Då familjen i år igen skulle åka på skidsemester började förberedelserna redan i början av december. Med hjälp av internet följdes hur mycket snö det föll på de olika skidorterna, i Sverige, som är det land vi föredrar att vintersemestra i.
Klicka för större bild För svenskarna är det ganska naturligt att ha sin husvagn på de trevliga campingplatserna i fjällen över vintern och sedan använda dem som bas för skidåkning och snöskoterturer på fjället. Vi har under de senaste åren firat jul och nyår på det sättet och väldigt många svenskar firar också sin jul i fjällen, där de njuter av den storslående svenska naturen. Efterhand som vi närmade oss den 25:e december,dagen då vi skulle ge oss av till fjällen, kunde vi med hjälp av internet se att det låg 70 cm snö på Näsfjället. Detta var något som tilltalade oss plus att det där fanns en mysig liten campingplats, med plats för endast 40 husvagnar. Valet föll därför helt naturligt på att pröva detta stället, där det fanns möjlighet att åka både längd och utför.
Först ringde vi bara dit upp för att höra så att det fanns någon plats ledig till oss, vilket inte är någon självklarhet på de svenska vintercampingarna. De lovade att köra en tur med grävskopan och göra en plats åt oss i snövallarna -så efter det positiva telefonsamtalet styrde vi mot Näsfjället. Platsen ligger 85 mil norr om Helsingborg och cirka 5 mil norr om Tandådalen som är ett av Sveriges största skidområde. Själva resan ägnade vi två hela dagar åt då det var snötäckta vägar ända från Jönköping. Vi tog det alltså lungt och höll stort avstånd till de som låg framför oss på körbanan.
Klicka för större bild Det fanns redan cirka 30 husvagnar …När vi passerat Sälen skulle vi efter cirka 4 mil svänga upp på fjället, så vi monterade för säkerhets skull våra snökedjor som är bra att ha om man blir tvungen att stanna till på grund av mötande trafik. Vår husvagn är en av de lite större tvåaxlade så vi gör bäst i att montera snökedjorna innan vi kör sista sträckan upp på fjället mot campingplatsen. Det ger en betydligt bättre dragförmåga på det ishala vägarna. Väl framme på campingen som ligger 100 meter från det alpina området, som har 10 nedfarter och alla svårighetsgrader, fick vi lov att ställa oss på ett av de områden som de hade skottat rent åt oss. Det fanns redan cirka 30 husvagnar uppställda och 15 av dem var bebodda med svenskar som var i full gång med att njuta av fjällivet med aktiviteter som längdåkning och slalom, samt snöskoterkörning ute på fjället.
Klicka för större bild Faciliteterna på platsen Av faciliteterna på platsen kan nämnas att man blir tillsluten 10 ampers ström som är ett måste om man inte vill använda en förfärligt massa gas då vi haft temperaturer på mellan -10 till -23 grader, dag och natt, under hela perioden. Så ett par värmefläktar som supplement är inte heller dumt att ha med. Till själva campingplatsen hör ett litet servicehus med bad- och toaletter samt ett litet välfungerande kök. I förbindelse med skidsportstället där campingen ligger finns det också en liten restaurang där man kan köpa sig en billig kvällsmåltid om man inte själv orkar laga till mat efter en heldag ute i den friska luften. Priserna för rätterna ligger mellan 40 -70 sek.
Klicka för större bild Hyra snöskoter Har man inte med sig egna skidor så går det att för en mycket billig penning hyra skidor, både för slalom och längskidåkning, i skidshopen som ligger cirka 200 meter från campigplatsen. Här kan man också hyra snöskoter om man har lust att se fjället på egen hand någon dag. Detta är något som varmt kan rekommenderas. Man kommer snabbt underfund med att köra och priserna ligger från 200 sek. per timma till 1400 sek. för en heldag, beroende på modell, men så kan man också vara två om en skoter och eventuellt också ha ett barn på en släde bakom.
Klicka för större bild Enormt häftig upplevelse Det är en enormt häftig upplevelse att köra skoter och det är en fantastisk uppfinning – så gör inte misstaget och missa denna upplevelse!
Klicka för större bild Fjället är en storslående upplevelse under den här årstiden, men kom ihåg att varma kläder är ett måste. Man blir lätt nedkyld när man kör skoter i frostväder. Likaså rekommenderas att ta med sig en bra karta eller en GPS så man säkert hittar hem igen, även om spåren efter snöskotern märker ut vägen.
Klicka för större bildFotograf: Näsfjället Utförsåkning För den som är intresserad av utförsåkning finns det både blå, gröna, röda och svarta pister precis utanför dörren. Liftkortspriserna ligger på 700 sek. för ungdom upp till 16 år och 900 sek för vuxna för en veckas liftåkning. För de som hellre tar en tur på längdskidor så finns det preparerade spår på 2,5, 5 och 7 kilometer, samt alla möjligheter att åka en tur på fjället eller ut på en anslutning till Kungsleden som går förbi ganska tätt inpå.
Klicka för större bild Belysta skidspår Om du har krafter kvar efter dagens slut så finns det även belysta skidspår som du kan ytnyttja då mörkret faller på. En lite annorlunda men mycket vacker upplevelse av skidåkandet. Rörande billigtVi har alltid sökt efter de lite mindre platserna i Sverige och Norge eftersom vi känner att man får betydligt bättre behandling där, och det här stället måste jag säga är i särklass. Vi har blivit utsökt bra behandlade så om du inte tycker om afterski med sång och musik, utan hellre vill ha det trevligt tillsammans med gemytliga svenskar, i lugn och ro, och eventuellt uppleva deras fackelslalom nedför berget på nyårsafton, ja då är detta platsen – det är helt säkert.Om vi kikar på priset för att bo här så är det rörande billigt, bara 500 sek för en vecka och 350 för anslutning till 10 ampers ström. Det är helt säkert ett ställe vi kommer att komma tillbaka till en annan gång och som också får våra varmaste rekommendationer om man vill uppleva storslående svensk fjällnatur. Bästa campinghälsningar Per, Ulla och Nicolai Jespersen