Skandinavien Runt 2001, dag 4 (till Pello)

Av: Anne-Vibeke Isaksen • Översättning/Bearbetning: Yvonne Fast • Fotograf: Rasmus Schønning
Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Vi vaknar till en ny dag med blå himmel och en temperatur på 20 grader. Det är bara alla tiders. Vi kunde gott önska oss, att flera upplevde dessa värmegrader i dom nordiska länderna. Så ville Italien, Frankrike och dom andra länderna syd på få en allvarlig konkurrent, om danskarna skulle välja resemål för våra sommarsemestrar.

Klicka för större bild Italien och Frankrike ville få en konkurrent…Vi håller helt ner till älven tillsammans med 4-5 andra husvagnar och husbilar. Så det är absolut inte trängsel om platserna. Det är en av dom andra fördelarna, man upplever i Norden.Det är stort sett alltid plats på campingplatserna och det är härligt.Innan för kort tid sitter vi alla fyra vid vårat gemensamma frukostbord och njuter frukosten, vädret, stillheten och campinglivet.

Klicka för större bild Valpen var då 4 veckor gammalVi packar våra två husvagnar och lämnar platsen, i.o.m. att vi skall mötas med Tuija, som är guide på turistkontoret i området. Vi mötte henne i vintras i samband med ”Expidition Polarcirkeln”, och hon var en riktigt god hjälp för oss, så vi har avtalat att mötas med henne igen. Denna gången har hon också hjälpt oss med avtal med dom lokala. En av uppgifterna vi har gett henne har inte varit lätt. Vi har nämligen bett henne att hitta den hundvalpen, som Anne-Vibeke belv fotograferat med hos en Sibirien Husky hundslädsförare i vintras. Valpen var då 4 veckor gammal, så den måste ha blivit stor nu ca. 5 månader senare och förmodligen är den såld.Men inget är omöjligt för Tuija.

Klicka för större bild Där står valpen….Efter stor återseendeglädje hos alla parter, då vi mötte henne, för hon oss direkt ut i skogen till samma ställe, som vi var i vintras. Där står valpen, som nu har blivit en stor och leksjuk unghund. Så bliver det fotograferat och filmat, medans myggena försöker att angripa alla bara ställen på våra kroppar. Men vi har smörjt och sprutat oss med myggspray, så alla angrepp bliver bortvista.Mycket motvilligt får Anne-Vibeke säga farväl till den härliga hunden, men vi skall vidare mot väst på våran tur ”Skandinavien Runt”, som i dessa dagar följer i ”hjulspåren” vi satte med ”Expidition Polacirkeln” i januari/februari månad.

Klicka för större bild Skall också pröva på att kasta med lasso Nästa resmål är hos Pirjo och Martti Uusitalo, som i närheten av byn Raanujärvi, driver en renfarm med många aktiviteter.Redan ett par km före farmen ser vi en stor ren som springer på landsvägen. Den springer i samma riktning som vi kör, så vi sätter ner farten så att vi kör vid sidan av den. Den verkar varken rädd eller orolig, men springer sakta och lugnt, men målrättat mot en liten farm, där den springer in på uppfarten. Det är precis samma farm, som vi skall in på, så vi blinkar av och kör in på gården med våra två vagntåg, körande i ”klövarna” på den. Inne på gården står ägaren av renfarmen och talar om, att han hade sänt renen ut för att möta oss?Det visar sig att renen är tam och vill inte lämna gården. Det bliver bara till små turer i området, men den kommer alltid tillbaka.Det är ju alltid trevligt att komma så nära på det präktiga djuret, utan att det är staket imellan. Vi blir också inviterade på fisksoppa i deras stora ”samiska” gamma, som dom berättar är typisk för Lappland. Dom är nämligen inte samer.Frun i huset har precis sytt sig en dräkt från Lappland, den påminner mycket om dom samiska. Eller också är det omvändt. Vi vet inte vem som kom först. Men undrar om det inte var samerna.Vi får också serverat pannkakor, som bliver tillberedda över elden, i den trevliga ”gamma” som är byggd av stora timmerbjälkar med en eldplats i mitten.Anne-Vibeke skall också pröva på att kasta med lasso till ett horn, som ligger på marken och det lyckas med första kastet. För att det inte skall bli påstått att det är ”nybörjar tur”, blir det kastat igen och minsann så lyckades det igen.Det slutar med att vi köper två renskinn på gården till 200 finska mark pr. stk. det är billigt, för i turistbutikerna kostar dom mellan 300 och 650 finska mark pr. stk., dom här skinnen är absolut lika fina. Men det är inte så många dyra mellanled.Vi lämnar renfarmen och kör genom vackra landskap, utan att vi möter rätt många bilar på dom bra vägarna.

Klicka för större bild Dom populära ”kuksa”Vi stoppar ett par km före Pello där vi besöker en av de lokala konsthantverkarna, som vi också mötte i vintras. Det är Lasse, där blir det bl.a. framställt dom populära ”kuksa”, som är finska och betyder kopp. Det är den kända trämuggen, som vrider sig om. Lasse har lovat att visa oss, hur man framställer muggen, och det bliver intressant.Han finner knuterna på träden ute i skogen. Så skall dom torka lite, därefter börjar han utskärningen. Först i grova drag tills träklossen tar form som en kopp. Så bliver den bl.a.kokad i saltvatten i 24 timmar, så den impregneras. Det säkrar att koppen sedan inte torkar ut och spricker. Lasse berättar, att han använder 50 minuter på att framställa en kopp på sin verkstad, alltså efter, att han har funnit trät ute i skogen.Han säljer en kopp för 150 finska mark och det svarar till ca. 275 svenska kroner. På hans verkstad har han många maskiner, men det är fortfarande finskt hantverk av bästa kvalitet.Så har vi nått till dagens sista punkt, som är en segeltur på Torne älven, med en typisk älvbåt. Men Peer skall inte med, för han skriver nämligen den här dagboken, medans dom andra tre seglar och får dagens sista upplevelse.Kl. 19.00 är vi samlade i KABEN. Nu skall vi bara läsa korrektur på den här texten, finna dom rätta fotona, sända hem dagboken, ut och äta i byn och hem igen och slappna av utanför husvagnarna i midnattsolens land.Så låt oss sluta här och säga – på återseende i morgon, där vi fortsätter våran resa.

Relaterade artiklar

FreedomTravel breddar innehållet med influencers

Hymer sexfaldigt prisad i läsarundersökning

First Camp rekryterar 1200 personer – utan cv

Camptoo – ny delningsplattform för fritidsfordon

Sponsrad artikel

Nyckeln till PR Husbilars framgång

Moderna museet visar utställningen Svenska förvärv

© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket