hastigheten.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket