Följ med på en vandring från hytte till hytte i den Norska fjällvärlden. Tältet är också med.
Klicka för större bild JöldalshyttaDet är nu ett par dagar sedan vi- Allis och jag – körde till Gjevillvasshytta, där vi har bilen parkerad medan vi befinner oss på en av våra årligen återkommande vandringsturer i Norge – denna gång i Trollheimen.Vi gick i dimma och regnväder till Jöldalshytta, så vi såg inte så mycket den första dagen.Det fanns dock en hel del blommor i skogen på Tyrikvamfjället och vi såg också ett par renar. Vi var lite spända inför vadningen över älven Minilla, men där fanns nu mera en bro. Fram på eftermiddagen kom vi fram till hytten och då fick vi bland annat veta att det för bara en vecka sedan låg 10 cm snö i området!
Klicka för större bild Trollhetta kräver klart väder.På turen vidare mot Trollheimshytta väljer vi att gå över Gejthetta eftersom vädret inte verkar bli bättre. Vi har hört att turen genom dalen är fuktig, och efter allt regnande i går och i natt är det väl vid det här laget alldeles genomsurt. Rutten över Trollhetta kräver klart väder.På toppen av Gejthetta går vi genom ett moln, så det är inte mycket till utsikt. Vi följer stigen som går rakt igenom en liten älv som sedan rinner ut i en fjällsida. Det klarnar upp i skogen när vi kommer ned under molnen, och vi kan se ut över Gråsjön.
Klicka för större bild Plötsligt ligger den där, hytten. Som ett trolleri kan vi se den mellan träden rakt framför oss. Vi får ett rum som vi delar med två andra vandrare.
Klicka för större bild Undvik de största hytterna på en lördagDagen innan pratade vi med ett par, som kom ifrån Trollheimshytta och de berättade hur god mat det fanns att få där. Stekt öring och andra läckerheter, så våra förväntningar på middagen var höga. Men nu var det lördag och folk hade strömmat till i massor från alla håll. Den stackars köksan visst däremot mycket väl vad hon kunde servera. Till så många människor blir det inte någon sto och rejäl varm rätt precis. I matsalen (där vi alla precis fick plats) meddelade hon därför att hon idag hade nöjet att servera römmegröt och spegemad. Och alla norskar klappade i händerna och var jätteglada!Jag fick däremot lära mig vad spegemad består av: Kallt torkat kött, rökt kött, två slags fläskkorv och bröd! – Men römmegröten var lika god som alltid!Ett gott råd: Undvik stora hytter på en lördag!
Klicka för större bild Hennes första vandring på fjälletDet kommer två flickor som bestämt sig för att bestiga ”berget”. Den ena berättar att det är första gången hon är på fjället. Det kan jag nästan gissa mig till, då hon går i gympaskor! Jag säger till dem att det nog är lite sent att gå upp på fjället och att de ändå inte kommer att kunna se så mycket. Men de har mod att fortsätta och snart försvinner de i molnen ovanför oss.När vi en stund senare äter kvällsmat och det är på väg att skymma ute, oroar sig den ena flickans mamma över att de ännu inte har kommit tillbaka. Och om det inte finns något vi kan göra? Lyckligtvis dröjer det inte länge innan de två flickorna dyker upp. Ja, de hade trots allt haft en härlig vandring – även om det blev lite sent! Synd bara att mamman skulle hinna bli orolig.
Klicka för större bild Fem örnar kretsar över oss.Nu är vädret perfekt. Hög, klar luft – som bara september kan ha – och ingen vind. Vi lämnar Trollheimshytta bakom oss och beger oss över fjället mot Kårvatn. Vi passerar en hel del våtmarker och mossar, men det gör inget för utsikten mot Trollhetta är imponerande. Allt blir så vackert mot den blå himlen. Vi går upp på fjället och vid Salen ser vi fem örnar som kretsar runt varandra högt där uppe över våra huvuden. Vi passerar djupa klyftor med brusande vattenfall under oss och går vidare ned i Naustadalen. Vi möter inga andra människor på hela dagen och hittar dessutom ett bra ställe där vi kan slå upp vårt tält för natten. Men vädret är fint och vi tycker att vi är i så bra kondition så att vi kan vandra ett tag till.
Klicka för större bild Inte en torr fläck Vi gör en avstickare till Nauståfossen och ser det högsta vattenfallet i Trollheimen. Det faller vackert, i flera etage, ned i klyftan. Sista biten fram till Kårvatn känns lång och tung. Vi går på en väg som är av mjuk mossjord så vi sjunker för varje steg vi tar. Men vi vet att hytten är där, ca. en kilometer längre fram.
Klicka för större bild Vi vill gärna tälta, men lyckas inte hitta en enda torr fläck i området, så vi beslutar oss för att ta ett rum i hytten.
Klicka för större bild Vidare mot InnerdalenFortfarande bjuds vi ett väldigt vackert väder ( två dagar i sträck!) Så vi vandrar vidare mot Innerdalen. Vi kommer upp på 1168 m.ö.h. och får en vidunderlig utsikt över fjället. Vi går upp på Björåskarvet och kan därifrån se ned åt alla håll. Framför oss ligger Innerdalen, med Innerdalstornet.
Klicka för större bild Ner mot Innerdalens turisthytteDet går brant nedför, ned mot Innerdalens turisthytte. Allt eftersom vi kommer ned i dalen växer Innerdalstornet upp framför oss.
Klicka för större bild När vi kommer fram till hytten ber värden oss att förse oss med kaffe och varma våfflor, som redan finns framdukat. Vi är förundrade över detta. Men vi var väntade. Jo, det var Kårvatn som hade ringt och sagt att vi var på väg! Vilken service!
Klicka för större bild Mer än 400 år gammalDen gamla turisthytten som är mer än 400 år gammal, ligger snett mittemot, men används inte längre. Den står bara där – och ser förfallen ut. Jag går in i den för att se mig omkring, men ser strax att det kan vara farligt att röra sig på de fallfärdiga gamla trapporna, så jag går ut igen.Den nya hytten är jättefin och är en av utgångspunkterna för bestigning av Innerdalstornet och annan bergsbestigning i området.
Klicka för större bild Mot BårdsgardenTuren genom Innerdalen mot Bårdsgarden går första delen genom tät skog på smala stigar. Vissa ställen går vi över öppna mossar och blir jättesmutsiga av de våta markerna. Vi går upp genom Innerdalsporten, det smalaste stället i dalen där vi äter frukosten i solen.
Klicka för större bild Vi är rejält svettigaVi är svettiga och hänger av oss våra skjortor över en sten och ställer kängorna på tork i solen, medan fötterna får lite luft. Utsikten ned genom dalen är fantastiskt vacker. Så bedårande att vi har svårt att komma vidare, men vi skall vidare.
Klicka för större bild Vi kan se ÅngardsvatnetVi har nått vandringens ”vändpunkt” och nu går det endast nedför. Vi kan se Ångardsvatnet uppe från fjället under hela vår vandring nedför. Sista biten fram till Bårdsgarden Turisthytte går längs en grusväg och väl där framme väntar oss ren lyx!
Klicka för större bild Vi får oss ett välbehövligt bad och sitter sedan i solen framför hytten och småpratar med några av de andra gästerna. Solen sänker sig sakta bakom våra hjässor. Vi sippar på varsin kall öl. Livet är härligt.
Klicka för större bild Mot GjevilvasshyttaDet vackra vädret håller i sig – ganska så ovanligt med så många fantastiskt vackra dagar – så vi går mot Gjevilvasshytta. Turen går genom fler mossar. Som vanligt går jag främst och har precis passerat en liten mosse när jag hör Allis rop: ”Jag sitter fast”. Jag går tillbaks, och mycket riktigt, där står hon i sörja upp till knäna. Fullständigt fastgjuten – tyngd av sin ryggsäck – och med båda kängorna djupt begravda i mossen.
Klicka för större bild Äntligen är hon uppe igenDet finns inget annat att göra än att slänga av sig ryggsäcken, få Allis fri från sin ryggsäck och sedan försöka dra upp henne. Men det är inte helt lätt. När vikten läggs över på en fot, sjunker den bara ännu längre ned i mossen. Jag hittar några grenar i skogen och lägger dem vid sidan av Allis knä, så att hon kan ta sig upp på dem. Hennes byxor klarade vi inte, de blev också smutsiga. Men pytt med det, vi byter sen. Äntligen kom hon i alla fall loss.
Klicka för större bild Välmående på det norska högfjälletVi rundar sjön och kommer förbi Vassendsetra. Går vidare längs sjön, där vi passerar några älvar och kommer sent på eftermiddagen fram till Gjevilvasshytta. Trötta och smutsiga – men mycket tillfreds efter fler bra dagar på det norska högfjället. Mer informationUnder avsnittet ”Let Camping” kan du läsa mer om hytte-till-hytte-vandring, tält, ryggsäckar osv.Turistinformation Norge:Norges TuristrådP.O.Box 3363S-103 67 StockholmTel: +46 8 791 83 00Fax: +46 8 24 98 00E-mail: sweden@ntr.no www.visitnorway.comFå ytterligare råd och inspiration till en aktiv semester på www.RejseAvisen.dk