Under hösten visar Nationalmuseum en utställning som kretsar kring ett av historiens mest dramatiska ögonblick, Berlinmurens fall 1989. Globala utblickar växlar med svenska perspektiv och storpolitik möter grå vardag genom dokumentärfoto, porträtt, affischer, video och design.
Den nionde november 1989 föll Berlinmuren. Kalla kriget tog slut, kampen mellan den liberala kapitalismen och kommunismen tycktes över. Men det var inte bara östra Europa som skakades av politisk dramatik. Den sydafrikanska apartheidregimen kollapsade och på Himmelska fridens torg i Peking slutade studentdemonstrationerna med en massaker. Öststatskommunismens sammanbrott har beskrivits som startpunkten för en global kapitalism. Globaliseringen sker även utanför det ekonomiska fältet.
1989 myntades begreppet World Wide Web, samtidigt som de första mobiltelefonerna i fickformat lanserades. Den tredje Havannabiennalen, som hölls 1989, brukar beskrivas som en milstolpe i samtidskonstens utveckling mot globalisering. Det sena 1980-talet präglades också av en global tragedi. AIDS blev tidens mest fruktade sjukdom när epidemin spreds över världen.
Visuell kultur
I skiftet mellan 1980- och 90-tal blossade konflikter mellan yttrandefrihet och religiösa och etiska värderingar upp på många håll. Irans ledare Khomeini utfärdade en dödsdom mot Salman Rushdie medan Robert Mapplethorpes bilder orsakade protester i USA. I Sverige väcktes åtal för olaga våldsskildring mot Horst Schröder som gav ut vuxenserietidningen POX.
Med samhällsutvecklingen och den politiska dramatiken som bakgrund gör utställningen nedslag i den visuella kulturen i skiftet mellan 1980- och 90-tal. Globala utblickar växlar med svenska perspektiv. Storpolitik möter grå vardag. Det kan handla om de politiska motståndsrörelsernas affischer i Ungern och Tjeckoslovakien, bilder av mexikanska emigranter vid gränsen till USA, nymodernistisk möbeldesign, aborträttsaktivism, kitschestetik, musikvideo och restauranginredningar. Idémässigt kretsar utställningen kring begreppspar som frihet och ofrihet, gränser och gränsupplösning.
Fakta
Utställningen ”1989 - kultur och politik” innehåller dokumentärfoto, porträtt, affischer, video och design av kända konstnärer, fotografer och formgivare. Den visas från den 5 september 2019 till och med 12 januari 2020.
|