Ordet Asado kommer från Argentina och betyder ”helstekning av lamm”. Helstekt lamm passar bra på större fester under sommaren.
Det är enklare än man tror att grilla ett helt lamm, poängen är att grilla varsamt över förhållandevis svag värme och under lång tid. Då blir köttet extra saftigt och mört – och praktiskt taget varje bit på lammet kan ätas.
Klicka för större bild Utrustning till tillagningenGrill med tillhörande stativ och grillspett.Tunn ståltrådAvbitartångUrbeningsknivPensel med långt skaftTvå stektermometrar20-25 kg grillkolDen bästa storleken på ett lamm för grillning är 15-20 kg. Det är tillräckligt med mat för 30-40 personer. Beräkna 500g kött per person. Lammet bör vara runt och ha en jämn fetthinna utanpå. Så förbereder du1. För att helsteka ett lamm på 15-20 kg behövs ett rejält grillstativ där du kan fästa lammet ordentligt och enkelt kunna vända det över grillen.2. Lammet bör vara tinat och gärna lite tempererat innan du börjar. Knipsa över revbenen ända inne vid ryggraden, så att ribborna kan bändas ut. 3. Lägg stekspettet i buken intill ryggraden och fäst det på fem ställen med ståltråd. Ståltråden sticks igenom ryggen, runt spettet och vrids/stramas upp på insidan med hjälp av en tång.4. Stick en stektermometer i låret, bakifrån – och ett fram, mellan bogen och bröstet. Så tänder du påTänd en rejäl hög, ca 10 kg kol i mitten av grillen. När det har blivit riktig glöd rakas kolen ut under framdelen och bakdelen för att inte mittendelen skall bli för hårt stekt. Det går åt ca 20 kg kol till grillningen under normala väderförhållanden. Rödvinsmarinad1,5 liter sojaolja1,5 flaska rödvin1,5 liter vatten2 msk peppar2 msk paprikapulver2 msk rosmarin150 g saltBlanda alla ingredienser och låt gärna marinaden dra en timme innan den penslas på. Marinaden kan gärna tillagas dagen innan. Så grillar du1. Lyft upp grillspettet med lammet på stativet och pensla på marinaden. Stekhöjden varieras allt efter värmen på grillen.2. Grilla ”aktivt”, d.v.s. så nära värmen som möjligt utan att köttet bränns. Då ligger grilltiden på 2,5 till 3 timmar för ett lamm på 18 kg. Med ett större lamm eller mer ”passiv” grillning bör du beräkna längre tid. Vrid på lammet och pensla med marinad var femte minut. Marinaden drar in i köttet och ger god smak samtidigt som den verkar dämpande på temperaturen i köttet.3. Var beredd att alltid fylla på mer träkol när värmen avtar. Ibland kommer det att droppa ner fett i glöden och flamma upp. Flammorna bör släckas omgående med t.ex. vatten i en sprayflaska. 4. Vid en temperatur på 62 grader är köttet rosa, vid 70 grader är det genomstekt. UppskärningBogen:Ta tag i knotorna, skär in mellan bog och bröst samtidigt som bogen försiktigt dras utåt sidan.Låren:Håll i knotan och skär längs svansen in mot höftbenet samtidigt som låren dras ut åt sidan. Broskfästet kommer att släppa och låret kan skäras av. Skär av bägge sidor där revbenen blev knipsade. Skär upp ribborna mellan benen. Lyft ryggen av spettet och skär filéerna från ryggbenet. Skäres i lite tjockare skivor. Skär köttet från bogen och låren och låt gästerna få smaka på både bog/lår, revben och filet. (Källa: OFK)