När man beslutar sig för att cykla 80 mil kan det låta som det vore ett försök att slå rekord. Ett försök som oftast kräver flera månaders förberedelse och stenhård konditionsträning. Men så är det inte i detta fall. Att cykla genom Danmark är ett enkelt sätt att uppleva, och det låter tuffare än vad det är. Man skall dock hålla sitt eget tempo.
Klicka för större bild Och även om man sitter på sadeln ett par timmar åt gången så är det överkomligt om man bara tar tillräckligt med pauser. Men vad i all världen gör man då på en paus? Äter, besöker ett museum eller kanske tar en tupplur på en äng, bland betande kor och hästar. Danskare kan det ju nästan inte bli.
Klicka för större bild Den 80 mil långa ÖstersjöruttenFörra sommaren beslutade jag mig för att packa cykeln och cykla den 80 mil långa Östersjörutten. En rutt som går genom hela den södra delen av Danmark, genom ”söderhavsöarna” Lolland, Falster, Mön, det sydvästra hörnet av Själland, söder om Fyn, över Lilla Bält- bron och ner längs Södra Jyllands östkust.Rutten startade i Flensborg och slutade 14 dagar senare i Sönderborg.
Klicka för större bild Jag väntade mig ingen vidare kraftansträngningMed Flensborg fjord vid sidan om mig, och medvind och solsken i ryggen, närmar jag mig Dybböl och ett par rejäla uppförsbackar. Vi kan kalla det ett litet smakprov på att Danmark inte är platt som en pannkaka!Växlarna på min cykel används flitigt och efter ett par kilometer dyker en av Danmarks mest välkända nationella symboler, Dybböls Mölle, upp. Med en tveklöst vacker utsikt över Sönderborg Bukt. Synen är en belöning i sig och lusten att fortsätta cykla hålls vid liv. Humöret är på topp och jag möter hela tiden andra entusiastiska semestercyklister. Danmark är ett cykelvänligt land – inget tvivel om det. Det är bra skyltat, och med undantag från några få ställen cyklar man på cykelvägar, genom skog och som oftast har man också utsikt över hav, fjordar och vikar.
Klicka för större bild Lätt terrängTredje dagen kommer jag fram till Lolland och Falster där det är ganska platt. Men även om terrängen är lätt att ta sig fram i, kan jag märka de senaste dagarnas trampande i mina ben. Har jag börjat för hårt, eller är kanske min form för dålig?Till och med de låga växlarna ger mjölksyra och det slutar med vila och en inte så i förväg planerad ”strandning” på stranden i Marielyst. Men det hinns med, även om det resulterade i att jag inte kom fram till övernattningsstället förrän klockan nio på kvällen. Kocken hade gått hem, så det blev bara en ostmacka i magen och sedan huvudstupa i sänghalmen.Dagen kunde ha varit bättre planerad men istället blev dagens lärdom att allt inte kan planeras hemifrån. Det måste finnas tid till avvikelser och särskilt om man är fler som cyklar tillsammans.
Klicka för större bild Rekommenderad utrustningNågot av det viktigaste är att välja vad man skall ta med på sin cykeltur. Det handlar inte om att ha för lite eller för mycket med sig, utan att man får med det som är viktigt. Där det finns vilja finns det också ork, och du behöver inte mycket mer än löst sittande sommarkläder, ett par gummiskor och en väska på pakethållaren.Men det kan också vara en fördel att ha en lite mer anpassad cykelutrustning. Till exempel ett par cykelbyxor, om du sitter många timmar i sadeln.
Klicka för större bild En praktiskt hållare till kartanMed svettransporterande underkläder är du hela tiden torr på kroppen, och en vindjacka eller fleece med vindstopper håller värmen bra. Och sist men inte minst, till trots av det danska sommarvädret, var beredd på att det kan komma en skur och ta därför med en regnjacka. Med hänsyn till packningen går det att köpa vattentäta cykelväskor, som sitter bra, till ett rimligt pris. En oumbärlig hållare till kartan gör att man under vägen lättare kan orientera sig.
Klicka för större bild Möns KlintDagen över Mön till Vordingborg blev den mest omväxlande. Först åker man med den lilla färjan från Stubbeköping till Bogö, där överfarten tar ca. 12 minuter och kostar 9 dkr för cyklister. Därefter går det längs små snirkliga landsvägar över den idylliska ön. Vid Möns Klint byter jag ut järnhästen mot en riktig, och får en fantastisk ridtur, genom Klinteskogen, ned till Möns Klint. Och en befriande galopptur längs stranden innan jag sätter mig i cykelsadeln igen. Jisses vilken härlig upplevelse!
Klicka för större bild Jakob Haugaards vallöfteDetta är helt klart ett av Danmarks vackraste områden. Men strax efter avgång visar vädergudarna sina huggtänder. Det regnar som aldrig förr och vinden slår i ansiktet på mig. Jag har 45 km till Vordingborg och kan inte låta bli att tänka på Jakob Haugaards berömda vallöfte, när han lovade medvind på alla cykelvägar, och om det verkligen inkluderade Mön också. Här finns nämligen varken cykelvägar eller medvind, men det är däremot en massa hänsynslösa bilister, som kör så nära att jag blir nedstänkt. Tio kilometer väster om Stege ”frontalkrockar” jag med maratonmuren. Något måste göras, så jag åker in på närmaste bensinstation och köper choklad. Det hjälper.
Klicka för större bild Proppmätt på Falsled KroDär det bjuds skall det också smakas! De flesta måltider intages vid en korvkiosk, vilket i sig inte är någon särskild gastronomisk sensation. Men till Pölsemannens försvar skall dock sägas att det är hos dem man helst äter. Det är ett enkeltoch alldeles oformellt sätt att få något i magen och inte minst ett snack med de trevliga korvgubbarna. På Fyn får däremot magen gotta sig rejält. Utanför Falsled Kro står ett 30-tal cyklar parkerade, inklusive min egen. På parkeringen mittemot står den ena halvmiljonersbilen efter den andra parkerad. Men innanför dörrarna på krogen görs ingen skillnad. Jag blir mottagen på samma vänliga sätt, i mina halvskitiga cykelkläder, som folk som kommer i kostym.
Klicka för större bild Cykelkläder på fin restaurangDet är nog mer en känsla av att vara på fel ställe med fel kläder, för personalen verkar inte bry sig. Man kan alltså äta middag, iklädd i nästan vad som helst. Under tre timmar fylls magen upp med den ena välsmakande rätten efter den andra. Därefter har jag 465 dkr mindre i plånboken, men massor av ny energi i kroppen. Det är så här en cykelsemester är som bäst.
Klicka för större bild Hur långt kan man egentligen cyklaJag är nog mest överraskad över hur mycket olika människor jag har mött under resans gång. Men cykelsemester handlar ju mycket om att cykla efter individuell förmåga och önskan. Det kan cyklas på allt som har en kedja, ett styre och två hjul, och bara man håller sig till trafikreglerna. Men faktum är, att en bra cykel medverkar till att turen blir mer överkomlig. Särskilt på de sträckor som går genom de mer kuperade delarna av Danmark. Från Kolding på Jylland och ned till Åbenrå, är det t.ex. en stor fördel att ha växlar på sin cykel. Så prova först på en weekendtur, innan du gör en längre cykelsemester.
Klicka för större bild Upplev DanmarkEn sådan cykeltur är ett suveränt sätt att uppleva ett land på. Det är en resa genom historien, och du får uppleva dialekter, landskapsrätter och inte minst vacker natur. Visst är det så att vi inte har berg och floder, men vacker natur, det har vi massor av. Det handlar bara om att leta fram din cykel ur garaget och komma iväg. Mer informationÖstersjörutten administreras av Bike and Sea Denmark, som också säljer en detaljerad cykelkarta med förslag på upplevelser, övernattningar och hänvisningar till bl.a. cykelreparatörer, ifall olyckan skulle vara framme. Du kan också läsa mer på www.bikeandsea-denmark.com.Under ämnet ”TältCamping” kan du hitta mer information om planering av cykelsemestrar.Campingplatser på turen hittar du under ”Danmark”.Kommentarer och frågor kan mailas till anne-vibeke@rejsejournalisten.dk Få ytterligare råd och inspiration till en aktiv semester på www.vildmarksliv.dk