Tätt inpå Australiens vilda djur – även med små barn

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Fyra veckor i Australiens outback infriar hela familjens förväntningar på att komma tätt inpå Australiens vilda djur. Även med två små barn fungerar det. En drömresa går i uppfyllelse.

Klicka för större bild Så snart vi har hämtat oss efter ca två dagars resa, för det mesta i luften men också med en del väntetid på diverse flygplatser, är vi redo att uppleva Australien. Husbilen som har plats för två vuxna och två barn ska vara vårt rullande hem i en månad. Framför oss ligger ca 600 mil med äventyr från Darwin i norra Australien till Perth i västra Australien.

Klicka för större bild Barn och vilda djurVi har tidigare rest i Australien och det är helt klart naturen och det vilda och annorlunda djurlivet som fascinerar oss mest. Tidigare resor till landet ”down under” har varit utan barn. Den här gången har vi Mie på två år och Mathias på fyra år med oss. Man skulle kunna tro, att det skulle vara svårare att få oförglömliga upplevelser med vilda djur om man har så små barn med sig, eftersom de av naturliga orsaker inte kan vänta eller vara stilla. Men med god planering, som först och främst består av att tillrättalägga upplevelserna så att barnen är pigga och utvilade och som inkluderar små ”belöningar” såsom snacks och frukt, fungerar det bra. Tänk också på att t.ex. ha en målarbok till hands under olika väntetider. Ju äldre barnen är desto lättare kan man prata om sådant som väntar och förbereda barnen. Öva gärna på små turer i Sverige, t.ex. ute i det fria med fåglar och rådjur eller besök en safaripark.

Klicka för större bild Drömmen om djurenNågra av de vilda djur som vi drömmer om att få se på sträckan mellan Darwin och Perth är saltvattenskrokodiler, sötvattenskrokodiler, havssköldpaddor, delfiner, kängurur, koalor, emuer, dingor, valar, sjölejon, havsormar och diverse hajar. Det är alla de djur som man kan uppleva på egen hand eller på arrangerade turer. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Fördelen med arrangerade turer är att man transporteras till de platser där djuren finns och lever. Det sparar tid, men kostar pengar. På dessa turer finns det också andra turister med, som man ska ta hänsyn till. Fördelen med att se djuren på egen hand är att man kan ta den tid man vill samt göra det när man har lust. I gengäld ska man veta precis hur man gör, vart man ska bege sig osv. Man ska också ha kunskap om vilda djurs reaktioner för att kunna avläsa om de accepterar att man besöker deras värld. Det finns det inga garantier för. Vi väljer att kombinera dessa två möjligheter beroende vilka djur vi ska se.

Klicka för större bild Enorma saltvattenskrokodilerSaltvattenskrokodilen är ett djur som man inte vill möta på fel ställe och därför är det viktigt att skaffa sig goda kunskaper om deras beteende och var de lever. Lite utanför Darwin och i Kakadu Nationalpark väljer vi att åka med på två olika guidade turer och det visar sig vara en bra lösning, för mötet med dessa imponerande djur är en upplevelse utöver det vanliga. Krokodilerna är enorma djur, som både är snabba och äter allt. I en båt där guiden instruerar oss hur vi ska bete oss, kommer vi tätt inpå utan att säkerheten äventyras. Fördelen med en guidad tur är också att vi får veta mycket om djuren medan vi tittar på dem i deras naturliga element. På en gång skrämmande och fascinerande.

Klicka för större bild En natt med sköldpaddornaLängre ner längs kusten vill vi uppfylla ännu en dröm på vår reseönskelista. Nämligen att få se en sköldpadda komma upp på stranden för att lägga sina ägg efter mörkrets inbrott. Med två små barn kan detta fungera om man tar med sig lite mat och dryck samt filtar som de små kan sova på. Då man aldrig vet hur och när sköldpaddorna kommer upp, kan man om man har gott om tid, göra ett försök på egen hand. Vi åker till stranden omkring den tidpunkt då solen går ner. Vi kan redan se sköldpaddorna vid havsytan. De väntar på mörkret. Barnen är spända, men de hinner ändå somna innan en hona tar mod till sig och glider in på stranden. Från det att hon går upp ur vattnet tills hon hittar en lämplig plats för sitt äggläggande, gräver hålet och lägger äggen, kan det ta upp till två timmar. Vi njuter av hela seansen i lugn och ro i månskenet med två sovande barn i famnen. En obeskrivlig upplevelse vi aldrig glömmer. Dagen efter åker vi till stranden igen för att i dagsljus visa barnen var sköldpaddan lagt sina ägg.

Klicka för större bild Delfinerna fodrasShark Bay som ligger en lång dagsresa från Perth, är en utmärkt utgångspunkt för att få se många av Australiens vilda djur. Både på land och i vatten. Vi går först och främst efter att se delfinerna, som varje morgon närmar sig land för att få fisk av människor. De är 100 % vilda, men har sedan det fanns många fiskare i bukten, vant sig vid att få fisk vid denna strand. Fiskarna är borta nu och hela bukten är nationalpark. Det betyder i dag, att turister kan uppleva delfinerna på nära håll och kanske ha tur att bli utvald att ge dagens fisk till någon av dem. En härlig och lärorik upplevelse för både barn och vuxna. Den är för övrigt gratis efter att man har betalt för att komma in nationalparken. Från Shark Bay går det också flera båtturer längre ut i bukten, där man bl.a. kan se hajar och sjölejon.

Klicka för större bild Överraskande lättDet som överraskar mest på hela resan är hur obesvärat vi får dessa unika djurupplevelser, även med två små livliga barn ”under armen” som inte alltid förstår att man ska vänta eller vara tyst. På de guidade turerna upplever vi att de australiska guiderna är extremt vänliga. Barn är i högsta grad välkomna. Husbilen är en perfekt bas för en barnfamilj på resa. Man har ”huset på ryggen” och kan bara stanna till när man så vill. Både kängurur och emuer kan vi se från de stora panoramafönstren i husbilen. Man är också tillsammans på ett härligt och avslappnande sätt, både medan man reser och när man kommer fram till campingplatserna. Det är enorma avstånd i Australien, så det är viktigt att ha god tid på sig och inte planera för tight. Det skulle pressa barnen och förstöra upplevelsen av att vara fri som fågeln i ett av världens mest fascinerande områden. Västra Australien har både en unik natur och ett obeskrivligt djurliv, som sätter djupa spår i själen för evigt – även hos barnen.

Klicka för större bild Här såg vi vilda djurSaltvattenskrokodiler – Darwin och Kakadu NationalparkSötvattenskrokodiler – Katherine GorgeSköldpaddor – Exmouth, Nigaloo Reef NationalparkHajar, havsormar, sjölejon – Shark BayDelfiner – Shark BayKoalor – Nationalparkerna utanför PerthKängurur, emuer, dingor – hela sträckan

Klicka för större bild FaktarutaBeställ husbilen hemifrån, så du är säker på att få den du vill ha. De flesta uthyrningsföretag har bilen på en annan plats än där du ska starta din resa.Årstid: Sommaren (alltså vår vinter) är otroligt varm. November (vår) är en fantastisk årstid pga. färgerna. Föreställ dig djupblå himmel, gröna buskar, jord i gul-röda nyanser och massor med kängurur. Helt enkelt fantastiskt.Se till att komma till Darwin innan ”wet season” – regntiden.Kläder: långa byxor och långärmade skjortor i mycket lätt material skyddar dig mot en extremt hård sol utan att det blir för varmt att ha på sig.Solcreme med hög solskyddsfaktor, solglasögon och ev. solhatt är ett måste.Ha hela tiden något att dricka med dig och drick ofta. Barn glömmer själv att fråga, så häll i dem så ofta som möjligt. Det är extremt varmt. InfomationDet är fördelaktigt om du blir medlem i Australian Scandinavian Friendship Society. Läs mer på www.myplanet.comOBS! I Australien kör man på vänster sida. Det är inte svårt, men ta det lugnt i början. Det lättaste är faktiskt om man kör efter en annan bil.Be gärna australierna om hjälp. De är både trevliga och roliga.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket