Pannkakor är inte bara goda att strö socker på. De går att variera i oändlighet. Endast fantasin sätter gränser.
Det är inte svårt att hitta mat som både är lätt och populär att laga. Pannkakor är ett bra exempel på det, säger hushålls lärarinna Guri Tveit och tar snabbt ifrån oss tron om att pannkakor bara kan strös med socker.– Som huvudrätt, dessert och mellanmål har pannkakor en variationsrikedom som endast begränsas av vår egen fantasi. Utöver det är pannkakor i hög grad en social rätt genom att de ger glädje och samhörighet hela vägen igenom – från det att smeten vispas, till stekningen och till sist, intagandet säger Guri Tveit på www.mat.no
Klicka för större bild Grundrecept Pannkakor(15-20 st.)4 ägg3 dl siktat vetemjöl½ tsk salt5 dl mjölk1. Blanda mjöl och salt. Tillsätt ca hälften av mjölken. Rör ordentligt till en tjock och klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken. 2. Vispa ner äggen. Ägg ger god smak åt pannkakorna. De verkar dessutom som bindemedel. Ju fler ägg vi använder, ju tunnare kan vi göra pannkakorna. 3. Låt smeten svälla i ca 15 minuter. Vispa sedan igenom den ordentligt från botten.4. Lägg en klick smör i stekpannan. Häll i så mycket smet att den nästintill täcker botten på pannan. Vänd runt pannan så att smeten fördelas jämt över botten. Det fungerar bra att hälla i smeten med hjälp av en kopp.5. Vänd pannkakan när den blivit fast på ovansidan och har fått en fin gyllenbrun färg på undersidan. Låt den sedan steka lika länge på andra sidan. 6. Vik pannkakan med den sidan utåt som stektes först, då den är den finaste.7. Pannkakssmeten kan också stekas som en enda tjock pannkaka i en eldfast form i ugnen. Blåbärspannkakor och fläskpannkakor tillagas på detta sätt.
Klicka för större bild Grövre pannkakorByt ut hälften av mjölet till 1 ½ dl grahamsmjöl.Förslag till fyllning:200 gram köttfärs1 lökSalt och pepparCa ½ tsk chilipulver1 liten burk tomatpuréCa ½ dl vattenStek köttet och finhacka löken. Smaka av med kryddor och tomatpuré. Rör i lite vatten och lått köttfärsröran puttra en stund. Lägg fyllningen på pannkakorna och rulla ihop. Servera varma, gärna med sallad till.
Klicka för större bild Pannkakswraps1 port. pannkakssmet1 knippe koriander eller annan örtFyllning:SalladRökt kalkonpåläggStekt bacon i bitarTomattärningarSquashTillaga pannkakssmeten enligt grundreceptet, men med 1 dl mindre mjölk. Grovhacka koriandern och kör den i mixer tillsammans med mjölken. Häll koriandermjölken i pannkakssmeten och låt den stå och svälla i ca 15 minuter innan stekning. Låt lite smör smälta i stekpannan och häll i mer smet än till vanliga pannkakor. Stek på låg, till medelhög värme. Vänd pannkakorna när de har fått fin färg på undersidan och smeten har stelnat på ovansidan. Fyll pannkakorna och vik ihop dem. Fläskpannkakor200 gr lättsaltat sidfläsk4 ägg5 dl mjölk3 dl vetemjöl1 tsk bakpulver½ tsk salt2-3 msk hackad gräslökSkär sidfläsket i tärningar och bryn i stekpanna. Häll av det mesta av fettet. Vispa ihop alla övriga ingredienser till en slät smet. Lägg i fläsktärningarna i en eldfast form och häll smeten över. Stek i ugn på 225 grader i ca 15-20 minuter. Du kan också steka vanliga lite tunnare pannkakor i stekpannan på plattan och stapla dem vid servering.