Gnocchi med salsiccia och aubergine
23 september 2025
Sandra Mastio var en av kockarna som gästade Campingköket på Elmia Husvagn Husbil 2025. I hällregnet lyste hon upp tillvaron med gott humör och en härlig italiensk rätt - gnocci med salsicca och aubergine.

Krögaren, kokboksförfattaren och tv-kocken Sandra Mastio.
-
-
Publiken följde uppmärksamt med.
-
-
Smakproverna var eftertraktade.
Ingredienser
4 personer
2 pkt |
färsk gnocchi |
250 g |
salsiccia-smet |
1 st |
aubergine |
250 g |
färska tomater (eller en burk konserverade hela av toppkvalitet) |
3 msk |
sardellpasta, eller 4-5 mosade sardellfiléer |
1 kruka |
basilika |
1 kruka |
persilja |
150 g |
riven parmesan |
2 dl |
vatten |
3 msk |
olivolja |
|
salt efter smak |
Gör så här
-
Lägg ner salsiccia-smeten i en stor torr traktörpanna och stek den på medelhög värme tills den släppt ifrån sig sitt fett.
-
Skär auberginen i 1,5 x 1,5 cm stora bitar och lägg ner den i pannan tillsammans med köttet. Stek allt tillsammans tills auberginen blivit fint brynt. Först kommer den suga upp allt fett i pannan och blir det alldeles för torrt och du riskerar att bränna innehållet så häll ner 2-3 msk olivolja. Stek vidare till auberginen är helt genomstekt och sedan släpper tillbaka fettet och oljan i pannan. Det kommer ske, ha tålamod.
-
Skär tomaterna i lika stora bitar som ovan och lägg ner även dem. Lägg även ner sardellpastan i pannan och låt allting koka upp. Tomaterna kommer avge vätska så det börjar bli såsigt efterhand. Skulle det inte ske så häll i några matskedar vatten.
-
När allt kokar och tomaterna blivit mjuka slänger du i gnocchin. Den ska tillagas i pannan, inte förkokas. Det ska vara såsigt men inte soppigt, så om du behöver kan du tillsätta lite vatten efterhand. Låt gnocchin koka i såsen i ca 3 minuter.
-
Ta av pannan från värmen. Grovhacka örterna och släng ner dem i pannan tillsammans med parmesanen och rör kraftfullt omkring tills parmesanen löst upp sig i såsen och gjort rätten krämig och mjuk.
-
Smaka av med salt och servera genast.
Recept: Sandra Mastio
23 september 2025