Lofoten: Åttahundra mil av fotografiska minnen

Fotograf Niklas Söderlund är en rastlös själ med hela världen som sitt arbetsfält. Jobben sker ofta ute i naturen och ibland i ren vildmark. – För mig är det perfekt med ett rullande hem.

Niklas Söderlund har jobbat som fotograf sedan 2016. Karriären har gått snabbt och pekat rakt uppåt.
Han jobbar mycket med produkter för utomhusbruk, till exempel kläder, ryggsäckar, tält, bilar och motorcyklar. Ibland är det även regelrätta landskapsfotograferingar. Jobbet har tagit honom till åtskilliga länder i Europa, Nordamerika, Asien och Afrika.
– Det är ett privilegium att få se så mycket av världen. Sydamerika och Oceanien är kontinenter som jag ser fram emot att också få besöka.

Jobbmester

Själv har han ofta svårt att skilja på jobb och ledighet.
– Det blir oftast jobbmester, en blandning. Jag gillar att jobba och vill gärna ha ett syfte med resan. Ett fotouppdrag sätter struktur på utflykten.
I somras gav han sig tillsammans med flickvännen ut på en resa som hade Lofoten som huvudsaklig destination. I samarbete med Adria Sverige gjordes resan i en plåtis. Modellen heter Twin Supreme 640 SGX och har en dubbelsäng längst bak som går att hissa upp och ner elektriskt.
– Vi hade så mycket packning att sängen oftast fick vara ganska högt upphissad. Då blir sängytan lite smalare, men det gjorde ingenting. Vi tycker om varandra och ligger gärna nära, skrattar Niklas.

 

 

Resan till Lofoten gjordes med en Adria Twin Supreme 640 SGX. – Jag gillar att köra bil och vara i rörelse, säger Niklas.

Niklas Söderlund har jobbat på de flesta kontinenter. Nästa uppdrag är ett sex veckor långt jobb med Nokian Tyres i USA.

Ovanför molntäcket

Avfärden skedde i Jönköping i riktning mot Norge och i slutändan Lofoten. På hemvägen valde paret att åka över riksgränsen och ta Inlandsvägen via Kiruna, ner mot Östersund och sedan vidare söderut. Totalt avverkade paret runt 800 mil på vägarna. Det blev en oförglömlig resa och Niklas har flera fina minnen att berätta om. Bland annat från en bergstopp när midnattssolen var som starkast. Som fotograf jagar Niklas alltid ljuset och det innebär att han ofta vänder på dygnet. Vid det här tillfället påbörjade han och flickvännen en bergsklättring vid tiotiden på kvällen.
– När vi kommer upp på toppen står solen lågt vid horisonten, vi sitter ovanför molntäcket med ett hav av bomull under oss och betraktar denna vidunderliga vy. En helt otrolig upplevelse, säger Niklas.
Vid 5-6-tiden på morgonen kommer paret tillbaka till husbilen. Då äter de frukost, går och lägger sig och efter lunch är det dags att röra sig igen.

På en bergstopp ovanför molntäcket med stark midnattssol som står lågt vid horisonten.

Blue hour

En annan episod är från tillbakaresan på väg genom Dalarna.
– Vi var nära Sälen, vi hade åkt hela natten och det var dimmigt ute. Vi hittade en skogsväg och kom ner till en liten bäck med porlande vatten. Det var precis vid vad som kallas blue hour, när himlen får en djup, blå nyans. Månen gick upp ovanför grantopparna, det var drömskt och ungefär som en målning av John Bauer, säger Niklas.

Fotografer är oftast intresserade av blue hour. Den inträffar precis före soluppgången eller direkt efter solnedgången, när himlen har en alldeles speciell blå färg.

Oftast fricamping

Han planerar sällan i förväg var han ska stanna för kvällen.
– Vi kollar på kartan och följer intuitionen. Ibland drar man en nitlott, ibland blir det högsta vinsten.
Oftast blir det fricamping, men ibland krävs serviceställen.
– Vi har inget emot campingar och ställplatser, fast på Lofoten var det för trångt för vår smak. Hälften av Tysklands pensionärer verkade vara där, skrattar Niklas.
Nästa projekt är ett jobb till havs utanför Island och Grönland. Uppdragsgivare är Polartech som tillverkar syntetiska textilier åt bland annat klädmärkena Houdini och 66 North.
– Vi ska vara ute en vecka och segla med ett träskepp. Därefter väntar sex veckor i USA där vi ska fotografera för Nokian Tyres på vägarna från Arizona till Montana, berättar Niklas.

– Vi vandrar mycket och då är det verkligen smidigt att ha husbil. Enkelt att byta om, kunna laga sina egna måltider och inte minst att kunna duscha efter en svettig hike.

”Alltid i rörelse”

Han skulle gärna skaffa en egen husbil om ekonomin hade tillåtit.
– Hade jag haft en miljon som låg och skramlade nånstans, så absolut. Husbil innebär en otrolig frihet. Särskilt i Sverige och Norge som har allemansrätten, att kunna stanna i princip var som helst. Jag är dessutom en rastlös själ och alltid i rörelse. En husbil är perfekt för mig, med den kan jag köra när det passar mig, stanna när jag vill det. Den ser till att jag alltid är i närheten av det jag behöver för tillfället.

Adria Twin Supreme 640 SGX.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket