Skandinavien Runt 2001, dag 7 (till Korgen)

Av: Anne-Vibeke Isaksen • Översättning/Bearbetning: Yvonne Fast • Fotograf: Rasmus Schønning
Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

I går kväll kunde vi nästan inte gå och lägga oss. Inte för det att vi sover dåligt i husvagnarna, tvärtom, men solen stog högt på himlen ända till kl. 22.30, den värmde som om det var sist på eftermiddagen. Vi satt ute tills kl. 01.00. I midnattssolens land bliver det över huvudtaget inte mörkt om natten. Det är ljust 24 timmar per dygn och kroppen har svårt för att förstå att det faktiskt är sängdags. Vi sover med alla fönstren öppna. Det är skönt att ligga i den friska, rena luften och samla energi till nästa dags upplevelser. Kl. 08.00 är det dukat till frukost och vi får igen konstaterat, att vi har tur med vädret. Termometern visar 21 grader. Vi packar vagntågen och sätter kurs mot den norska gränsen, som ligger ca. 30 km från Polarcirkelns Campingplats, där vi övernattade.

Klicka för större bild Vägen genom Junkerdalen Vi kör precis vid trädgränsen i 5-600 m.ö.h., landskapet är lite annorlunda, än det vi har kört i dom andra dagarna. Dom höga fjällen reser sig mot himlen i drastiska formationer. Det ligger fortfarande snö på dom flesta topparna. Långt nere i dalen rinner älven för full kraft. Den är fylld till bristningsgränsen av smältvatten. Vägen är både bred och jämn fram till den norska gränsen, men på vägen genom Junkerdalen bliver den smal och slingrig. Det är inte mycket plats, när vi möter andra husvagnar, husbilar och turistbussar. Å andra sidan är landskapet otroligt vackert, så vi skall koncentrera oss extra på att hålla ögonen på vägen. I ren fascination över dom vackra omgivningarna, glömmer vi också en annan vigtig sak när man kör bil. Bensin. Peer kallar över radion och frågar om Anne-Vibekes bensinmätare. Svaret är: ”nästan tom”. Fram med kartan för att pröva på att lokalisera närmaste bensinstation. Det ser inte bra ut, för det är fortfarande en del kilometer kvar tills E6:an, där vi skall syd på över Saltfjället och där tror vi inte att det ligger någon bensinstation. Så vi väljer att köra mot norr. Då det inte genast dyker upp någon bensinstation eller by, snackar vi om att ställa husvagnarna på en rastplats, för att spara på bränslet. Den närmaste rastplatsen visar sig att vara Saltdalens Turistcenter, där det också finns en bensinstation. Vi andas lättade ut, medans vi retar varandra med, att det också kan hända för campare med många kilometer i ”hjulen”.

Klicka för större bild SaltfjälletPå Saltfjället är vädret också strålande och mycket annorlunda gentemot januari månad, där det var vitt, kallt och tomt på människor. Parkeringsplatsen vid Polarcirkel Centret, där det i vintras låg 1½ meter snö, är det nu fullt med husvagnar, husbilar och turistbussar. Vi går en tur i området och kikar på dom imponerande krigsminnesmärkena från 2. Världskriget, där tyskarna satte ryska och jugoslaviska krigsfångar till att bl.a. bygga ut vägen över Saltfjället. Ett omänskligt stycke arbete, som kostade många liv, så att det den gången blev kallat Blodsvägen.Det är också en god utsikt över den ca. 3.000 km² stora Saltfjäll Nationalparken, som också rymmer Svartisen, det är Norges näst största glaciär.

Klicka för större bild På Hilstad CampingOm eft ermiddagen startar vi nedkörningen till Mo i Rana. Det är en del vägarbete och det ser ut som om dom norska vägmyndigheterna håller på att bygga ut E6:an, vilket behövs. Den har på vissa platser inte följt med i trafikens utveckling. På flera ställen är den både för smal och för slingrig och det finns ingen mittlinje, så dom stora vagntågen kan nästan inte passera varandra. Det kan vara trångt med husvagnarna, men det går. I Mo i Rana svänger vi av E6:an och fortsätter på väg 12/17 mot Kilboghamn, som var vårat mål på ”Expedition Polarcirkeln”, i januari/februari månad. Dom ca. 100 km tar nästan 2 timmar att köra, men det är det värt, för vi kör längs en spegelblank fjord med höga fjäll på båda sidor. Alltsammans med en molnfri och blå himmel över oss. Vad mer kan man begära?På Hilstad Camping står Albert och hans fru och bjuder oss välkomna med kaffe och varm kakao.Campingplatsen ligger vackert plaserat ner till fjorden. Albert har en överaskning till oss, 3 kilometer norr om campingplatsen ligger Polarcirkeln. Det är bara ett litet problem, Melfjorden ”spärrar” vägen för våra två vagntåg och det går ingen bilväg över fjället på den andra sidan. Albert ler och inviterar oss med på en segeltur. Vi seglar i 20 minuter, ut till ett klippskär, där det står en 9 meter hög metall globus. På det viset passerar vi Polarcirkeln, på 66 grader 33 minuter, en sista gång (på den här turen), i Alberts båt.Nu håller vi på campingplatsen i Korgen, 40 km söder om Mo i Rana. Här sitter vi så och myser framför våra husvagnar, igen ända nere vid älven, i kväll med fjällen som grannar. Mer infowww.arctic-circle.noNorske campingplatser: www.camping.no Läs dag 8 här Frågor och kommentarer kan mailas till anne-vibeke@rejsejournalisten.dk

Relaterade artiklar

FreedomTravel breddar innehållet med influencers

Hymer sexfaldigt prisad i läsarundersökning

First Camp rekryterar 1200 personer – utan cv

Camptoo – ny delningsplattform för fritidsfordon

Sponsrad artikel

Nyckeln till PR Husbilars framgång

Moderna museet visar utställningen Svenska förvärv

© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket