Tema Honung: Maries bisyssla blev eget företag

Marie Backman är biodlare och driver Maries Bihantverk i Malmö. Vi träffade henne för att prata om blommor, bin och honung.

Hur kommer det sig att du började odla bi?

– Jag längtade efter att göra något som är kopplat till natur, mat och dryck. Att få arbeta mer med kroppen utomhus och inte sitta vid skrivbordet varje dag. Av en slump hittade jag en 2-årig utbildning för biodling på Yrkeshögskolan och anmälde mig. Hösten 2017 fick jag ett gesällbrev i biodling och har sedan dess drivit mitt företag – jag ångrar inte en sekund och älskar mitt arbete.

Marie ångrar inte en sekund och älskar mitt arbete.

Marie ångrar sig inte en sekund och älskar sitt arbete.

Var har du dina bigårdar?

– Runt om Malmö och mot Lund i grönområden nära parker, kolonilotts- och villaområden, där stadsodlare är verksamma och bina pollinerar odlingarna. Jag försöker välja platser där det finns möjlighet att samarbeta med andra verksamheter och lokala producenter.

Marie Backman driver Maries Bihantverk i Malmö.

Marie Backman driver Maries Bihantverk i Malmö.

Varför odlar man bin i stan och trivs de verkligen där?

– Bin trivs i stadsmiljöer, de pollinerar stadens alla parker, bostadsområden, kolonilotter och stadsodlingar så det blir mer blommor, frukt, bär och grönsaker. Mina bigårdar i Malmö finns i anslutning till just dessa områden.

Förutom honung, vilka andra produkter från bin tycker du är intressanta för en vanlig konsument?

– En rolig produkt som också är enkel att använda är bipollen. Det är honungsbinas proteinkälla och räknas som ett kosttillskott rikt på protein och andra näringsämnen. Supergott att strö över en tallrik fil eller varför inte till pannkakor. Bibröd är en annan bra proteinkälla från bina och äts på samma sätt som bipollen. Sen finns kakhonung som är en riktig delikatess. Det äts oftare utomlands, men har man väl testat är det svårt att inte äta det igen. Gott att äta i stället för en kaka till en kopp te eller kaffe och fantastiskt god till dessertost.

Om jag vill plantera växter som bina gillar, hur ska jag tänka då?

– Det är viktigt att bina har tillgång till varierad näring från vår till höst. Under våren är till exempel vintergäck, vårkrokus och skilla viktiga för bina när de startar upp inför säsongen. Under sommaren är klöver, mynta, lavendel, timjan och citronmeliss stora favoriter. På hösten är ljung en växt som många bin gillar.

Vilka är de största hoten mot bin?

– Det förändrade monokulturella jordbruket där endast en gröda blommar en kort period och att det inte finnas mellangröna ytor med variationer av blommor under hela säsongen. Dessa ytor är väldigt viktiga även för vilda bina som saknar boplatser när åkerholmar, betesmarker och diken växer igen. Gifter som används i jordbruket är ett hot och sen är det också viktigt som biodlare att se till bina har god hälsa och undviker olika sjukdomar.

Bli bifadder!

Bli bifadder!

Om Maries Bihantverk

Baserat i Malmö med bigårdar runt om i staden och närområden. Kontoret finns på Lokstallarna på Kirseberg där försäljning sker i Honungsbutiken torsdagar och fredagar kl.13.00-16.30. Finns även i facebook-gruppen ”REKO-ring Malmö” och i webbutiken happygreen.se.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket