Anrik toffel blev designsymbol

Text: Sanna Ohlander Foto: Torbjörn Lagerwall

Mitt i världsarvet Höga kusten finns en av få skofabriker som finns kvar i Sverige. Den klassiska Dockstatoffeln görs här för hand som den gjorts i snart 100 år och i fabriksbutiken står långa rader av skor i diverse form och färg. En njutning för både öga och fot!

I filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret” har Robert Gustafsson, som spelar huvudrollen Allan, sina gamla utslitna ”pissetofflor” på sig när han rymmer. En symbol för frihet och önskan om ett annat liv. Men redan före filmpremiären hade de klassiska tofflorna fått ny uppmärksamhet bland den yngre publiken. Med handgjorda skor i modern tappning har Docksta blivit en designsymbol som används dagligen och gärna visas upp på sociala medier.

Kända tofflorna Gunilla och Patrik

Det som idag är känt som Dockstaskon började egentligen redan på 1920-talet när Ivar Königson och Jakob Wedin möttes och startade Bjästa skofabrik. Då tillverkades 15 skor om dagen i en blandning av sandaler, pjäxor och fotbollsskor. 1947 expanderade man och flyttade skomakeriet till Docksta. Där och då startades också produktionen av det som så småningom skulle bli dom kända tofflorna Gunilla och Patrik.

Anrik toffel blev designsymbol

Anrik toffel blev designsymbol.

Gediget hantverk från Mälardalen

Under sin storhetstid hade företaget 170 anställda och 5000 kvm fabriksyta. Idag jobbar tio personer på totalt 650 kvm i de anrika lokalerna. Med det är fortfarande ett gediget hantverk, här utförs såväl stansning, nåtling, och pinning som bottning. Sedan 2015 drivs Docksta av Lisa och Andreas Edin som upplevt ett uppsving för sina skor med ökande antal besökare, framför allt från Mälardalen. Kunderna är i alla åldrar, med fokus på 30-45-åringar.

Sedan 2015 drivs Docksta av Lisa och Andreas Edin.

Sedan 2015 drivs Docksta av Lisa och Andreas Edin.

Varje sko är unik

Varje sko är unik vilket ger god passform och kvalitet. Det vegetabiliskt garvade lädret kommer från Sverige och idag finns en stor variation på skornas utseende. Modellen Gunilla finns även i tyg och man samarbetar bland annat designern Emma von Brömssen, Jobs handtryck och Växbo Lin.

Idag jobbar tio personer på totalt 650 kvm i de anrika lokalerna.

Idag jobbar tio personer på totalt 650 kvm i de anrika lokalerna.

I fabriksbutiken finss så klart alla de klassiska dockstatofflorna i en mängd olika modeller för både stora och små. Här finns även fårskinn, ullmössor, designböcker och produkter från House Doctor och Monograph.

”Dockstaslippers är världens mest offensiva skor. Det går inte att backa med dem.”
Artisten och underhållaren Ronny Eriksson

Relaterade artiklar

Upptäck grönskan när Öland Spirar

Tektorcigarren – en mordisk gotlandshistoria

Öckerö skärgård – sista utposten mot Kattegatt

Mariestad – mycket mer än Göta kanal

Småland: Sex tips på natur och design

Njut av de småländska smakerna

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket