Äppelpaj i glas med rårörd vaniljsås

Andréa Brändström älskar att baka och vann Hela Sverige bakar 2017. I år gästade hon Campingköket på Elmia för tredje gången och denna gången bjöd hon bland annat på en härlig äppelpaj med råröd vaniljsås.

Denna paj kan serveras i glas eller i djup tallrik eller skål. Till smul och kompott behövs bara en stekpanna, och vill du göra egen rårörd vaniljsås behövs två bunkar och visp (allra helst ballongvisp!). Börja med havresmulet så att det får svalna och fortsatt sedan med äppelkompotten, den serveras varm eller ljummen.

Andréa Brändström är bakkreatör, bakboksförfattare och vann ”Hela Sverige bakar” år 2017.

Ingredienser

personer
Havresmul
50 g smör
1 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
Äppelkompott
50 g smör
3 st äpplen
2 msk brun farinsocker (eller strösocker)
kanel och nymalen kardemumma
Rårörd vaniljsås
2 st äggulor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl grädde

Gör så här

  1. Bryn smöret i en stekpanna. Låt det smälta och rör sedan runt då och då tills det blir gyllene och börjar dofta kola. När det slutar fräsa och bubbla är det klart.
  2. Sänk temperaturen på plattan och tillsätt resten av ingredienserna, rör runt. Låt smulet rostas i stekpannan på medelvärme, rör om då och då så det inte bränner vid, men det ska få lite färg.
  3. Låt sedan smulet svalna, antingen i stekpannan eller häll upp på en tallrik.
  4. Gör sedan kompotten. Smält smöret i stekpannan, skär äpplena i småbitar och stek dem i smöret.
  5. Smaksätt med kanel och nymalen kardemumma. Smidigast är att använda en pepparkvarn och fylla med kardemummakärnor, så maler du enkelt kärnorna och slipper mortla.
  6. När äpplena mjuknat något är det dags att tillsätta sockret, rör om och låt sockret smälta.
  7. Fördela sedan kompotten i glas eller skålar och strö över önskad mängd smul. Servera med vaniljsås,
  8. Vill du göra vanlijsåsen själv så kommer recept här. Vispa ihop äggulor, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
  9. Vispa grädden fluffigt i en annan bunke och vänd ned äggvispet i grädden. Servera!

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket