Frågar du en skotte, vem som är människans bästa vän: hunden eller whiskyn, är det inget tvivel om svaret. Whiskyn. Den här artikeln handlar bland annat om ett möte med en skottes bästa vän.
Klicka för större bild Det var redan på 1400-talet som destillerikonsten kom till Skottland. Det var irländarnasom lärde skottarna att förvandla klart vatten från Grampian-bergen till den bernstensgula nationaldrycken, och det tog inte lång tid förrän det var precis lika vanligt att dricka whisky som vatten.En campingtur till Skottland bör på ett eller annat sätt beröra ämnet: whisky, inte för det att jag tänker köra och dricka på samma gång, men för att whiskyns historia är en naturlig röd tråd genom detta land.
Klicka för större bild Att köra på ”fel” sida Det finns avgångar från Göteborg till Newcastle (England) två gånger i veckan och turen tar 25 timmar. Den absolut första upplevelsen på resan är att köra på ”fel” sida av vägen, men faktiskt går det bäst när det är lite trafik, så att jag bara kan följa bilarna framför. Värre är det när vägen är tom på andra fordon, och jag skall runt i en rondell, då blir det genast lite svårare. Så det gäller att hålla ögonen öppna. Både engelsmän och skottar är dock snabba på att hjälpa till, när de ser att jag är från utlandet.Från Newcastle går turen nästan rakt norrut mot den skotska gränsen. Du kan välja två vägar. Kustvägen, som är lite längre, men absolut värd det. Eller den mer direkta vägen till gränsen och Edinburgh.
Klicka för större bild EdinburghDet kan sägas mycket om denna eleganta stad, men romantisk är kanske det mest beskrivande ordet. Staden domineras av den 134 meter höga vulkanklippan Castle Rock, med Edinburgh på toppen mitt i centrum. Edinburgh fick sitt namn redan på 500-talet, när kungen av Northhumberland byggde den första borgen på platsen.
Klicka för större bild Huvudstaden idag, är utöver att vara historisk, även präglad av att vara en modern storstad. Så området runt Princes Street lockar till att slå sig ned och ta en kopp kaffe på ett av de många kaféerna och bara låta storstadens impulsiva miljö tränga in. Jag skall naturligtvis också shoppa innan campingturen går vidare. Jag hade egentligen inte förväntat mig det stora urvalet av skotska specialiteter, men måste erkänna att det finns riktigt många, så det tog sin tid innan jag hittade min första souvenir. Valet stod mellan en säckpipa, en kilt och ett glas Dundeemarmelade med whisky… Eftersom jag inte kan spela säckpipa och kilt är mest för killar, ja då föll valet på den läckra marmeladen.Du kan utan problem tillbringa flera dagar i Edinburgh.
Klicka för större bild Vidare mot Whisky-routenMed husvagnen där bak fortsätter resan vidare mot trekantsområdet i Grampian-bergen där du hittar den största koncentrationen av Skottlands alla 80 destillerier.Höglandet mellan Aberdeen och Inverness har världens största koncentration av whiskydestillerier. Den cirka 11 mil långa Whisky Route (The Malt Whisky Trail) går först och främst genom några av Skottlands mest imponerande landskap, men förbinder också sju av de äldsta och mest kända destillerierna. Första stoppet är vid det äldsta och förmodligen också det mest välrenommerade destilleri Glenlivet, som även kallas för ”whiskyns fader”, men det är nog en smaksak, som inte jag skall gå närmare in på här. Guiden Harald visar stolt runt i de gamla byggnaderna och berättar om skottarnas stolta dryck, som sägs ha varit orsaken till många segrar. Harald ler själv åt det påståendet. Hela turen avslutas med provsmakning. Det blir bara en liten klunk, då bil och husvagn väntar.
Klicka för större bild Resan går vidare på små och snirkliga vägar. Det är inte mycket plats för ekipaget jag kör, så flera gånger måste jag ut i väggrenen för att inte krocka med mötande trafik. Det är något alldeles speciellt med det här landskapet. Grampian-bergen är en vacker vy med de många får och höglandskor som utsmyckar dem. Det är förmodligen också det enda landet i Europa som har ett slott, en borg eller en ruin var femte kilometer. Det vittnar om en storslagen historia. Man förväntar sig nästan att Rob Roy kommer ridande i nästa krön.
Klicka för större bild Skottlands äldste destilleriBara 1,5 mil längre norrut kör jag in på parkeringsplatsen vid ett av de mest kända whiskymärkena, Glenfiddich. Här är rundvisningen gratis, men recepten är fortfarande hemliga. Guiden berättar med stor fascination om hur det klara och rena bergsvattnet förvandlas genom en lång process till 10,12,15 och 18 år gammal single malt ”dam-whisky”, som smakar så gott att jag måste köpa med en flaska hem.Jag måste erkänna, att jag skulle spetsa öronen för att fånga alla guidens detaljer om destilleriprocessen, men istället fångade historien om ställets 22-åriga hankatt, som på sin tid på Glenfiddich hade fångat mer än 10.000 möss. Den hade fått sin egen guldram på väggen i provsmakningsrummet, ihop med diplomen som vittnar om whiskyns goda kvalitet. Sista stoppet innan campingplatsen är i Sprayside Cooperage där det årligen produceras mer än 100.000 ektunnor. Tunnor som används till att lagra den fina whiskyn i. Allt tillverkas i stort sett för hand och de aktiva hantverkarna låter gärna nyfikna besökare, som mig, kika dem över axeln.
Klicka för större bild Campingplatsen på ’Skottlands Riviera’Jag checkar in på en campingplats i staden Lossiemouthhelt ute vid kusten. Den skall vara utgångspunkt för besöken på de andra destillerierna. Det är gott om plats och ordnade förhållanden. Campingchefen hälsar oss välkomna på sitt alldeles speciella sätt- nämligen med ett litet glas whisky. Jag tackar vackert ja då det inte är långt till dubbelsängen i husvagnen…och bilen skall ju inte köras mer idag.Hela norra kusten bjuder på massor av spännande upplevelser, men som campare måste man nästan göra ett stopp lite väster om staden Elgin, där en märkvärdig ”attraktion” ligger. Det hela startade 1962 när en grupp campare gick samman för att ägna sig åt den, efter deras tycke, naturliga och rena livsformen. Idag har det blivit till Findhord Foundation som är ett minisamhälle med ett par hundra invånare. De ägnar sig bland annat åt ekologiska matvaror och erbjuder alla möjliga former av terapi. Det är rundvisning varje dag kl. 14 och för ett mindre belopp kan du få lov att campa på Findhorn.
Klicka för större bild Hemfärden kan köras på två sätt, antingen längs den vackra kusten förbi Aberdeen och Dundee eller vägen ned genom Västra Skottland, där du passerar spännande städer som Inverness och Fort William. Och sist, men inte minst, för att köra den vackra sträckan längs Loch-Ness sjön och kanske få en glimt av de sägenomspunna sjöodjuret, som bland campare och annat gott folk kallas Nessie. Hon finns, det är helt säkert. I alla fall om du frågar skottarna. Så det är bara att ta sig tid, för kanske får du se åtminstone en ”snärt” på vattenytan efter henne.
Klicka för större bild WhiskyWhisky kan fås i två grundtyper: Grain och malt. De flesta whisky är ”blended”, som är en blandning av 30-40 olika maltwhiskys och två grainwhiskys. Det finns mer än 2000 hemliga recept.Whisky Routens 7 destillerier är:Glenfiddich, Glenliveret, Glenfarclas, Cardu, Glen Grant, Dallas Dhu, Strathisla CampingplatserDet finns mer än 400 campingplatser i hela Skottland och de flesta har öppet från Påsk till oktober. Campingkort krävs ej. Guideboken: Scotland- Caravan and Camping har 200 av de bästa platserna fördelat över hela landet.• Edinburgh – Lothian Caravan Club Site – 9£ per natt – ligger 5 km nordväst om centrum• Breamar – The Invercauld – 9£ per natt.• Forres – Mundole Farm Caravaning – 8 £ per natt• Lossiemouth – Silver Sand Park – 10 £ per nattUnder högsäsong kan det rekommenderas att checka in tidigt på dagen, om du inte har bokat.
Klicka för större bild Mer infoLäs mer om Whisky Route på www.maltwhiskytrail.comOm Skottland på www.scotland.comOm skotska specialiteter på www.taste-of-scotland.comDet berömda militärtattoot i Edinburgh äger rum i förbindelse med festivalen i augusti.Whisky Festival är i maj.
Klicka för större bild FaktaupplysningInvånare: 5,1 miljoner.Areal: 77km2 Största stad: Glasgow, med 690.000 invånare och Edinburgh med 410.000 invånare.Språk: Engelska och galliskaHögsta punkt: 1343 m.ö.h. – Ben Nevis i Grampian-bergen.Religion: Protestantisk och katolsk.Valuta: Pound Sterling (GBP)Promillegräns: 0,8OMRÄKNINGSTABELL:Miles: 1 = 1,6 km och 5 = 8,0 kmGallon: 1 = 4,5 liter och 5 = 22,7 literFoot: 1 = 0,30 meter och 5 = 1,52 meterInch: 1 = 2,54 cm och 5 = 12,70 cm
Klicka för större bild TrafikreglerBilen skall vara försedd med nationalitetsskylt.Registreringsbeviset skall vara i original.Du kan använda ditt vanliga körkort.Försäkringspapper krävs ej, men det kan rekommenderas att ta med i alla fall.Bilens assymetriska ljus skall täckas med svart tejp, så det inte bländar mötande trafik.DFDS lämnar ut gratis klistermärken.Höger väjningsplikt i rondeller.Tänd ljus i dimma och håll avstånd.Se upp för får och kor på vägarna. Visste duVisste du, att det var en skotte, som uppfann televisionen 1925. Uppfinnaren hette John Logie Baird.Visste du att marmeladen uppfanns i staden Dundee på 1800-talet av en skotsk husmor, som inte ville slänga en låda övermogna spanska apelsiner, och därmed kom den första ”jam-en” till.
Klicka för större bild De snåla skottarnaKan du den om skotten, som på sin dödsbädd fick veta att det skulle kosta 150 £ att rädda hans liv. Skotten tänker en lång stund och svarar sedan: Tror du det er värt det?