Kabe 2023: Novum ersätter Classic

Kabes stora 2023-nyhet på husbilssidan är serien Novum som ersätter Classic-serien. Den byggs på Mercedes Sprinter vilket innebär att alla Kabe-husbilar nu har Mercedes som bas.

Förra året bytte Kabe namn på sin instegsmodell i husvagnsprogrammet – från Classic till Estate. I år görs samma sak med husbilsserien Classic som från och med 2023 får namnet Novum. Novum-serien har Mercedes Sprinter som bas och byggs ett chassi från Al-ko.
– Novum är en smidig halvintegrerad husbil som motsvarar önskemålen hos många av våra nytillkomna kundgrupper. Bland annat yngre familjer, som vill ha en lätt men välutrustad husbil med full Kabe-standard som kan användas hela året, säger Patrik Trofast, försäljningsansvarig för Kabe i Sverige.

Från och med 2023 byggs alla Kabebilar på Mercedes Benz.

Light eller Heavy

Novum är 7,50 meter lång och finns i två grundversioner: Novum Light med en totalvikt på 3,5 ton och lite mer utrustade Novum Heavy med totalvikten 4,5 ton, där det även går att beställa en nedsänkbar taksäng över dinetten eftersom bilen byggs i ett crossoverutförande.

Gott om utrymme och välplanerade planlösningar.

Tre planlösningar

Kabe Novum finns i tre planlösningar:
– 750 LXL, som har dubbelsäng och toalett med duschkabin på varsin sida längst bak i bilen och ett L-format kök.
– 750 LGB, med två enkelsängar som höjts ett par steg för att rymma ett garage/lastrum längst bak. Toalett och dusch finns i mitten, utmed bilens ena sida. L-format kök.
– 750 T har två långbäddar mitt i bilen, där toalett och separat duschkabin placerats längst bak och sträcker sig utmed hela husbilens bredd.

MB och Al-ko

Samtliga husbilar från Kabe byggs nu med Mercedes-Benz som grundfordon. Samarbetet med Mercedes inleddes år 2020 med modellerna Crown och premiumbilarna i Imperial-serien samt plåtisen Kabe Van och omfattar nu hela husbilsprogrammet. Kabebilarna är utrustade med special-utformade chassier från det AL-KO.
– Varje modell och varje enskild fordonsstorlek har ett individuellt anpassat chassi som optimerar fordonets egenskaper på vägen, förklarar Patrik Trofast.
De specialiserade lösningarna har arbetats fram av Kabe, Mercedes och Al-ko tillsammans.

Säkerhet

Nytt för 2023 är att passagerarplatserna i Novum-, Royal-, Crown- och Imperialmodellerna utrustas med deformations-säkra bältesbockar och justerbara huvudstöd. Bältesbockarna har två integrerade trepunktsbälten och Isofix-fästen ingår som standard. Den femte framåtvända bältesplatsen, där en sådan ingår, består av ett nytt komfortabelt och hopfällbara säte med integrerat bälte. En annan nyhet är att även de halvintegrerade modellerna, Novum och Royal, nu får Kabes egen fasta klädsel på framstolarna med en Kabe-logga på ryggstödet.

Smart Level

Kabes prisbelönta Smart D-panel utökas med Smart Level med tre sensorer som håller koll på gasolnivå, däcktryck och om fordonet lutar vid uppställning. Smart Level ingår som standard i husbilarnas och husvagnarnas Imperial-serier och kan fås som tillval i Crown- och Royal-husbilarna samt i husvagnarnas Royalserie.

Smart Level kollar gasolnivå, däcktryck och fordonslutning.

Fler nyheter

Övriga uppdateringar hos Kabe 2023 är ny väggyta i plexi/acryl i köket, nya strömbrytarna med touch-funktion i den bakre belysningen i sovrumsdelen, nytt lättviktsmaterial i garderobsdörrarna, en tunnare silikonprofil med LED, så kallad Neonflex, runt kylskåp och i badrum samt nya Kabe-emblem på samtliga fordonsmodeller samt nya sidomarkeringsljus på husbilarna.

Ny brytare med touch.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket