Svenska Dovra: Husbilar rustade för äventyr off-grid

Ett nytt svenskt husbilsmärke har sett dagens ljus. Dovra marknadsför sig som en husbil byggd för äventyr ”off grid”. Världspremiären skedde på Caravan Salong i Düsseldorf och marknadschef Fredrik Wargholm är nöjd. – Mottagandet var fantastiskt. Nu är bollen i rullning, säger han.

De vidsträckta barrskogarna utanför Kumla och de branta bergsväggarna runt Dovra Sjöar har inspirerat några eldsjälar att grunda ett nytt husbilsmärke. Dovra är skapad med visionen om den optimala husbilen för det stora äventyret.

– Den är grundligt utvecklad och varje detalj har noga övervägts, inget har lämnats åt slumpen. Resultatet är en serieproducerad husbil redo för alla typer av äventyr året runt, säger Fredrik Wargholm.

Nya svenska husbilsmärket Dovra som är byggd för äventyr ”off grid”.

Ifrågasätter gamla normer

Fredrik Wargholm, en välbekant branschprofil, är djupt engagerad i Dovra och chef för försäljning och marknadsföring. Han är entusiastisk över produkten.
– Med en unik design, påkostade materialval och bästa tänkbara teknik erbjuder vi en husbil som är ensam i sitt slag på marknaden.

Eftersom vi saknar skygglappar har vi hittat nya vägar för teknik och design.

Johan Ingvarsson och Johan Särefors, som grundat Dovra och står bakom konceptet, har lång erfarenhet av möbeltillverkning och ett stort intresse för fordon. Ingen av dem har jobbat inom campingbranschen, vilket visat sig vara en fördel.
– Under produktutvecklingen ifrågasätter vi gamla normer och vänder på alla begrepp. Eftersom vi saknar skygglappar har vi hittat nya vägar för teknik och design. Resultatet är en kraftfull produkt som fyller ett uppdämt behov på marknaden. Målet har hela tiden varit att bygga en husbil för äventyr som man kan använda året runt. Nu när vi snart ser de första serietillverkade fordonen på vägarna vet vi att vi har lyckats, säger de.

Off grid

Dovra marknadsför sig som en husbil byggd för äventyr ”off grid”. För att tillgodo se detta är fordonen utrustade med elektronik från världsledande Victron, till exempel litiumbatterier på 400Ah och en inverter på 3000 W. Solceller på 400 W är standard. I samarbete med Alde har Dovra utvecklat ett värmesystem som i kombination med kraftfull isolering ger maximal komfort året runt. Noggranna tester har genomförts i Aldes köldkammare med positiva resultat. Testet genomfördes i 25 minusgrader. Invändigt uppmättes temperaturen 25 plusgrader och bilderna från värmekameran visade minimalt värmeläckage.
– Det unika med Dovra är att husbilarna säljs fullt utrustade från början och allt ingår i priset. Köparna behöver bara välja typ av klädsel. Läder eller tyg, men priset är detsamma, säger Fredrik Wargholm.

Mässpremiär

Under Caravan Salon i Düsseldorf presenterade Dovra modellen RIG-X 610 som är tänkt för två personer. Grunden är ett 4×4 Mercedes Sprinter-chassi som är fullt utrustat med alla säkerhetssystem och praktiska tillval.
– Vi fick ett fantastiskt mottagande under Caravan Salon från press, återförsäljare och besökare. Mässan var ett utmärkt tillfälle att träffa många nya kunder och få feedback från marknaden. Men den gav oss också möjlighet att etablera nya kontakter med potentiella återförsäljare i Tyskland, men även i andra länder i och utanför Europa, berättar Fredrik Wargholm.

På Caravan Salon i Düsseldorf presenterade Dovra modellen RIG-X 610.

Fullskalig produktion

Nyligen påbörjade produktionen av de serietillverkade fordonen och nu behöver företaget utöka sin organisation och rekrytera fler medarbetare. Anläggningen i Kumla är redan anpassad för fullskalig produktion och Dovra har säkerställt chassin från Mercedes inför modellåret 2024. Just nu pågår två parallella processer. Prototypen av RIG-X610 kommer att färdigställas under hösten så att leverans av den slutgiltiga produkten kan påbörjas under det första kvartalet 2024. Samtidigt jobbar företaget för fullt med att etablera ett återförsäljarnät och stärka varumärket Dovra.
– Grundarna Johan Särefors och Johan Ingvarsson har gjort mitt uppdrag relativt enkelt. En bra produkt är den bästa marknadsföringen och nu återstår det att synliggöra våra produkter för målgruppen, säger Fredrik Wargholm.

Grunden är ett 4×4 Mercedes Sprinter-chassi som är fullt utrustat med alla säkerhetssystem och praktiska tillval.

Växa stegvis

Dovra har redan kommit igång med försäljningen och sålt ett flertal fordon i och utanför Sverige. Just nu pågår förhandlignar med potentiella återförsäljare i Tyskland och andra länder som är intressanta för etablering.
– Det viktiga nu är att vi inte har för bråttom, utan i stället växer stegvis. Att produkten håller måttet vet vi redan och nu skall vi säkerställa produktion, distribution och eftermarknad. Våra kunder förväntar sig att fordonen håller högsta kvalitet, men förutom det kommer de också kunna förvänta sig ett varumärke som blir något av en livsstil. I framtiden kommer vi utveckla tillbehör och utrustning som är anpassade för olika intressen, avslutar Fredrik Wargholm.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket