Bürstner 2022: Uppblåsbar alkov och hybridhusbil

Bürstners Lyseo Gallery lyfter mot nya höjder med hjälp av luftfyllda kamrar. Det handlar om en takkonstruktion som lyfts upp för att skapa en sovalkov ”en trappa upp”.

Bürstner har presenterat flera innovativa lösningar de senaste åren, bland annat Lyseo T 744 som stack ut med sin trerumslösning med lounge. Nu visar den tyska husbilstillverkaren upp en konceptmodell med en ny typ av pop-up-tak. Lösningen med pop-up-tak känns igen från vissa plåtisar och även den gamla husvagnsklassikern Eriba Touring. Men i detta fallet handlar det om en sju meter lång halvintegrerad husbil vars konstruktion dessutom innebär att taket lyfts rakt upp, till skillnad från konventionella uppfällbara tak som lutar i uppfällt läge.

Höjs på 90 sekunder

Med taket nedfällt är Lyseo Gallery i princip en vanlig halvintegrerad husbil, alltså enklare och bränslesnålare att köra än en traditionell alkovbil. Med hjälp av en kompressor höjs taket på 90 sekunder vilket ger bilen en sammanlagd höjd på cirka 3,7 meter. Alkovdelen är alltså mycket rymlig och här finns en stor säng, ett bord, en sittplats och ett ladduttag för mobiltelefonen. Alkoven, som är 110 cm hög, nås via en fast trappa.

Den fasta trappen leder upp till alkoven.

Den fasta trappen leder upp till alkoven.

Där uppe finns bord, en sittplats och ladduttag.

Där uppe finns bord, en sittplats och ladduttag.

Ombonad inredning

I grunden är detta en Bürstner Lyseo med samma mått och planlösning som Lyseo TD 680. Den är 6,89 meter lång, 2,3 meter bred och 2,96 meter hög samt har sittplatser för fyra personer. Bürstner har gjort sig kända för ombonad inredning och mysig interiör. Till Lyseo Gallery har formgivarna inspirerats av brittiska herrklubbar utrustat modellen med Chartreuse-färgat, quiltat buffelskinn av Burlington-typ kombinerat med mörkgrått och ljusa detaljer samt en elegant textilmatta med lång lugg. Köket har en elektriskt manövrerad pop-up-kaffebryggare, modern köksfläkt, el-styrda lådor och dörrar med centrallås. Badrummet är generöst tilltaget och belysningen består av både indirekt belysning och Bürstners innovativa ”Homelight”-system.

Intredningen är inspirerad av engelska herrklubbar.

Intredningen är inspirerad av engelska herrklubbar.

Hybridhusbil

En annan innovation är Eliseo CNG, en hybridhusbil med en räckvidd på cirka 400 kilometer vid gasdrift. Motorn kan även köras på bensin, och en bränsletank på 15 liter ger backup om gastanken skulle vara tom. Eliseo CNG är baserad på Fiat Ducato ”Natural Power” och innebär ett mindre miljöbelastande alternativ till den vanligtvis använda dieselmotorn; nästan inget partikelutsläpp, låga kväveoxidutsläpp och utsläpp av kolföreningar som är jämförbara med utsläppen från en modern bensin- eller dieselmotor. Om husbilen körs på biogas, minskar dessa utsläpp till nära nog noll.

Hybridbilen Eliseo CNG har en räckvidd på 40 mil.

Hybridbilen Eliseo CNG har en räckvidd på 40 mil.

Copa Trail

Den nya Copa-serien – kompakta van-modeller – presenterades i december 2020 och kompletteras nu med ytterligare en modell, den Ford-baserade Copa Trail. Vidare utökas Eliseo-serien till fem modeller där de nya modellerna C 602 och C 642 är försedda med det multifunktionella Vario-badrummet.

Fakta: Så funkar takkonstruktion i Bürstner Lyseo Gallery

Den tillhörande kompressorn fyller kamrarna nästan ljudlöst på 90 sekunder och lufttrycket I kamrarna är låga 0,2 bar. Trycket i kamrarna övervakas kontinuerligt, och skulle det sjunka fylls mer luft på automatiskt. Luftkamrarna är tillverkade av ett kraftigt material och konstruerade så att alkoven inte kan kollapsa även om lufttrycket snabbt skulle sjunka. De luftfyllda kamrarna ger dessutom god isolering, och uppges vara både vattentäta och tåliga mot UV-ljus.

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket