En resa i måltidens Sverige

Sveriges Landskapsmåltider är ett projekt med kreativa nytolkningar av regionala mattraditioner. Kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet har engagerats. För alla matälskare finns nu möjligheten att äta sig igenom hela Sverige via landskapsmåltider.

I samband med att Stockholm utsågs till European Capital of Gastronomy bjöds alla svenska län in till att delta med ett bidrag på en landskapsmåltid. Våren 2022 gick uppmaningen ut för att samla lokala krafter inom gastronomin och tillsammans med dem utveckla nya måltider förankrade på platsen. Projektet har engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet. Resultatet presenterades på senhösten 2022 och finns nu dokumenterat med recept och bilder på landskapsmaltider.se.

I Södermanland lyfter man fram alla producenterna på en matrunda genom landskapet. I Skåne kan du göra din egen runda genom att följa kartan med producenter och i Dalarna kan du besöka restaurang SMAK för att ta del av måltiden.

Lokala mathantverkare

Ett av de landskap som lyft sin landskapsmåltid ett steg vidare till oss som är nyfikna på lokal mat och smak är Sörmland. Här har Sörmlands Matkluster skapat en nutida meny kopplad till den historia och framväxande matinnovation som finns i landskapet. Med ett rikt viltliv, stora odlingsmarker och innovativa fruktodlingar tog man fasta att lyfta de lokala mathantverkarna när man skapade menyn.

– I vår meny finns det utrymme för tolkningar och stor möjlighet att göra sin egen variant, med de råvaror som står till buds i säsongen. Vi hoppas på många lokala tolkningar samt att grundstrukturerna i rätterna kan utgöra en stomme där matlagaren kan vända och vrida på lokal tillgång av råvaror, tycke och smak, säger Maria Printz, som varit med och arbetat fram menyn.

Aptitrundan

Sedan mitten av 2000-talet har Sörmlands Matkluster arbetat för att stärka samt utveckla en lokal matidentitet för regionen. Något som speglar jord, skog, djur och människa. Sörmlands Matklusters medlemsföretag sysslar med råvaruproduktion och förädling, tillagar, serverar och erbjuder upplevelser kring mat och matproduktion. Ett av de samarbetena är Aptitrundan som går ut på att visa upp utbudet av närodlad, hantverksmässig mat av hög kvalitet och samtidigt lyfta producenterna som bidrar till landskapsmåltiden.

Aptitrundan anordnas varje vår och höst och har 60-70 deltagande lokala matföretag av Sörmlands Matkluster totalt 150 medlemsföretag, som alla är verksamma i regionen. Här möter du vårens primörer och goda måltider till försäljning. Flera av deltagarna har rabarber- och primörtema under hela veckan. Under höstens Aptitrunda deltar ännu fler företag och temat är då skördefest, höstens runda har runt 60-70 000 besökare under två dagar.

Södermanlands landskapsmåltid

Arbetet med att ta fram Södermanlands landskapsmåltid har letts av Tobias Andersson tillsammans med Patrik Arneke och Maria Printz där Jonas Hammar varit kontaktperson och rådgivare. Hela menyn samt recept går att ladda hem från matkluster.se

Södermanlands landskapsmåltider.

Brödkorg med de fyra sädesslagen
Vispat smör smaksatt med kallpressad rapsolja

Nässelsoppa med gösbuljong, kålrotsskiva med gösmousselin,
gräslök, Mälarlöjrom och granskottsolja.

Äppelrimmad Vildsvinskarré med Åkeröäpple, svart trumpetsvamp och rostad kålsky.
Serveras med smörstekta grönsaker och friterad matdinkel samt libbsticka.

Kyld rabarberkompott med lättvispad grädde, bipollen, honung och spansk körvel.
Serveras med enkornsdröm smaksatt med Camelinafrön.

Skånes landskapsmåltid

Skånes landskapsmåltider.

I Skåne skapade Frida Nilsson (Concept & Quality development Head Chef på ESS Group) en kulinarisk måltid som lyfter de skånska smakerna. Vad sägs om soppa på sockerbeta med gråärta, varmrökt gårdsclarias med äggröra och en klassisk skånsk äppelkaka med kavring? Som sig bör serveras det skånsk akvavit till middagen och med den en snapsvisa.

När ålen går till får vi njuta dess håvor
för så generöst är vårt Skåne med gåvor
Vi sår och vi skördar med glädje och flit
och kryddar med kummin en skånsk akvavit
När bedor och arrtor och skånsk äggaröra
nu gommen och vommen så ömt vill beröra
Vi njuter och väntar ett ögonblick blott
sen med äpplakagan vi fulländning nått

Snapsvisa: Rikets kornbod

Ta en rundtur i Skåne och skapa din egen måltid med hjälp av råvaror från de producenter som bidragit till landskapsmåltiden.

Dalarnas landskapsmåltid

Det här är en meny när Dalarna är som vackrast – på hösten och sensommaren när bär, vilt och svamp smakar som bäst i säsong, när djuren fått äta i sig mycket av skogens flora, när laxforellen har kommit igång efter vårens lek och svamp och bär fått växa till sin prakt. Äkta, ärlig mat med råvaror från Dalarna, säger Görgen Tidén, kock och kreatör bakom Dalarnas landskapsmåltid. Måltiden finns att äta på Restaurang SMAK i Falun, Åsgatan 31.

Dalarnas landskapsmåltider.

Forell från Älvdalslax i variation: bakad, kallrökt och gravad tillsammans med picklade senapsfrön och senap från Liss-Ellas samt sommarens syrade grädde.

Kryddstekt älgbiff från Särna serveras med rostad jordärtskocka från Rättvik, gnocchi gjord på mandelpotatis samt trattkantareller från dalaskogarna.

Glass gjord på råmjölk från Ingelsbo smaksatt med rostat hö serveras med hjortron plockade i Malung, hallon suraband samt hallon från Sundborn.

Fakta Aptitrundan

Datum: Aptitrundan vår 27-28 maj, Aptitrundan höst 9-10 september
Plats: Sörmland, se www.matkluster.se
Övrigt: Var beredd på många besökare, planera er resa i förväg. Några få producenter har bara öppet en av dagarna, på hemsidan finns all info kring deltagande producenter. www.matkluster.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket