Öland i vårskrud

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Bron från Kalmar till Öland är 6 km lång, vi batar av kilometer efter kilometer och allt eftersom blir ön mer och mer synlig.

Klicka för större bild Jag längtar efter att komma fram. Det har redan gått 10 år sedan jag var här senast, men då tyckte jag det var förfärligt. Kanske hade det med min unga ålder att göra, den gången.

Klicka för större bild Ljusa kvällarDet är sent på eftermiddagen men ljuset är trots det otroligt vackert och vi kan känna att våren är här.Hela vägen från Danmark har vi kört under klarblå himmel och strålande sol. Redan där hemma bokade vi en plats till husbilen på Sonjas Camping, i Löttorp. Löttorp ligger på norra delen av ön. Här kommer vi att bo första delen av vår semester. Det är före säsong, så Sonja har förberett oss på  att hon troligtvis inte kommer att vara på campingen och ta emot, när vi anländer. Men att det bara är och köra in och ta en plats som passar. Trots det befinner hon sig på campingen och hälsar oss välkomna då vi rullar in.

Klicka för större bild Flyttar in på mindre än två sekunderVi kör in där det redan står en rad husvagnar p arkerade och ställer vår husbil vid sidan av dem. Några sitter och myser i sina förtält och ytterligare några andra spelar petanque. Våra närmaste grannar har precis kommit hem från en kvällspromenad i det härliga vårvädret.

Klicka för större bild Mathias första campingturFör bara två veckor sedan blev Rasmus och jag föräldrar för första gången. Vi fick en härlig liten son, Mathias. Vilket innebär att vi just nu har fullt upp med att ställa om till nya rutiner. Det går trots allt lättare än vi hade trott. De är många som kommer med förmaningar. – ”Vänta bara…resa med en sån liten…ja ja, tids nog blir ni nog lite klokare”.  Men än så länge har vi inte blivit något klokare, bara lyckligare! Okej, allt tar kanske lite längre tid, men tid, det har vi tillräckligt av – vi är ju på semester!

Klicka för större bild Vi börjar på öns norra delSonjas Camping passar bra som utgångspunkt för dagsturer på norra delen av ön. Vi åker en sväng längs kusten, där utsikten över de gula rapsfälten och det klarblå havet står i vacker kontrast mot de röda små gårdarna. Det påminner om bilder från en broschyr. Vi stannar till vid Raukarna. De stora kalkstensblocken som har klarat av att stå emot havets nedbrytning. Idag finns ca. 120 st. tre- fyra  meter höga klippartier kvar och de ger den Öländska kusten dess speciella utseende.

Klicka för större bild Ölands Norra UddeVi fortsätter längre norrut, ända tills vägen tar slut. Den smala fyren, Långe Erik, markerar öns nordligaste punkt. Här äter vi vår lunch, i solen framför husbilen. Mathias bäddas ned i barnvagnen och vi tar sedan en långpromenad längs stranden. Vi turas också om att springa upp i det 34 meter höga fyrtornet, för att få njuta av den fantastiska utsikten.

Klicka för större bild Lite längre bort parkerar vi husbilen på en liten hållplats för att gå ännu en bit längs stranden. På den här kuststräckan ser man väldigt tydligt det kalkstenslager (Alvaret), som utgör det mesta av Öland. Inne på själva ön kan det vara svårt att se, eftersom det är täckt med ett tunt lager av växtlighet. Här på stranden kan man däremot tydligt se hur stenarna ligger lager på lager. Ett mycket vackert stycke natur. Och har du barn är det i övrigt ett jättebra ställe att leta fossiler på.

Klicka för större bild Säsongen är redan i gångÖverlag har det anmälts fler övernattningar på campingplatserna i år än vad det hade vid samma tidpunkt förra året, vilket är positivt. Fler av dem jag talat med här på campingplatsen har redan ställt upp sin vagn och sitt förtält för säsongen. Sonjas Camping är enligt min mening en riktig liten pärla, eftersom de sätter hela familjes trivsel som främsta prioritet.

Klicka för större bild Jag möter Sonja i hennes ”firmabil” – en gammal Volvo som förmodligen är mer än 40 år gammal och är ett fast inventarium på platsen. Sonja berättar att ungarna gärna får åka med i bilen eftersom hon inte bryr sig om den blir skräpig och smutsig. Hon vill hellre lägga pengarna på campingplatsen, än på bilen. Resultatet är iögonfallande. Barnen har det riktigt bra med de lekmöjligheter som finns. Och när det blir lite varmare och swimmingpoolen fylls upp med vatten, blir det bara ännu bättre.

Klicka för större bild Ölands södra omgivningarEfter ett par dagar rattar vi helt om och kör söderut, till Borgholm, där vi stannar till vid den välkända och väl bevarade gamla slottsruinen. Fram till år 1806 stod här ett vackert renässansslott, byggt av Johan III 1569. Idag arrangeras ofta vår- och sommarkonserter här. Vi plockar fram våra stolar och ett bord och slår oss ned i solskenet, med en kopp kaffe i handen.På vägen hem kör vi förbi Solliden, kungafamiljens vackra sommarresidens.

Klicka för större bild Söder om Borgholm svänger vi sedan av och kör mot öns östkust. Vi åker genom flera små idylliska landsbygder, med typiskt svenska hus och gårdar. Några av dem är väldigt gamla och från den tiden då man byggde trähus med breda plankor på längden. En byggnadsstil, som vittnar om att det har varit mer skog på ön än vad det är idag. Folk sitter i solen och lapar sol eller intar en god lunch i trädgårdar som är fyllda av färgsprakande tulpaner. Folk njuter av de första, riktigt varma, solstrålarna.

Klicka för större bild Vind åt väderkvarnarna Nästa stopp gör vi vid Lerkaka, där några av Ölands bäst bevarade väderkvarnar finns att beskåda. I mitten av 1800-talet fanns här ca. 3000 stycken. Nästan varje gård hade sin egen kvarn på den tiden. Idag finns det bara ca. 300 stycken kvar, men trots det är det fortfarande den största samlingen av gamla väderkvarnar som finns. I alla fall norr om Holland. Det som är speciellt med de Öländska väderkvarnarna är att själva väderkvarnshusen, om man vill kalla dem så, kan snurras på. De som finns i Holland däremot, kan endast vridas på själva ”väderkvarnshatten”.

Klicka för större bild I gräset under väderkvarnarna hittar jag några blå orkidéer. Det är bara de vackraste små blommor. Och den växer i tusental här ute på Alvaret, lite senare på året.

Klicka för större bild Vårt rullande hemVi åker i en husbil (Eura Mobil), som enligt handboken har plats för 4 personer. Och det stämmer, om det är två vuxna och två barn det syftar på. Det finns två sovplatser över förarhytten plus att matbordet kan läggas ned och tillsammans med sittplatserna kan göras om till en dubbelsäng för barn. I bakänden finns kök, badrum och garderober.För mer detaljer, se botten av artikeln under avsnittet ”tekniska detaljer”.

Klicka för större bild När vi kör står liften med Mathias på sätet vid matbordet, där det också finns säkerhetsselar. Han står tryggt och bra där och han sover för det mesta. Förmodligen bryr han sig knappast om var han är eller att han är på camping, men som föräldrar tyckte vi självklart att det är skönt att ha honom med.

Klicka för större bild De eviga jaktmarkernaVi fortsätter söderut och naturen ändrar efter hand utseende. Från gröna kullar med betande hästar och kor, till ett mer stäppliknande landskap täckt av thujor och stora friliggande stenblock. Vi passerar den nästan 5 km långa mur, som Karl X Gustav lät bygga redan 1653. Muren sträcker sig tvärs genom hela ön, från öst till väst och byggdes för att förhindra att de vilda djuren, på Ottenby Kungsgård, sprang för lång bort från kungens hungriga gevär.

Klicka för större bild Sveriges högsta fyrDet blir ännu en omgång motion då vi ankommer till Ölands sydligaste Udde. Här tronar fyren Långe Jan med sina 42 meter ö.h, och är därmed Sveriges högsta fyr. Den byggdes 1785 och det är hela 230 steg att traska uppför för att ta sig upp till toppen av den. Pulsen ökar, hjärtat arbetar – men jag tar det lungt. Väl där uppe är utsikten helt fantastisk, fast det blåser en halv pelikan och vinden är kall. Det märks tydligt att det än så länge, trots allt bara är vår.

Klicka för större bild Vi packar ur barnvagnen och går ännu en lång promenad. Området är fullt av fåglar och faktiskt också fågelskådare. Vi träffar Rolf som har kommit hit ända från Sundsvall och han berättar för oss om sitt intresse. Själv har jag aldrig varit speciellt intresserad av fåglar, men när Rolf berättar om sin hobby blir jag ändå fångad och det slutar med att jag står med huvudet i hans kikare för att beskåda de fåglar han beskriver. Rolf är medlem i Club 300, där man som medlem hjälper till att ”upptäcka” fåglar runt om i Sverige (www.club300.se).

Klicka för större bild Länge betraktar vi Danmarks nationalfågel, knölsvanen. Herr och fru svan är nämligen i full gång med att bygga bo till årets kull. Därmed har vi sett ännu ett vårtecken. Vi har redan hälsat på massor av lamm, kalvar och föl i omgivningarna. Här måste man säga att Mathias passar bra in i vårbilderna. Nyfödd som han är. Och nu har han till och med redan varit på sin första campingtur…

Klicka för större bild Mer informationDu kan hitta alla Ölands campingplatser på www.camping-oland.comFör att bo på svenska campingplatser, som är medlemmar av SCR skall du ha ett campingpass som heter Campingcard of Scandinavia. Själva kortet är gratis, men årsmärket kostar i år 90 SEK. Tillsammans med kortet följer vissa fördelar som du kan läsa mer om på www.camping.seTuristinformation om Öland på www.olandsturist.se

Klicka för större bild Tekniska detaljer:Model: Euro Mobil 585 LS – Fiat Ducato 14Motor: 2,8 TD, 122 hkTotalvikt: 3400 kgLängd: 5,90 meterBredd: 2,3 meterHöjd: 3,08 meterDu kan läsa mer om husbilen på:www.husvagnsexpo.se – Bromöllawww.kurtshusvagnar.se – Ludvikawww.caravancenterumea.se – Skellefteå

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket