Idag skall vi åka ännu närmare inpå Europas största glaciär, Vatnajökull. Det är vackert väder även om det är kallt, så det krävs en varm tröja och jacka. Alla är påklädda ordentligt för att klara av både vandring och naturupplevelse.
På väg till Vatnajökull och Skaftafell Nationalpark. Åker i två bilarDet är precis så vi går in i två bilar. Husvagnen och husbilen får stå kvar på campingen i Höfn. Vi hade kunnat tagit med dem då det finns en campingplats inne i Nationalparken. Vi kör längs huvudväg 1, som går sig runt hela Island. Vägförhållandena är bra och det är inga problem att hitta. Se bild.
Imponerande fjäll Orörd naturVi kör längs foten av några av Islands högsta fjäll. Topparna gömmer sig bland molnen. I dalen finns gårdar där bönderna odlar sin jord. Det är stor kontrast mellan dessa imponerande fjäll och det flacka landskapet som på vissa ställen breder ut sig flera kilometer, innan de till sist möter havet. Det finns gott om platser där man kan parkera sin bil under tiden man tar sig en vandring. Kort eller lång.
Skaftafell Nationalpark täcker ett område på 1600 m2. Skaftafell NationalparkSkaftafell nationalpark täcker ett området på 1600 m2. Det är perfekt för vandringar. Om man vill vandra i området under flera dagar kan det rekommenderas att slå läger på campingplatsen inne i parken. Den hittas genom att följa skyltarna på huvudvägen. Platsen består mestadels av grönområde med tältplatser.
Raknar berättar allt Skaftafell Nationalpark Trevligt besök hos RaknarPå campingplatsen besöker vi Raknar som både är ansvarig för campingen och nationalparken. Han bjuder in oss till sin bostad. Här finns både hästar, höns och hundar. Raknar lever på många sätt det enkla livet nära inpå naturen. Sommartid är det naturligtvis många som kommer på besök här, men vintertid är det väldigt lugnt. Raknar verkar inte särskilt besvärad av tystnaden. Tvärtemot. Det är många kilometer till närmsta granne, men man vänjer sig tydligen. Jämfört med hur vi lever måste jag säga att det här livet är väldigt annorlunda.
Så ger vi oss av till Svartifoss En liten vandring Raknar rekommenderar oss att vandra upp till ett av Islands vackraste vattenfall – Svartifoss. Vi kan ställa bilarna på en liten parkeringsplats och därifrån tar det ca en halvtimme att gå. Alla kan vara med, bara man har bekväma skor på sig. Mathias klarar vandringen bra och Mie, som har blivit för stor för bärstolen får sitta på våra axlar korta stunder.
Svartifoss är en imponerande syn. Svartifoss – en imponerande synSvartifoss är varken imponerande på grund av vattenmängden eller fallhöjden, vilket det brukar när det gäller vattenfall. Det är omgivningarna som är så anmärkningsvärt vackra. Det är pelarbasalt som är det utmärkande. På långt avstånd ser de små ut men flera av dem är upp emot 60 cm i diameter. Pelarbasalt ses på många platser på Island och består av fyra till sexkantiga pelare. Britta och Ole håller sig på avstånd tillsammans med barnen, medan vi andra klättrar närmare fallet. Se upp med halkiga stenar.
Svartifoss kännetecknas av de speciella pelarna av basalt Vi känner oss småNär vi är alldeles inpå vattenfallet känner vi oss ganska små och de höga pelarna av basalt är imponerande när man står och tittar på dem. Alla klippor som ligger vid foten av fallet är också fyr- eller sexkantiga. Åter möter vi naturens egna särpräglade konstverk.
Heidi och Linda kryper fram till vattenfallet Heidi och Linda kommer närmareHeidi och Linda kryper fram till vattenfallet för att få sig ett uppfriskande bad. Även om vattenfallet inte är så stort är det tillräckligt stort för att göra ljud ifrån sig. Det brusar natt som dag och det är överväldigande. Svartifoss är en storslagen upplevelse, som också är lätt att ta sig till.
Vår på Island Våren har kommitVår resa pågår medan våren är i full gång med att spricka ut på Island. Det blommar överallt. Vi är imponerade över hur lite det skall till innan floran spricker ut i alla dessa klara färger, som står sig så vackra i det kontrastrika karga lavalandskapet. Det kan vara frestande att plocka sig en vacker bukett, men det är inte tillåtet. Njut av dem och låt även andra som kommer förbi få se de vackra skapelserna.
Vandring till Vatnajökull Vandring til VatnajökullDet finns gott om ställen där man kan ställa bilen och vandra till glaciären. Vi går från campingplatsen. Härifrån är det cirka tre kilometer var väg. Stigen är fin nästan hela vägen fram till glaciären, men de sista 500 metrarna får man överlåta till sig själv och här är det viktigt att man använder sitt sunda förnuft. Naturen är i konstant rörelse. Vi ser djupa förskjutningar i moränlandskapet. Ibland hör vi hur det brakar från glaciären som hela tiden är i rörelse. Det är möjligt att gå upp på glaciären, men vi avstår ifrån det. På avstånd är Vatnajökull en mycket liten del av glaciären, men även den mycket vacker.
Samvaro i husbilen Så har vi det trevligt igenVi kommer hem sent, så ikväll slänger Britta snabbt ihop lite ätbart i husbilen. Det är rätt imponerande eftersom den här LMC husbilen är optimal för två personer, men vi är fem vuxna, två tonåringar och två barn, och vi får plats här. Jag sitter på en hopfällbar stol mellan Britta och Rasmus. Det är mycket trevligt och bästa platsen att äta på, när det skall ske inomhus.
Faciliteterna på campingplatsen är utmärkta. VardagsmysOlle och Rasmus använder faciliteterna på campingplatsen i Höfn för att fylla på dricksvatten och tömma toaletten. Vi vet inte vad som väntar oss, så det är bra att ha detta klart innan vi åker vidare. Det blir dock inte förrän om ett par dagar. Vi är ännu inte färdiga med Vatnajökull.
Heidi, Linda och barnen uppehåller sig i Combi Campen. På kvällarna brukar Heidi, Linda och barnen leka eller göra något tillsammans i tältvagnen, medan vi andra samtalar över en kopp kaffe i husbilen eller husvagnen. Vi är fortfarande imponerade över hur härligt varmt det är i tältvagnen. Utomhus är det högst ett par grader. Den kalla vinden från glaciären märks tydigt utanför, men inne har vi det alla bra.