Campingsäsongen står för dörren

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

För de flestas vidkommande har campingutrustningen varit undanstoppad under den mörka vintertiden. Nu har det blivit tid att ta fram den igen och göra sig redo inför en ny säsong.

Tänk på att rengöra husvagnen ordentligt, gärna med vax

Tänk på att rengöra husvagnen ordentligt, gärna med vax Du kan göra mycket självOm husvagnen har förvarats på ett bra sätt under vintern blir rengöringsarbetet mycket lättare. Gaskontrollen ska alltid utföras av en auktoriserad verkstad, men mycket av det andra klargöringsarbetet kan utföras hemma på uppfarten. Det är också väldigt trevligt att förvandla en av årets första vårdagar till en rengöringsdag, då hela familjen hjälper varandra. Innan det bär iväg rekommenderar vi också att ni testar nyanskaffad campingutrustning, så den fungerar som den ska på själva semestern.

Det är en god idé att låta en auktoriserad verkstad göra en gaskontroll av husvagnen

Det är en god idé att låta en auktoriserad verkstad göra en gaskontroll av husvagnen Säker semesterBromsar, gassystem och ett välsmörjt underrede har också inflytande på säkerheten på semestern. Är husvagnen av äldre datum är det ännu viktigare att låta en verkstad kontrollera den innan säsongen börjar. En ny husvagn mår bara bra av ett par provturer innan den stora sommarsemestern. På det sättet upptäcker man också fel, brister och mindre ändamålsenliga detaljer, som kan rättas till före avresan om man är ute i god tid. Svenska husvagnsförsäljare har sin högsäsong nu, så det är en god idé att vara ute tidigt med att boka tid på verkstaden. Inte bara för att vara säker på att husvagnen hinner bli klar till semestern, utan också för att ha lite tidsmarginal i förhållande till oförutsedda och mera allvarliga problem såsom otäta gasinstallationer, blockerade hjulbromsar osv. Det kan ibland också vara väntetid på beställning af reservdelar.

Använd checklistan så ni inte glömmer något vid kontrollen av husvagnen innan ni påbörjar er semester

Använd checklistan så ni inte glömmer något vid kontrollen av husvagnen innan ni påbörjar er semester Checklista till klargöringen på våren- Grundlig rengöring – gärna med vax. Det finns flera olika lämpliga preparat.- Eventuella skador i lacken åtgärdas.- Stödben, koppling och bromsförbindelser rensas och smörjs.- Däcken kontrolleras för skador och slitage – 6 år gamla däck ska bytas.- Smörj alla gummilister.- Ladda batterierna helt.- Sätt på värmen så husvagnen ”töms” på kondens. Det kan ta ett par dagar.- Kolla att fönstren kan öppnas och stängas igen.- Testa alla vatten- och elinstallationer.- Förtältet ska rengöras med rent vatten och en mjuk borste. Isabella tältrengöring med borste är lämpligt.- Tältpinnar och stroppar ses efter och räknas så att antalet stämmer.- Kontrollera de papper som hör till husvagnen. Förtältet ska också uppJorden är ofta mjuk och det är fortfarande mycket fuktigt. Dessutom kan man riskera en vårstorm. Ställ husvagnen plant. Sätt gärna stödbensplattor under stödbenen, så att de har en större yta att stödja sig på. Man kan också sätta bockar under vagnarna om man håller på mjuk jord. Om man endast använder husvagnen på helgerna, ska man lufta ut ordentligt vid ankomsten och ha gärna lite värme på hela tiden. Tänk på att det kan vara nattfrost även i april månad.

Fukten i jorden ska förhindras att tränga in i förtältet och det gör man bäst genom att börja golvuppbyggnaden med ett förtältsmembran

Fukten i jorden ska förhindras att tränga in i förtältet och det gör man bäst genom att börja golvuppbyggnaden med ett förtältsmembran Många sätter på förtältet, men tänk på att tältet står på en stor yta och när solen skiner på tältduken förångas en massa fukt från jorden. Denna fukt sätter sig på insidan av tältet. Vi rekommenderar alltid att skapa lite genomluftning genom att t.ex. öppna tältet lite grann i båda sidorna upptill. Det är också en god idé att stormsäkra tältet med extra starka linor under hela våren. Slutligen upplyser förtältsfabriken Isabella, att oavsett vilket golv man lägger i sitt förtält, ska man tänka på att lägga ett förtältsmembran nederst – oavsett om man lägger en matta på golvet, klinkers eller annan typ av golv. Ett bra tips är att låta förtältsmembranet gå 10-12 cm upp längs förtältets insida.

Klicka för större bild Här kan du läsa merPå www.isabella.net kan du läsa mer om förtält och rengöring av dessa,På www.bolon.se kan du läsa mer om olika mattor till förtält.Här på CampingSverige.se kan du se en uppställning av fem förtält. Klicka här: www.campingsverige.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket