Så monterar du en backkamera

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Backvideosystem – alltså en tv-kamera baktill på bilen och en monitor på instrumentbrädan – förknippar man oftast med exklusivare husbilar. Men prisnivån är numera sådan, att detta smarta hjälpmedel även hör hemma på lite enklare familjehusbilar.

Klicka för större bild Drygt 6 000 kronor får du räkna med att betala för ett system med 5-tums svartvit monitor, och ställer du detta i relation till vad självrisken och bonusförlusten skulle uppgå till om du skulle backa på något, så är en backkamera en billig investering. Och skulle du jämföra med vad det innebär om du skulle råka backa på och skada någon fotgängare eller cyklist, så framstår backvideosystemet som en ännu vettigare investering!Själva monteringen är inte krångligare än att vilken normalhändig person som helst kan göra den själv. Det krångligaste är faktiskt att på ett snyggt sätt dra kamerakabeln genom hela husbilen, och det gör du ju själv minst lika bra som någon husbilsverkstad! (Naturligtvis kan du montera backkamera även på en husvagn. Det finns en specialkabelsats med vattentäta kontakter för detta ändamål.) Den kompletta satsen består av kamera med fäste, monitor med fäste, strömförsörjningskabel, kamerakabel och monteringsdetaljer.

Klicka för större bild Monitorn placerar du på lämplig plats på instrumentbrädan. Är din husbil registrerad som lastbil (vilket ju de flesta är), så finns det inga skrivna regler om hur den ska vara placerad. Men om ”din” bilprovningsstation skulle tycka att den sitter allmänt farligt, eller att den skymmer sikten, så kan du bli tvungen att flytta den. Strömförsörjningskabeln och kamerakabeln brukar med ”milt våld” kunna petas ned mellan instrumentbrädans överdel och vindrutan.

Klicka för större bild I vår husbil var det lämpligast att dra kamerakabeln längs högersidan. Den fick följa dörröppningens kant för att sedan dras via fotsteget och sedan in i garderoben. Därefter drog vi den så dolt det gick genom skåp och andra möbler bort till bakgaveln. Strömförsörjningskabeln drog vi däremot åt vänster …

Klicka för större bild I Fiat Ducato finns det till vänster om ratten, bakom instrumentbrädans underdel, ett flertal kopplingsblock. Där hittade vi både strömmatning kopplad via tändningsnyckeln och jordpunkt, och i ett litet block med två kablar hittade vi en vit kabel som var kopplad till backstrålkastarna. Denna använde vi för att styra det automatiska tillslaget av backkameran. Det finns även en fjärde kabel som används för att dämpa monitorn när man tänder ljuset på bilen, men eftersom vi i Sverige ju alltid kör med minst halvljus (och monitorn därmed alltid skulle vara i ”nattläge”) brydde vi oss inte om att koppla in den kabeln.

Klicka för större bild Fästet till kameran skruvade vi fast med de medföljande rostfria skruvarna. För att minimera risken för framtida läckage, använde vi rikligt med butylgummi för att täta under fästet. Att kontrollera tätningen kommer också att ingå i den årliga översynen av husbilen.

Klicka för större bild Den långa kamerakabeln och den korta kabeln som sitter fast i kameran är försedda med kontakter för enkel hopkoppling. Men kontakten kräver ett stort hål (Ø 13 mm) i väggen, vilket ger tätningsproblem. Vi klippte därför bort kontakterna, borrade ett litet (Ø 6 mm) hål i väggen och använde en rostfri kabelgenomföring av marin typ. Även här använde vi rikligt med butylgummi som tätning. Genom att dra kabeln i en slinga nedåt, förhindrar vi att vatten rinner längs kabeln och in i genomföringen. Mer information hittar du härwww.waeco.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket