Provkörd: Laika Kreos 7012 – Elegant italienare i rampljuset

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Att Laika bygger gedigna och trivsamma husbilar visste vi redan. Med ett nytt och synnerligen sofistikerat belysningskoncept tas komforten nu till en ny nivå. Husvagn på Väg har provkört Laika Kreos 7012, en husbilsmodell som lyser upp tillvaron.

Laika Kreos 7012.

Laika Kreos 7012. Laika har tillverkat campingfordon sedan 1964. På camping- och ställplatser runtom i Europa är de väldigt vanliga och i Sverige har märket fått en marknat uppsving de senaste åren. Husvagn på Väg har fått möjlighet att titta närmare på en Laika Kreos 7012, en helintegrerad bil med drottningsäng. Bilarna i Kreos 7000-serien har dubbelgolv, tjockt och tåligt tak i glasfiber, AL-KO-chassi och Aldevärme som standard.

Ljus under möblerna och i golvet skapar fin stämning. Här slipper man mörka, trista hörn.

Ljus under möblerna och i golvet skapar fin stämning. Här slipper man mörka, trista hörn. ”Welcome Home System”Redan när man är på väg in i bilen känner man sig välkommen. När man låser upp tänds ytter- och innerbelysning och trappans belysning. Det är Laikas ”Welcome Home System” vi ser. Praktiskt och framför allt väldigt mysigt i kvällsmörker.Inne i bilen möts man av elegans och mjuka former. Här kombineras matt läder och glansiga spegelpelare. Det finns nästan inga räta linjer, man har jobbat med kurviga former av alla de slag. Både i möbler och övrig inredning. Det är tydligt hur medvetet man jobbat med belysningskonceptet. Det finns många olika sätt att belysa bilen, allt efter humör och funktion. Möbler med både övre och undre belysning, upplysta hörn och markeringsljus på golvet skapar stämning medan tydlig punktbelysning och huvudbelysning skapar bra allmänljus. Dessutom är de flesta belysningspunkterna dimbara.

Överskådlig och rymlig förarmiljö med dekorerade detaljer. Instrumentpanelens läderbeklädnad ger en lyxkänsla. Comfortmatic växellådan är ett stort plus.

Överskådlig och rymlig förarmiljö med dekorerade detaljer. Instrumentpanelens läderbeklädnad ger en lyxkänsla. Comfortmatic växellådan är ett stort plus. Skön att köraI sittgruppen ryms med lätthet fem personer vid det höj- och sänkbara bordet. Här finns en uppfällbar TV som blir en bra förvaringshylla när den är nedfälld. Förarmiljön är trivsam och den läderklädda instrumentpanelen ger en känsla av värme och lyx. Vi lägger märke till en strategisk placering av ett par högtalare vid förar- och passagerarplatsen som gör att ljudet förblir bra och tydligt även när man kör. Bilen har en Comfortmatic robotväxellåda viket gör körningen väldigt enkel och skön.

Mellan spisen och vasken finns en bra arbetsyta. Locket över vasken blir till en flyttbar avlastningshylla om man vill det.

Mellan spisen och vasken finns en bra arbetsyta. Locket över vasken blir till en flyttbar avlastningshylla om man vill det. Kök och duschKöket är lättarbetat. Mellan spis och vask finns en stor arbetsyta. Det finns två vaskar där den ena är tänkt att fungera som diskställ. Locket över stora vasken blir till en avställningsyta om man placerar det i den skena som löper över vasken. Extra tillbehör som till exempel en diskret spisfläkt som är inbyggd i skåpet och en nedfällbar hylla för kaffebryggare ger extra krydda.I duschen finns det ovanligt gott om plats och kabinen är utan någon upphöjning för hjulhus. I taket finns en inbyggd takfläkt – skönt när man vill vädra ut fukten på en gång. Duschdörren är platt och har en tonad ruta vilket känns bra. Genom att öppna toadörren fullt ut och dra fram skjutdörren in till sovrummet får man ett dusch- och toarum med gott om plats.

Kreos 7012 har en mäktig drottningsäng. Här ligger man skönt. Belysningen i dess alla former imponerar. Bakgrundsbelysta inslag i hörnen och markeringsljus på golvet. Det är inte många bilar vi sett med en så genomtänkt och variabel belysning.

Kreos 7012 har en mäktig drottningsäng. Här ligger man skönt. Belysningen i dess alla former imponerar. Bakgrundsbelysta inslag i hörnen och markeringsljus på golvet. Det är inte många bilar vi sett med en så genomtänkt och variabel belysning. SovrumI sovrummet finns gott om belysning som gör att man slipper mörka hörn och som skapar stämningsljus såväl som praktiskt ljus när man vill det. Det är lätt att komma upp i sängen från båda sidorna. Ett par stora skåp ovanför huvudändan ger fantastisk förvaring, men gör att man inte kan sitta upp i sängen utan att använda den automatiska madrasslutaren. Men med hjälp av den funkar det fint.I lastrummet finns det mesta man kan önska sig. Det finns bland annat 230 voltsuttag, 12 voltsuttag, uttag för TV-antenn(!), vasköppning för enkel avrinning när man behöver spola av garagegolvet och en kontakt för magnetventilen till gråvattnet.

Inredningen är elegant med många glansiga ytor och en väldigt väl genomtänkt belysning.

Inredningen är elegant med många glansiga ytor och en väldigt väl genomtänkt belysning. Sammanfattning:De samlade intrycken av bilen är nyckelorden; elegans, trivsel och stil. Laika Kreos 7012 är en mycket trevlig bil med ett tydligt designfokus på mjuka former och ett sällan skådat belysningskoncept. Den är lättkörd och följer med bra i kurvorna. Exemplaret vi provar har ännu ingen backkamera installerad vilket vi saknar på en bil av den här storleken. Bilen har de där extra tilläggen i sin inredning och utrustning som gör att man känner att den verkligen är genomtänkt från akter till front. Fakta Laika Kreos 7012, 2018Längd: 796 cmBredd: 231 cmHöjd: 303 cmTotalvikt: 4250 kg (4500 kg som tillval)Tjänstevikt: 3523 kg (3523 kg vid tillval)Lastvikt: 727 kg (977 kg vid tillval)Chassi: Ducato 43 Heavy AL-KOSittplatser: 3 (+2)Sängplatser: 4 (+1)

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket