Världsutställningen Titanic visas i Linköping

Vandringsutställningen Titanic: The Artifact Exhibition skildrar myterna och historierna om Titanic. Nu finns chansen att se den i Linköping 27 maj-3 september.

Den 15 april 1912 sjönk Titanic i det iskalla vattnet i Nordatlanten. Idag, 111 år efter katastrofen där 1496 personer omkom, kan Titanics myter, historier och glans upplevas i en av världens största vandringsutställningar. Utställningen har setts av över 25 miljoner besökare runt om i världen.

Originalföremål

Besökarna får ta del av över 200 originalföremål hämtade från vraket vid någon av de lyckade expeditioner som skett. Därutöver finns ett flertal reproduktioner av interiörer i naturlig storlek, där besökarna får uppleva verkliga berättelser om fartyget. Detaljer om vilka resenärerna var, vad de gjorde, vad de tog med sig och ibland vad de sade visar den mänskliga dimensionen av Titanics första och sista resa. Utställningens uppdrag är att återskapa känslan av hur det var att resa med denna ”osänkbara” atlantångare.

Många svenskar

Titanic var inte bara en nationell tragedi för flera länder utan även en lokal tragedi för många svenskar. Svenska var det andra största språket ombord på fartyget som gick under den 15 april 1912. Utställningen finns i Tornbyområdet, Bonnarpsgatan 9, i Linköping under perioden 27 maj-3 september.

Utställningen visas i Linköping 27 maj-3 september.

Fakta Titanic

– Titanic beställdes den 31 juli 1908.
– Byggdes på varvet Harland and Wolff, Belfast, Irland.
– Sjösattes 31 maj 1911.
– Sjönk den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg i norra Atlanten.
– Längd 269,1 m, bredd 28,0 m, djupgående 10,5 m, höjd från skorsten till köl 54 m.
– Propellrar, de små 7 meter i diameter, den stora 9 m.
– 1 496 personer omkom i katastrofen, 712 överlevde.

Mer info finns på titanicexhibition.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket