Norge: Trysil i vinterskrud

Av: Bjarne Eikefjord, Bobil & caravan • Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Vintersemester på norska är soldränkta vita vidder, skidor, snö och stugliv. Campare vintersemestrar i sina igensnöade vagnar med solida spikertält - det är dock inte alla som lättvindigt hakar vagnen på bilen och ger sig iväg ut på vintersemester. Vi gjorde det. Turen gick längs körvänliga vintervägar till Trysilfjellet Caravanplass. Resultatet blev mycket bra, om än lite dyrt.

Läs mer om vintercamping i Norge härCampingliv i februari betyder som regel att man kommer till en för uppvärmd husvagn, ordentligt uppställd på lämplig plats med spikertält och alla faciliteter tillrättalagda ett halvår i förväg. Men det är inget som stoppar att man ger sig iväg även om temperaturen faller under fryspunkten och snön dalar ner och lägger sig som ett täcke över landskapet.

Vintercamping i Trysil

Vintercamping i Trysil Trysil – Lätt att ta sig tillNästa fråga var vart vintersemestern skulle gå. Valet föll på Trysil, där Trysilfjell Caravanplass bjöd på fina förhållanden nära liftar, skidspår och backar.Vägen dit bjöd också på bra vägar och inte allt för krävande körutfordringar eller mycket stigningar. Snökedjorna hamnade i bagageutrymmet, vagnen kopplades på också bar det iväg. Turen gick överraskande bra, även när låglandets snöslask med tillhörande sliriga körfält allt eftersom övergick i istäckte och till sist ett vintrigt snötäcke under den sista etappen fram till Trysil. Inte en enda gång blev det behov av kättingar. Vagnen följde fint efter bilen, men vi såg också till att köra efter förhållandena och höll avstånd till framförvarande bilar. Till sist kunde vi checka in och hitta vår plats, det var välplogat och tillrättalagt med alla faciliteter för vinterbruk. Inte helt billigt, men inom acceptabla kostnadsramar.

Fina förhållanden på Trysilfjellet Caravanplass

Fina förhållanden på Trysilfjellet Caravanplass Kompositgastuber och köldgrader går inte bra ihopUppställningsplatserna var tydligt markerade och planerade så att det bara var att backa vagnen på plats och veva ned stödbenen. Efter tillkoppling av elektricitet och antenn var allt klart för att börja semestern. Här är allt inkluderat i dygnspriset. Så kom överraskningen. Första natten föll temperaturen ner till 26 på den blå skalan. Då upptäckte vi något viktigt: Kompositgastuber och norska fjällköldgrader är en dålig kombination. Även med full tub var flamman knappt synlig. I full fart hämtades in en full 6 kilos stålgastub, och då tog det inte lång tid innan värmen spred sig i vagnen. Diskussionen om luftburen, kontra vattenburen, värme skall vi inte gå in på här men vi kan i alla fall konstatera att luften i vagnen var tillräckligt varm för att få inomhustermometern över 20 grader, även om det var lika många minusgrader utanför. Skidpåren i Trysil är kort och gott fantastiska, både när det gäller längdspår och utförsåkning. Ett bra utbyggt liftsystem tar dig med till alla delar av själva Trysilfjället som är alldeles randigt av alla alpina nedfarter. Bara ett par kilometer ovanför campingplatsen ligger mil efter mil med längdspår på nästan plana vidder. Även med en ovanligt grön vinter i Oslo- området så är det gott om snö här, rena silkeföret. Hela resan från Oslo och hit tar runt tre timmars körning på vinterföre med husvagn. Frågan som kom upp var varför så många Oslo bor jagar varandra i ändlösa köer på dåliga vägar för att komma till Hemsedal, när det ligger ett skideldorado med kortare restid och bättre vägar i andra riktningen – Trysil.

Trysilfjellet Caravanplass

Trysilfjellet Caravanplass Fina skidspårTrysilfjellet Caravanplass blev en positiv överraskning. Sanitetsanläggningarna var stora, kaklade och härligt uppvärmda. Med två servicehus innehållande toaletter, dusch, tvättrum m.m. var kapaciteten så stor att vi inte märkte något av några köer på mornarna. Nitton kanaler på TV gör att det inte bör vara några problem med att få kvällstimmarna att gå. Ett par kilometer längre ner ligger Trysil centrum med butikscenter och en bensinstation. Det finns också ett par hotell med nattliv. Skidliftar och skidspår börjar nästan inne på själva campingområdet. Därmed kan man praktiskt taget spänna på sig skidorna utanför husvagnsdörren och staka sig till skogs. Antingen man går på tur eller åker utför kommer man tillbaka till platsen i tydligt markerade spår.Framför allt visade det sig under denna tur att det är fullt möjligt att ta med sig husvagnen till fjällen även vintertid. Vi kommer gärna tillbaka hit till Trysilfjellet Caravanplass någon annan vinter. Platsen var mycket trevlig och vi är glada för att ha gjort denna bekantskap. Läs mer om vintercamping i Norge här

Relaterade artiklar
Sponsrad artikel

Digital tjänst för unika husbilsupplevelser

Johan Skogeryd ny vd för Adria

Pilote-specialist utökar med nytt märke

Lindströms fortsätter att växa

Fem stjärnor till Leksand Strand

Ivarssons Husbilscenter utökar med Bürstner

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket