Se upp för fästingar – semesterns dolda fara

Fästingen är en millimeterstor gynnare ingen vill ha som medresenär på campingresan. Antalet fästingar har ökat i både antal och spridning och det finns all anledning att se upp – fästingburna sjukdomar kan ge allvarliga skador.

Fästingen är ett litet spindeldjur, inte större än ett knappnålshuvud i sitt yngsta stadium, men som kan svälla till flera millimeter efter att ha sugit blod från ett värddjur eller en människa. Den vanligaste arten i Sverige är Ixodes ricinus, även kallad vanlig fästing. Den trivs i fuktiga miljöer med tät vegetation – exempelvis skogsbryn, högt gräs, ängar och buskage – och är särskilt vanlig längs kusterna, i södra Sverige och i Mälardalen. I takt med mildare klimat har fästingen dock spridit sig norrut.

Fästingbett kan orsaka borrelia och TBE.

Fästingens livscykel

En fästing genomgår tre utvecklingsstadier: larv, nymf och vuxen. I varje stadium behöver den suga blod för att kunna utvecklas vidare. Vuxna fästingar letar ofta efter större värddjur, där människor utgör ett lätt byte. Fästingens säsong sträcker sig från mars till oktober, men i södra Sverige kan de vara aktiva nästan året runt vid milda vintrar. De är mest aktiva vid temperaturer över fem plusgrader och i fuktiga miljöer – alltså precis de förhållanden som ofta råder på campingplatser nära naturen.

Den vanligaste arten i Sverige är Ixodes ricinus, även kallad vanlig fästing.

Borrelia och TBE

Den största faran med fästingar är inte själva bettet, utan sjukdomarna de kan bära på. I Sverige är de vanligaste borrelia och TBE. Borrelia är en bakterieinfektion som kan orsaka hudutslag, trötthet, ledvärk och i värsta fall neurologiska besvär. Mellan 10 och 20 procent av alla fästingar bär på borreliabakterien. TBE (tick-borne encephalitis) är ett virus som kan ge hjärninflammation. Det finns inget botemedel, men det finns vaccin. TBE sprids främst längs ostkusten, men riskområdena växer.

Risk för rekordår

Fästingexperter varnar för att 2025 kan bli ännu ett rekordår för fästingarna. Mild vinter och tidig vår ger goda förutsättningar för en lång aktiv fästingsäsong. Dessutom har nya riskområden identifierats längre norrut än tidigare. Prognosen är tydlig: allt fler människor kommer att exponeras för fästingar även i områden som tidigare varit relativt säkra.

Så här skyddar du dig

– Använd täckande kläder. Långbyxor och tröjor, gärna i ljusa färger så att fästingar syns lättare.
– Stoppa in byxorna i strumporna. Kanske inte catwalk-mode, men det försvårar för fästingarna att nå huden.
– Använd fästingmedel. Det finns både kemiska och naturliga alternativ.
– Kontrollera kroppen dagligen. Särskilt knän, armhålor, ljumskar, bakom öronen och hårfästet.
– Vaccinera mot TBE. Rekommenderas starkt för personer som vistas regelbundet i naturen i riskområden.
– Håll campingplatsen välskött. Klipp gräset runt husvagnen eller husbilen och undvik att slå läger precis intill tät vegetation.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket